Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

След извършена операция на туморно образувание(крипторхит)

След извършена операция на туморно образувание(крипторхит)

Мнениеот beatris » Чет Юни 18, 2015 5:19 pm

Здравейте, предварително искам да изкажа огромна благодарност на хората, които ще прочетат моята тема и ще изкажат мнението си !
Преди година и половина установихме, че кучето ми МЪЖКИ ПЕКИНЕЗ НА 2, 5 ГОДИНИ има крипторхизъм, но всички мнения гласяха, че до 5-тата година няма опасност тестисът да се измени в рак. Днес, сутринта направиха пълни изследвания на кучето ми, след което няколко часа по-късно извършиха операцията. Лекарят каза, че операцията е преминала по най-добрия начин, кученцето ми е будно, но се оказа, че тестисът се е превърнал в рак и то с огромни размери, приблизително колкото една голяма джанка. Освен това, неизпадналият тестис се е намирал в коремната кухина. Т.е. възможно най-лошият вариант.
Операцията беше извършена в Централна ветеринарна клиника от д-р Калоян Войчев
Моля Ви, ако някой е бил в същата ситуация или знае за такава, да сподели най-напред доколко може да смятаме, че операцията е успешна и има ли голяма вероятност да има разсейки при този вид рак, както и възможно ли е едва на 2, 5 години кучето да рзвие рак с такива размери.
Благодаря предварително !
Аватар
beatris
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Юни 18, 2015 4:56 pm

Re: След извършена операция на туморно образувание(крипторхи

Мнениеот meri » Чет Юни 18, 2015 9:48 pm

Напълно е възможно да се е развил тумор както във вашия случай. Вече няма значение, но е трябвало да се оперира веднага щом са открили проблема. Задължително трябва да се направят хистологични изследвания, за да се установи вида на тумора. А дали има разсейки, това може да каже лекуващия лекар, оперирал кучето и запознат със неговото състояние. Ако трябва ще назначи рентгенова снимка на бял дроб и корем за откриване на метастази, както и туморен маркер, а при нужда за лечение може да се използва химиотерапия. Но това се прави след получаване на резултатите от изследванията.Възрастта на кучето няма значение за големината на тумора.
http://www.pets4homes.co.uk/pet-advice/ ... -dogs.html

Прогнозата за куче с крипторхизъм след кастрация обикновено е благоприятна, дори в случай на тестисен тумор.Туморите на тестисите обикновено са доброкачествени и рядко дават разсейки, кастрацията е достатъчна(това е цитат от лекарско мнение).
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: След извършена операция на туморно образувание(крипторхи

Мнениеот beatris » Съб Юни 20, 2015 6:45 pm

Много благодаря за отговора !
Изпратиха образуванието в Гърция и сега чакаме резултати.
Настоящият проблем е, че му поставиха обезболяваща лепенка, заради която най-вероятно непрекъснато спи, не иска да пие вода, да се храни и да ходи до тоалетна. Давахме му вода със спринцовка, но не можем да го накараме да яде, а коремчето му непрекъснато къркори. След малко трябва да му дадем следващата доза антибиотик затова много ми се иска да се нахрани.
Можете ли да ме посъветвате какво да направя и важно ли е да яде в момента, за да се подобри състоянието му ?
Благодаря предварително !
Аватар
beatris
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Юни 18, 2015 4:56 pm

Re: След извършена операция на туморно образувание(крипторхи

Мнениеот meri » Съб Юни 20, 2015 8:54 pm

Колко време мина от операцията. Лекарите не ви ли посъветваха нещо относно храненето. С какво се храни по принцип. Опитайте с мека храна (консервирана или пауч), тя съдържа и вода, така че ще поема и течности. Би трябвало да ви кажат дали има такива действия тази лепенка,не е добре да не се храни. Ако не ходи по голяма нужда също не е добре, имайки предвид, че не яде, но все пак...Ако не попитайте лекаря какво е добре да му се даде против запек.Антибиотика е на капсули ли? Ако е така поставете я без да я изсипвате в малко мек кашкавал, сирене или пастет. Ако не желае да го пие, помолете да ви дадат на инжекции.Ако са подкожни не са трудни за поставяне, важното е да се вземе достатъчно гънка от кожата.Ако не можете да се справите, ще трябва или да сменят лепенката и да дадат друго обезболяващо, или да поставят антибиотик депо (с дълготрайно действие),така е по-удобно. Изобщо пишкал ли е?Ако не е, е опасно, може да получи уремия. Ако има проблем обсъдете поставяне на катетър(временно).
То зависи и каква доза упойка е използвана, но зависи колко време е минало от операцията, не би трябвало да спи постоянно.Може ли малко повече информация.Ако нещо ви притеснява, винаги се консултирайте с лекаря, то си го знаете, разбира се...Казаха ли ви дали се нуждае от специално захранване заради операцията(диета).
А защо са го пратили чак в Гърция?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: След извършена операция на туморно образувание(крипторхи

Мнениеот beatris » Съб Юни 20, 2015 9:49 pm

Операцията беше на 18-ти около 14ч. На следващия ден, когато го заведохме на преглед, той от страх се изпусна, а после го пуснахме навън и той се изпишка, но днес когато го извеждахме направо лягаше и не е ходил до тоалетна. Лекарите не ни казаха нещо кой знае какво, когато бяхме в клиниката, а днес след като се обадихме, обясниха че най-вероятно липсата на апетит и неразположението са вследствие на лепенката. Антибиотика е на таблетки, но му го давахме с вода чрез спринцовка, тъй като той изобщо не иска да яде. Преди малко му дадохме малко смачкан банан с хранителна добавка отново чрез спринцовка, защото няма друг начин. И се питах дали има някакви подходящи течни кашички, които можем да му даваме ако и утре не иска да се храни.
Изпратиха тумора в Гърция, тъй като в Солун имало добър специалист, който ще може да даде точна диагноза.
Ние със семейството ми силно се надяваме, хирурга, който оперира кученцето ни да е представил пред нас недействителното му състояние. От опит знаем, че в тази клиника,а навярно и във голяма част от останалите, ветеринарите са безскрупулни и затова сме склонни да вярваме, че са ни излъгали. Молим се да е така !

Отново Ви благодаря за отзивчивостта !
Аватар
beatris
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Юни 18, 2015 4:56 pm

Re: След извършена операция на туморно образувание(крипторхи

Мнениеот meri » Съб Юни 20, 2015 10:12 pm

Направете му пилешка пасирана супа без сол и подправки. Ако не иска може да давате със спринцовка. Опитайте меките кучешки храни, ако не ги иска супата ще е достатъчна като начало. Ще ви пиша останалото на ЛС.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Общ форум

cron