Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когато купуваме куче...

Когато купуваме куче...

Мнениеот zoomaniak » Чет Апр 17, 2008 12:07 am

Много от нас са си задавали въпроса, какви са необходимите документи, които придружават кученцето, когато то напуска развъдника или казано по друг начин - какво е длъжен да ни предостави развъдчика когато ни продава куче!

Кученцето излиза от развъдника в Европа /ние също сме в Европа!/ с:
1. татуировка и/или микрочип;
2. ветеринарен евро паспорт, в който са отбелязани минимум две обезпаразитявания и № на тат. и/или микрочипа и;
3. съответните ваксини, които са необходими според възрастта на кученцето;
4. здравен сертификат от националната ветеринарно-медицинска служба на съответната държава/ако идва от чужбина/;
5. развъдчика взима Вашите данни /имена и адрес/, които са необходими за издаване на експортното родословие/ако идва от чужбина/или българско родословие.

6. Договор за покупко-продажба на куче от сайта на БРФК - в зависимост от държавата или развъдника, договора може да изглежда по различно, но смисъла на текста в него е същия.

Другото важно нещо, което трябва да знаете е, че за експортното родословие в различните държави има различни цени, но тази цена не е добавъчна към цената, която сте се уговорили да платите за Вашето куче.
Ако имате някакво съмнение относно легитимноста на някой развъдник посетете сайта на FCI - Kennel Names, където ще видите азбучен указател на всички официално признати, регистрирани развъдници по света /включително и в България/. Просто натиснете на първата буква от името на развъдника, от който мислите да вземете кученце и го потърсете по азбучен ред. Така ще се предпазите от евентуална измама, защото в I-net пространството има много сайтове носещи името развъдник, но много често това не е вярно.

Взето от: http://www.bglov.com
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Когато купуваме куче...

Мнениеот meri » Пон Май 19, 2008 6:35 pm

КУЧЕ ОТ ЗООМАГАЗИН

Отивате в зоомагазина, виждате сладко сънено кутре, плащате и се прибирате вкъщи да зарадвате децата. Наистина кутрето има разстройство, но продавачката ви е казала да не се тревожите, просто го боли малко коремчето – като всички бебета, нали знаете, хи-хи. В крайна сметка, кучето има родословие, паспорт и е ваксинирано, няма място за тревога. Цари щастие, но кученцето е все така тихо и унило, след ден всички започват да се чудят защо. Когато най-сетне го заведете на ветеринар се оказва, че е болно от паровироза и не може нищо да се направи. На децата казвате, че е избягало докато сте го носили към лекаря.

Преди всичко – НИКОГА не купувайте куче от магазин. В повече от 70% от случаите кутретата са апатични, недоверчиви, болни и изтормозени. А и как да не са – непрекъснатото седене в тясната клетка изнервя до краен предел кучето. То се храни, ака, пишка и спи в пространство съвсем малко по-голямо от него, при това често за много дълъг период от време, тъй-като обикновено цената му е голяма и трудно намира купувач.

За повечето от кутретата по клетките ви казват с гордост, че са “внос” и е така. Най-често нещастните животни са докарани от бивша Югославия и Унгария, където ги “произвеждат” на конвейр, кучките раждат непрекъснато, не се спазват и най-простите развъдни правила. Правят се родословни на поразия, в паспортите се слагат фалшиви печати за ваксина, а кучетата се изнасят в чужбина, където не може да се проследи тяхната история.

Веднъж попаднали в магазина, кучетата седят там седмици, дори месеци. Обикновено персоналът, който отговаря за животните няма и най-малка представа за тяхното отглеждане. Липсата на хигиена и движение са фактори, които повишават опасността от заболяване, а наличието на много кучета от различен произход носи риск от зараза. Вероятността кучето, което купувате от зоомагазин да е заразено, болно, или боледувало от някоя тежка кучешка болест е много голяма. Благодарение на тези случки в ранното си детство, животното се научава да се пази от хора, става недоверчиво, а по-късно може да прояви агресия. Да не говорим за това, че ще израстне по-трудно, ще има рахитични признаци и изобщо няма да прилича на силното и здраво куче, което сте си представяли, и нещо повече – платили солено.

