Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Дакел vs. Кокер Шпаньол

Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот Omilron » Вто Юни 09, 2015 10:44 am

Здравейте,

Времето за нов член на семейството настъпи!

Спряли сме се на породите от заглавието на темата. Само на тях, териерчета, мопсове, пекинези и т.н. не търсим. Не че не ни харесват де, но си има причина да се спра точно на тези две породи.

Кученцето трябва да е чистопородно от развъдник! За дакелите намерих ТОЗИ, но не мога да намеря мнения за него. Виждам че са пуснали и обява. За кокер доколкото разбрах имало 3 развъдника в България, но така и не можах да им намеря координати. Сайтовете на клубовете изглеждат "outdated". Кученцето може и да е от чуждестранен развъдник, ако някой има връзка с такъв.

Изображение

Да започна с това че живеем в средно голям апартамент и сме 6 членно семейство. Двама възрастни, момченце на 8 години, бебе момиченце на 6 месеца и ето тия две разбойнчки:
Изображение

Притесненията ми са следните:

За дакелите:
1. Проблемите с гръбнака и следенето на теглото.
2. Лаенето.
3. Доколкото разбрах може да хапят.
4. Дали ще се разбира с децата и котките.
5. Колко лесно се поддава на тренировка.

За кокерите:
1. Космите.
2. Проблеми с очите
3. Инфекции в ушите
4. Дали ще се разбира с децата и котките.
5. Колко лесно се поддава на тренировка.

Кученцето искаме да е мъжко. Ами това е ще се радвам ако има запознати с породите и хора, които са отглеждали или отглеждат такива да споделят мнение.

Досега съм гледал само НОК и съм запознат единствено с тази порода.

Поздрави!
Тодор
When I'm good they never remember, when I'm bad they never forget!
Аватар
Omilron
Животинче с въпрос
 
Мнения: 20
Регистриран на: Сря Окт 24, 2012 12:41 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот german » Сря Юни 10, 2015 6:15 pm

За спогаждането с котките едва ли ще имате проблем,все пак кученцето ще е малко. Тук зависи и котките как ще реагират и как ще се отнасят с куча,помислете и това. С децата също едва ли ще има някакъв проблем да се разбира,стига децата да са разбрани и да не подлагат животното на тормоз,на какъвто съм ставал свидетел деца да подлагат кучетата,а родителите да гледат безучастно.Колкото и да е добро едно куче и да няма наченки,че ще нападне в един момент търпението му може да ескалира. По-голямото ви дете не е много малко,така че едва ли ще имате проблем да му обясните как трябва да се отнася с кученцето.
Сега отделно за породите. Започнали сте с дакела. Едва ли ще има куче,което лае без някаква причина и при добро обучение не вярвам да ви ръфа като въже за хапане. За поведението на кучето сте отговорни вие стопаните,не е толкова до породата. Както има любвеобилни питбули,които се страхуват от котки,така има и агресивни голдъни. Ето например питбула,известна "бойна порода",както ще кажат "разбирачите". Да,сигурно е по-податлив на това да развие агресивно поведение,но когато стопанина работи над това да се предотврати изобщо развитието на такова,защото после отучването от стари лоши навици не е по-леко от това просто да се вземат мерки предварително,така нито кучето ще е измъчено,нито стопаните и е много по-добре така,мисля,че ще се съгласите.
Сигурно знаете,че развъдниците не би трябвало да допускат до разплод животни със заболявания,които евентуално могат да се предадат на цялото поколение или част от него. Аз съвет за това от кой развъдник да вземете кученцето няма как да дам, по простата причина,че нито аз,нито някой познат е купувал куче от изброените развъдници или поне някой на територията на страната. От вас се иска някак да намерите мнение за развъдниците,които сте намерили,защото нищо чудно в нашата мила родина да попаднете на псевдо развъдник,с крадени снимки,измислена информация и т.н.,едва ли някой може да стигне толкова далеч без да бъде сигнализиран от някой опарил се,но кучето ще е с вас над 10 години,така че е хубаво да знаете със сигурност какво взимате. При последните условия нищо чудно кучето да е със заболяване.
Сега за кокера.Аз лично щях да предпочета него пред дакела.По спортен тип ми се вижда,въпреки че и късокракото зверче не е за подценяване. Проблемите с гръбнака при дакела,които никога няма гаранция,че няма да срещнете(то за нищо няма гаранция при каквато и да е порода) са по-сериозно нещо от евентуално очно или ушно възпаление хванато навреме,разбира се. Моето както е с овчарски прави уши,уж неподатливи на заболяване, страда от такова ушно възпаление от време на време,както и вече втори път от очно,за което не мисля,че има значение породата.И дакела има големи висящи уши,така че и той е толкова податлив,колкото е кокера към ушни заболявания.Едва ли кокера ще ръси повече косми от дакела,само дето ще са по-дълги :ag: .При добра грижа не вярвам космите да са такъв проблем. Само при дъждовно време тази дълга козина по корема става в гняс :ag: ,но и при дакела не мисля,че е много по-различно,защото е по-близо до земята.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот zoomaniak » Сря Юни 10, 2015 7:10 pm

И двете породи кучета са адски активни и енергични. Не спират да лаят - направо са невероятно психопати на ниво лаене. Спасението е тиксо на устата.

