Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот t0rbaLAN » Пет Дек 04, 2015 4:57 pm

Здравейте,

По принцип звучи елементарно и на пръв поглед доста лесно решим проблем - отиваш в оръжеен магазин и си взимаш нещо. В случая обаче нещата не стоята така. Става дума за подходящо средство, което да е едновременно ефикасно при самозащита, но и да не вреди на кучето на стопанина. Видях, че има и различни "кучегони", които използват ултразвук за да прогонят агресивно настроено куче, което предполага че за тях шумът е много силен и неприятен. Лошото е, че моето куче има проблем и от време на време изпада в състояние/пристъпи на страх, което май е причинено от шум. Общо взето както се разхожда нормално в един момент извива опашка м/у краката си и започва да върви почти прилегнало до земята, като се оглежда панически навсякъде за евентуална заплаха и се плаши от всичко около себе си. До ден днешен (хъскито е на 3 години) не мога да разбера (както и ветеринарите, при които съм го водил) какво причинява това. Та исках да попитам дали разхождайки кучето си, ако насоча подобен кучегон към агресивно куче, което иска да нападне, това няма да се отрази много негативно и на моето? Ако "да", има ли нещо друго, което бихте препоръчали? Спрей смятам, че също е възможно да засегне моето куче, тъй като много зависи дали има вятър и накъде е насочен в този момент.

Какво мислите по въпроса?
Аватар
t0rbaLAN
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Дек 04, 2015 3:52 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот german » Пет Дек 04, 2015 6:21 pm

Пробвайте с пръскане с вода. В Интернет има изписано по въпроса. При нас е помагало, е, сигурно си зависи и от това какво чудо ви е излязло насреща, затова и хората са измислили тия ултразвукови устройства, за които споменахте, но те май са пригодени за самозащита, когато човекът е без куче, както и спрейове. Казвам май, защото не знам нищо по темата, но имам спомен, че действа зле на агресивно настроените кучета и не влияе на такива, които не са.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот zoomaniak » Пон Дек 07, 2015 5:29 pm

Вземете си воден пистолет. Напълнете го с лютив сос - прави се лесно - надявам се знаете как. Купувате люти чушки - ама яки - режете ги на ситно - слагате ги във вода - престояват колкото се може повече. Прецеждате през тензух и пълните пистолета с тази течност.

Ама пипайте с ръкавици - щото попадне ли на раничка или в окото ви - ще бъдете много ударени от болка.

Пистолета все пак е пластмасов и вижте да е качество - и го сложете в чантата си в найлонов плик - за да не стане изгъзица и да си олютите всичко.

Това работи и против мечки.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот zoomaniak » Пон Дек 07, 2015 5:32 pm

Целете се в носа и в устата - ако може не в очите - защото може и да ослепее.

Принципно е жестоко средство - но това и при хора прави чудеса - тоест може да те отърве от всеки пияница или наркоман. Стига да не те е страх от целята дандания и преживяване.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот zoomaniak » Пон Дек 07, 2015 5:34 pm

Ако водният пистолет е качествен :) хвърля струя до 100 см - тоест 1 метър.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот meri » Пон Дек 07, 2015 5:59 pm

Като начало открийте проблема на вашето куче и го коригирайте. Не ви трябва ветеринар за целта, а човек, който разбира от обучение. А може и ваша да си е вината(въпреки, че много хора не го признават).Понякога без да разбират кучето, без да са наясно с много неща някои стопани вредят на кучето си неволно.
Не смятам, че трябва да се пазите с някакви средства против кучетата, а много по-лесно е да ги нахраните, така ще ви запомнят с добро, или да заобикаляте мястото където се намират, ако са много. То дори понякога много по-опасни са пуснатите домашните кучета, не бездомните, да не говорим за безотговорните им стопани.
Така че приоритет е корекция на поведението на вашето куче(не може кучето да живее в постоянен страх, стресът е прекалено голям така). Потърсете адекватна помощ. За какви и колко кучета изобщо става въпрос. Ако вашето куче се страхува от всичко и всички....не те са проблема ви.
Какъв лют пипер, какви пет лева.... а ако попадне в очите на някой....животно или човек? :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10370
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот t0rbaLAN » Вто Дек 08, 2015 10:30 pm