Поръчването на куче от чужбина чрез фирма също не е много добра идея. Въпреки, че обикновено тези фирми работят с развъдници в Словения, Сърбия и Унгария, ако кученцето е болнаво, хилаво или просто не го харесате вие не можете да се откажете от него, защото плащате преди да го видите. Винаги е добре да можете да разгледате няколко кутрета от кучилото, да видите майката, да изберете онова, което ви подхожда най-много и ви е най-симпатично. Когато кученцето е в естествената си среда е много лесно да видите дали то е здраво, игриво, с добра стойка и походка, с добро отношение към хората и другите животни.

В България вече има огромно разнообразие от породи, клубове, които се занимават със законна развъдна дейност, така че е сравнително лесно да се намери кутре от желания пол и порода, в отлично здраве и с добро родословие. Единственото, което трябва да направите е да потърсите и да имате малко търпение, докато се родят нови малки. В добрите клубове кучилата се планират с няколко месеца напред, така че бихте имали възможност да заявите кутре от родители шампиони. Не само, че ще получите щастливо и здраво животно, но родословието му ще е истинско, заверено в България, ще има лекар, който да познава кутрето от първия му ден, ваксините ще са направени прецизно, а развъдчиците ще ви дадат съвети и помощ при отглеждането и дресурата на новия ви домашен любимец.

Така че, не рискувайте. Купуването на куче от магазин е грешка, която може да ви коства много. Не бързайте да вземете първото видяно животно – внимавайте, защото избирате член на семейството си. Всички кучета заслужават добър стопанин, но купуването на животни от магазини, за които е важна само печалбата е глупаво – така затваряте кръга и обричате и други кутрета на неизвестност.

http://www.golden-bg.com/index.php?opti ... &Itemid=45

Първият лицензиран вносител на породисти кучета в България ( puppy-export-import ) – град Хасково

ИЗБОР НА КУЧЕ
Както при всяка скъпа покупка, купуването на породисто куче изисква предварително плануване, преди да направите окончателната стъпка. Освен за закупуването на самото куче, също така трябва да вземете под внимание разходите по медицински грижи, хранене, играчки, разнообразни нужди и времето, и вниманието, които изискват едно здраво куче. Важно е да направите пълен списък на отговорностите, които трябва да бъдат изпълнени. Тези отговорности включват разходки, обучение, хигиенни навици; трябва да помислите кой ще наглежда кучето, докато сте във ваканция и дали жилището Ви е подходящо за отглеждането на домашен любимец. И най-важното, подготвени ли сте за 10-15 годишен ангажимент?

След като сте решили, че сте подготвени да поемете нужните отговорности, сега е нужно да прецените коя порода най-много подхожда на начина Ви на живот и на домашните Ви условия.

Голяма порода очевидно няма да е идеална, ако живеете в малък апартамент. Също така те може да не са добър избор, ако мебелите Ви са деликатни, скъпи и лесно могат да бъдат съборени. Помислете и за падането на козината. Някои породи сменят козината си постоянно, докато други я сменят през пролетта и зимата. Семейните алергии също могат да изиграят роля в това решение. В такъв случай кинолозите препоръчват породата китайско голо куче (Chinese Crested Hairless). Грижата за козината и цена също могат да бъдат нещо, върху което да помислите преди ра изберете порода. Всяка порода има своите собствени характеристики и темперамент; препоръчително е да се информирате за характера на желаното от Вас куче преди да пристъпите към закупуването му.

Предимството от чистокръвните породи е, че те са отгледани, за да отговарят на някои критерии като размер и темперамент. Уверете се, че породата, която избирате е наистина признато чистокръвна; има много популярни смески на пазара, които често се продават с твърдението, че са чистокръвни.

Импулсивната покупка не е препоръчителна, когато търсите качествен домашен любимец, особено породист, важно е да разпитате и да обмислите различни варианти. Състоянието на кучетата и на развъдника са индикация за качеството на човека, който Ви ги предлага; избягвайте недоказали себе си "кучкари".