Естествено - това касае 99% от всички родени.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот Omilron » Пет Юни 12, 2015 8:14 am

Благодаря за мненията.

За възпитанието не мисля че ще имаме проблеми от немската овчарка стана "човек" :ag:

Не мога да намеря мнения за развъдниците и това си е. Явно ще трябва да ида до дакелския да видя за какво става въпрос и да споделя. За кокерите все още търся координати на 3-те развъдника които се споменават навсякъде.

Нещата клонят към дакел и в краен случай може и да осиновим някое дакелоподбно, ако не намерим добър развъдник!

Поздрави!
When I'm good they never remember, when I'm bad they never forget!
Аватар
Omilron
Животинче с въпрос
 
Мнения: 20
Регистриран на: Сря Окт 24, 2012 12:41 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот meri » Пет Юни 12, 2015 12:11 pm

Някои хора дори изоставят и породисти, просто проверете в приютите. Много от развъдниците не са това, за което ги смятат хората, повечето са развъждачи,които предлагат евтини животни.Истински развъдници трудно се намират. Подарете дом на някоя изоставена душа, няма нищо по-хубаво от това.Но вие си знаете...
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот archy » Пет Юни 12, 2015 3:18 pm

От скоро попадам и на доста обяви за изхвърлени кокери. При интерес мога да ги потърся и пратя. :)
"Човек няма две сърца - едно за кучетата и едно за хората. Човек има едно сърце и ако имаш достатъчно голямо сърце, в него има място за всички."
Аватар
archy
Пчела майка
 
Мнения: 2352
Регистриран на: Нед Окт 12, 2008 8:01 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот meri » Пет Юни 12, 2015 3:55 pm

И от тук възниква въпроса: защо хората изхвърлят точно тази порода?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот zoomaniak » Пет Юни 12, 2015 5:15 pm

Един от моите отговори е следният - множество от отговори:

- Хората не избират порода по Характер и недостатъци - а само по ВЪНШЕН ВИД
- Характера на 90% генерира подходите към: Отглеждане - Възпитаване - Утвърждаване на контрол
- Недостатъците на 90% генерират подходите към: Колко ще ми струва ветеринар. Поддръжка на външен вид. Аксесоари. Играчки. Отношение към кучето на ниво външен свят.

Много общо се изразявам. Адски общо. Само фраза като: МНОГО ЛАЕ - генерира причина да не остава само или да се социализира повече от стандартното към семейството ви. За да отгледате едно СПОКОЙНО куче, което лае само по врабчета - а не на всяка мравка минала под вратата на апартамента. Да не говорим за ВИЕНЕТО - имаме такова куче във входа. Нашето не лае, тяхното ВИЕ като няма хора в апартамента.

Ама разбирайте по ЦЯЛ ДЕН. Нали ви е ясно това, че е НЕВЕРОЯТНО И НЕПРАВИЛНО ОТНОШЕНИЕ - граничещо с престъпление към кучето - хората в блока и всичко останало.

Много рядко да видите такива ситуации в развита Европейска държава.

Има още тънкости при избирането. Много хора не искат да дават много пари за кучета от развъдник извън България.......... но те виждат само парите. А аз виждам един изграден организъм чрез предаване на ДНК от родители, които са перфектни към поколението им.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот Omilron » Съб Юни 13, 2015 7:55 pm

Приятели,

Не съм сигурен, че ме разбирате правилно. С удоволствие бих осиновил кученце, каквото и да е. Когато човек иска нещо иска да е истинско. За това търсех мнения за развъдници, ако някой има опит. Както казах и в началото на темата може и да е от чуждестранен развъдник. След като никой няма мнение за Българските, камо ли за чужбина явно ще осиновим кученце.

С мненията за равъдниците не съм съгласен изобщо поне от опит. В България има качествени развъдници, които предоставят всички необходими документи и информация за кучето (и други животинки).

Много от развъдниците не са това, за което ги смятат хората, повечето са развъждачи,които предлагат евтини животни.Истински развъдници трудно се намират.


Мери, тия двете котенцета от снимката предполагам ти изглеждат като спасени от улицата, но са всъщност родословни бебета с характер на лъвчета.

Имам и темичка за Рейн някъде, който е щастлив в голям двор и е една истинска овчарка (да подчертая с родословие):

Изображение

Хората не избират порода по Характер и недостатъци - а само по ВЪНШЕН ВИД


Всъщност аз избирам порода точно по характер и недостатъци. За това и правя тема.

Поздрави!
When I'm good they never remember, when I'm bad they never forget!
Аватар
Omilron
Животинче с въпрос
 
Мнения: 20
Регистриран на: Сря Окт 24, 2012 12:41 pm

Re: Дакел vs. Кокер Шпаньол

Мнениеот da_obache » Нед Юли 19, 2015 5:02 pm

Ако още се колебаете - аз препоръчвам кокер - попадала съм на злобнички дакели(не казвам, че всички са такива!!!), проблемите с гръбначния стълб са си сериозни, кокерите(в общия случай) са по-търпеливи към децата, а аз лично(тук говоря за себе си) предпочитам кучета с дълга козина. А и много се радвам, когато видя кокер с цяла опашка, което тук си е рядкост.
Радвай се, утре ще е по-зле!
Аватар
da_obache
Животинче с въпрос
 
Мнения: 21
Регистриран на: Нед Яну 04, 2015 11:20 pm


Назад към Общ форум