Благодаря за мненията и съветите ви. Относно самозащитата става дума за приятелката ми, която е била нападната от 3 бездомни кучета докато е разхождала нашето и съответно захапана за крака от едно от тях. Средство за самозащита се налага не защото е често повтарящ се проблем, а защото тези кучета конкретно все още се навъртат покрай блока. Стигнахме до газов пистолет с халосни патрони (все пак никой не иска да ги убива или осакатява с газ), за който вярвам, че с шума който създава би ги изплашил и прогонил.

Колкото до проблема с моето куче, не е поведенчески проблем поради неправилно обучение. Израснал съм с кучета и дресировката им покрай баща като дори и вмомента гледа 2 в апартамента и отделно има ловни, та предполагам за съзнателната част на 28те си години сигурно съм понаучил нещо от него. Уви, ако беше това, което предполагате, би било много по-лесно да се реши :)
Проблемът за сега далеч не е толкова сериозен колкото може би е прозвучал. Може да мине от едно и също място 10 пъти и никога нищо да не се е случвало там и на 11 да изпадне в такова състояние плашейки се и гледайки нагоре към електрически стълбове предимно. Не знам дали чува или вижда нещо... нямам идея, обикновено след като подмине мястото врътва опашката отново както е типично за всяко хъски и все едно нищо не е било. Просто не е ясно какво го предизвиква, и поради факта, че няма нищо видимо остава само миризма, или шум (който да не се чува от мен) или халюцинации. Много пъти в такива моменти съм спирал, за да я галя и успокоявам или да и дам нещо за ядене, но в такъв момент дори не поглежда награда (а тя е най-лакомото куче, което съм виждал, въпреки кокершпаньола на сестра ми, който безобразен в това отношение). Като изключим тези редки моментни състояния, не я е страх от кучета изобщо, независимо как са настроени спрямо нея. Когато види човек, няма търпение да и се зарадва евентуално (умира си да и се радват въпреки, че не е като да не получава много и вкъщи :) ). От коли и силни шумове като гърмежи на пиратки/пистолет/пушка, аларми, гръмотевици и каквото и да е, няма страх. Никога не е била удряна, да не говорим бита, за да се плаши внезапно, че може нещо да я удари. Като цяло нямам обяснение и никога не съм го виждал този проблем при друго куче.
Аватар
t0rbaLAN
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Дек 04, 2015 3:52 pm

Re: Подходящо средство за самозащита от улични кучета

Мнениеот meri » Сря Дек 09, 2015 9:00 am

Кога се случва това, по тъмно, по светло, или по всяко време на деня. Имам предвид, че може да има някакъв проблем със зрението на тъмно и ако не вижда ясно предметите, може да се плаши. Това че не се случва постоянно е много странно, защото все пак нещо провокира такова поведение. Наистина е голяма мистерия. По възможност проследи горе -долу кога се случва, когато е много тъмно, по-светло, има вятър или друго. На едно и също място ли се разхождате постоянно, на едно и също място ли се случва това, обърни внимание.Ако е така опитай с промяна на маршрута, за да видиш дали ще се повтори отново.
Просто си гадаем, не се знае какво отключва такова поведение.
При какво обстоятелство е захапана приятелката ти от уличното куче. Защото освен пазене на територията, понякога се случва да нападат, ако някой ги храни или в момента ядат. Ако има възможност да промени маршрута. Другия вариант е да им даде храна, това постепенно печели доверието на кучетата.Опитвали ли са да нападат кучето ви, при опит да го защити ли е захапана. Когато кучето е на повод е по-уязвимо, но пък е рисковано да се пуска, защото не се знае какво може да се случи(всякак е рисково).Вързано не може да се защити, пуснато може да пострада или избяга. Ако тези кучета са прекалено агресивни може да извикате Екоравновесие да ги прибере в приюта.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10370
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Общ форум

cron