Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За порода

За порода

Мнениеот De4kko » Чет Мар 23, 2017 8:59 pm

Здравейте ,съфорумници от няколко седмици мисля за да си взема едно кученце.
Обаче до сега не съм имал куче. И искам да ми помогнете на няколко въпроса които ме мъчат.
Голдън ретривър и Бяла овчарка и бих искал да знам за това колко струва отглеждането на кучето (хранене, ветеринарни мероприятия, обучение и други)
По-принцип харесам повече Бяла овчарка ако става дума за между двете ...
Друго друго апартамента е 40 м2 +/- .

И благодаря за отделеното време :)
Аватар
De4kko
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Мар 20, 2017 8:23 am
Местоположение: Варна

Re: За порода

Мнениеот meri » Чет Мар 23, 2017 9:30 pm

От къде ще вземеш кучето?И не го взимай прекалено малко на възраст, колкото повече стои при майката, по-добре.
Преди да го вземеш трябва да се увериш, че родителите са здрави, имат изследвания за генетични заболявания (което никой потенциален стопанин не прави) и след време се сблъсква (не винаги) със здравословните проблеми, които могат да възникнат след време. Кучетата трябва да бъдат обезпаразитени и ваксинирани преди чифтосването, да не са си предавали заболявания и т.н.При овчарките често има проблем като тазобедрена дисплазия, за това е редно да има легитимни изследвания на родителите(малко хора го правят, а на голи думи не се вярва).

Знам, че малко сложно звучи, но за да е сигурен човек, че наистина купува здраво животно, това са важни критерий.
Защото ако тръгнеш по лекари след това излиза доста скъпо.
Когато кучето дойде у вас, трябва да има купи за вода и храна, легло, каишка(повод и нашийник). Задължително да бъде обезпаразитено и ваксинирано(в зависимост от възрастта се поставят и ваксините). Не знам от къде ще го взимаш, но имай предвид, че много често за съжаление повечето са развъждачи, не сериозни развъдчици, което означава, че често лъжат, дават фалшиви документи уж с поставени ваксини, а след време кучето се разболява, именно, защото не е било ваксинирано.
Храната трябва да бъде качествена, висок клас (каква марка си решава стопанина), в никакъв случай евтини некачествени храни. За обучението, не зная професионално обучение ли искаш(цените се определят от хората, занимаващи се с обучение), времето на обучение и т.н.
За да бъде кучето наистина чиста порода, трябва да бъде регистрирано, кученцата също, да бъдат чипирани и записани в племенната книга. Евтините кучета по обявите са мелези, доста често гледани в лоши условия, представяни за порода, която не отговаря на стандарта, болни...
Всяка ветеринарна клиника си има ценоразпис, така че за цени не мога да коментирам(понякога има и непредвидени ситуации).
Когато се вземе кучето задължително веднага се води на преглед, без значение, че може да те уверяват, че е здраво и т.н. Лекаря го преглежда, обезпаразитява, ако не е било, прави график за ваксина(ваксинират се само здрави и обезпаразитени вътрешно животни). Кучето НИКОГА не се извежда преди да се постави третата ваксина(излиза 14 дни след нейното поставяне).Това е изключително важно за неговото здраве, не се подлъгвай по различните мнения, че не трябва да се чака(има и такива хора, които не го спазват), след това за жалост страда животното. Никога не даваш кокали и човешка храна на кучето, вредна е. Първоначално се възпитава, а когато стане на 5-6 месеца се мисли за обучение. Научава се на хигиенни навици, послушание, най-важните команди, но постепенно, защото на малките кученца бързо им омръзва, всичко се извършва под формата на игра. Контактите със стопанина са много важни, никога наказания, бой по какъвто и да било повод.Кучето не отмъщава, не разбира(особено, когато е малко и се изпишка вътре, например). Научава се постепенно да ходи на едно място, след това след излизане навън се обучава на хигиенни навици навън. Имай предвид, че това не става веднага, трябва време, за да свикне , и до 5-6 месеца ще се изпуска и вътре, въпреки излизането(не при всички е така, но се случва). Никога не трябва да се пренебрегват различните симптоми, когато кучето не е добре, се води на лекар веднага(не се слушат съвети на некомпетентни хора), защото може да е фатално, особено при малките кучета нещата се развиват много бързо. Кучето трябва да бъде обезпаразитено и външно. Не се къпе 2 дни преди и 2 дни след обезпаразитяване(външно), нито се къпе прекалено често, след разходка се мият лапите и се подсушават. Не прави грешката да го затваряш за наказание или да го лишаваш от твоето присъствие, някои хора смятат, че така трябва да си наказват кучето(затварят го на балкона, в стаята). Кучето трябва да контактува постоянно със стопанина си, неговото семейство, да се социализира. При разходките много внимавай с какви кучето го събираш, има лоши кучета, които нападат, безотговорни стопани и т.н. Кучето трябва да контактува с кучета на неговата възраст, защото възрастните кучета често бият или хапят малките, които са досадни, а това оказва влияние за характера в бъдеще.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За порода

Мнениеот De4kko » Пон Мар 27, 2017 4:40 pm

От 3 дена кученцето е взето не е първоначалната идея но пак е овчарка не е чиста порода майката е смес между немска овчарка и още една но в момента немога да се сетя. Било и е давано от човека който ми я даде за вътрешни паразити . Малко сме закаснявали с първата ваксина но доколкото разбрах от ветеринара не е нещо фатално напраскахме я със препарат за външни паразити и дадохме за вътрешни. Ветеринара каза че , кученцето е здравичко и на 29.03.2017г. ще и бием първата ... ?

Кученцето е женско в момента е на 55 дена за и някакви команди с които трябва да се започни разбрах как да я уча за да се обръща като и казваш името ... :/ ?

Снимчица на приятелчето :P https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/17504514_1404935086231382_1509762940127594808_o.jpg?oh=975283d3a97e77d31ee707bc377b5c9f&oe=58DC330B
Аватар
De4kko
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Мар 20, 2017 8:23 am
Местоположение: Варна


Назад към Общ форум