В допълнение, при покупка е необходимо да прегледате внимателно кучето. Всички кучета прекарват много време в спане, но кoraтo са будни те трябва да бъдат активни и енергични. Подутият стомах, освен непосредствено след ядене, може да бъде знак за глисти. Секретиращи очи и нос могат да бъдат индикатор на вирусна или бактериална инфекция. Не купувайте кучето в това състояние. Стресът от новата среда може бързо да влоши проблема. Задължение на продавача е да осигури кучето с добра медицинска грижа. Поискайте от продавача информация за направени ваксини, микрочипове и международен паспорт. Бъдете сигурни да изискате здравна гаранция от продавача. Гаранцията би трябвало да Ви осигури време, по принцип 72 часа, да закарате кучето на ветеринарен лекар. Ако той открие сериозен проблем, който кучето е имало още преди покупката, сумата би трябвало да Ви се възстанови при връщането на покупката. Гаранцията трябва да бъде в писмена форма. Ако не разбирате съдържанието на договора не подписвайте, докато не бъдете запознати с всички условия.

http://dog-suki.dir.bg/_wm/diary/?df=46 ... 78a722e8d0

Преди да си купиш кученце ...
Купуването на кученце е сериозна стъпка, променяща не само твоя живот и живота на твоето семейство.
Придобивайки едно малко беззащитно същество поемаш отговорност и за неговия живот.
Предимствата да имаш куче са много: често се разхождаш на чист въздух, приучаваш се на отговорност, запълваш някаква
емоционална празнина и освен всичко друго, кой би те гледал с такава безрезервна обич и преданност. Но всъщност да си
собственик на куче има и своята обратна страна. Така, че преди да си кипиш кученце си отговори на следващите няколко въпроса
1. Помисли си добре защо искаш куче и дали точно кучето ще отговори на твоите очаквания. Никога не купувай импулсивно.
2. Дали хората, които ще прекарват най-много време с кучето ще го искат?
3. Кучетата не са подходящи като „изненадващи” подаръци особено за дете, когато не знаш как ще реагират неговите родители.
4. Помни малките, забавни пухчовци стават понякога огромни кучета. Поемайки отговорност за малчуганите, поемаш отговорност
за целия им живот?
5. Кучето има нужда от своето пространство, както удома, така и в колата. Ти имаш ли го?
6. Кой ще чисти и ще се справи ли?
7. Кучетата не могат да бъдат оставяни за дълъг период от време сами. Някои породи преживяват болезнено дори раздялата от половин час. Прецени ли как ще съвместяваш забавления, работа с гледането на твоя любимец?
8. Имаш ли време да отделиш на кучето време за тоалет, тренировки, обучение?
9. Кога ще разхождаш кучето и няма ли да те притеснява прогнозата за лошо време? Наблизо ли са местата за разходка на кучета (паркове, градинки)?
10. Ще те е срам ли на обществено място да прибереш с пликче и лопатка естествените отпадъци на твоя сладур?
11. До тук нищо не казахме за ваксинациите, предпазването от чревни и други паразити, за семейното планиране. А за повредите причинени от бързо растящите остри зъбки? А внезапните неразположения или инциденти, налагащи намесата на ветеринаря, застраховки и документи необходими при пътувания в чужбина? Понякога се оказва, че разходите за храна на малка порода куче многократно превишават тези за изхранване на голяма порода.

http://sarce.net/dlubimci.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато купуваме куче...

Мнениеот meri » Вто Окт 28, 2008 5:01 pm

Куче от зоомагазин


Решението да вземете куче от зоомагазин не е много добро ,защото те често са болни и затворени в себе се.Много често се води ,че имат родословие и са докарани от държави развъждащи шампиони ,а горчивата истина е ,че кучетата се развъждат с цел поколението им да се изнася и продава на невежи стопани ,затова не бъдете невежи ,не купувайте кучета от зоомагазините по този начин вие несъзнателно подпомагате внасянето на такива нещастни кучета и продаването им на безценица в България!Всичко е във ваши ръце!В момента в България има голям избор от развъдници на най-различни породи ,а и не са малко кучетата нуждаещи се от дом.Затова първо най-малко разговаряйте с компетентен човек ,преди да предприемете нещо!Най -добрия вариант е да платите повече в началото ,като вземете куче от развъдник или да платите по-късно и повече по ветеринари и лекарства!

http://bgdog.dir.bg/_wm/pbasic/?df=1164 ... 7f85559690
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Общ форум