Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Супербрашнен червей (зофобас) Zophobas morio

Супербрашнен червей (зофобас) Zophobas morio

Мнениеот zoomaniak » Сря Яну 06, 2010 9:45 pm

От Коди Кастеланос

Обща информация:

Зофобасите (Zophobas morio) произхождащи от тропическите райони на Централна и Южна Америка са много популярна храна за влечуги. Тези ларви имат няколко имена, включително кралски червеи и зофобаси. Те са с дължина ½ до 2 инча и са с дебелината на тънък молив. Поради размера и движението им те лесно привличат вниманието на Вашите животни. Те по природа са големи и нямат хормони на растежа за разлика от гигантския брашнен червей. Те. Общата продължителност на живота на зофобаса е около година от яйцето до бръмбара.

Убежище:

Те могат да бъдат поставени в какъвто и да било контейнер. Уверете се, че контейнерът е достатъчно висок, така че да не могат да изскочат. Обикновено е достатъчна височина на кутията над 5 инча. Установих, че обикновено пластмасовите кутии на фирма Rubbermaid вършат идеална работа.

Топлина & светлина – светлина не е необходима, тъй като те обичат тъмнината. Най-добрата температура е около 27-28°С. Ако зофобасите са прегряти ще забележите, че по-голяма част от тях умират. Все пак зофобасите могат да изгуржат до температури от 33°. Аз предпочитам да ги държа на малко по-хладно, за да не губят от влагата си. Също така никога не замразявайте зофобасите! Те не понасят ниски температури и ще последва смърт.

Храна & вода:

Зофобасите ядат почти всичко. Дръжте ги върху слой от пшенични трици с дебелина 1-4 инча, овес или витаминозна среда с висока хранителна стойност. Погрижете се да нахраните с витаминозна храна всички червеи 24 часа преди да ги дадете като храна на Вашия любимец. Също така на пазара се предлагат много продукти в прахообразна форма. За всички насекоми аз използвам Pro Gutload. Даването на витаминозна храна ще гарантира осигури по-здраво насекомо и в дългосрочен план и по-здраво животно.
Вода – хидратирането на зофобасите е много важно. При липса на влага ще последва проява на канибализъм. Продукти като моркови, картофи, плодове и др. са подходящи за набавяне на влага. Те не само са източник на влага, но служат и като храна. В зависимост от размера на Вашия контейнер поставете няколко парчета от тези продукти върху субстрата. След няколко дни отстранете неизядения източник на влага и го заменете с нов. Само се погрижете субстратът да не се овлажнява прекалено. Ако се овлажни, ще развъди бактерии и вероятно и червеи. Аз използвам и вода на кристали, с които постигам прекрасни резултати. Те също така са много по-евтини от картофите и морковите.

Грижа:

Грижата за зофобасите е минимална, доколкото са задоволени нуждите им. Най-важното е да се погрижите да имат достатъчно влага. Също така подложният слой трябва да се сменя редовно, когато започне да изглежда по-ситен и като пясък. Пресейте червеите и им сложете нов слой.

Развъждане:

Развъждането на зофобасите е много подобно на това на брашнените червеи, но с малки разлики. Една от разликите е, че червеите ще трябва да се поставят отделно, така че да могат да се превърнат в какавиди. Ако държите всички червеи заедно, никога няма да имате бръмбари, за да получите ново поколение. Ларвата ще порасне достатъчно, за да започне процеса на “метаморфоза” на възраст от 5 месеца. Изберете най-големите червеи, с които разполагате и поставете отделния червей в празен контейнер от фолио с размер 35mm. Установих, че контейнерите от фолио са най-добри, тъй като изискват много малко място. Оставете червея в контейнер от фолио без храна. Даването нс храна или вода ще удължи превръщането им в какавиди и ще Ви създаде повече работа.

superworm_canister.jpg


Ако установите, че червеите се свиват (картинката по-долу), значи процесът на метаморфоза е започнал. Ако червеят изглежда изпънат или е червен, тогава най-вероятно е мъртъв. Преминаването от ларва в какавида трае 1-2 седмици.

super_worm_curl.jpg


Червеят по-долу се е преобразувал в какавида и е в третата фаза от живота си. Или оставете какавидата в контейнера от фолио, или можете да я преместите в отделен контейнер и да започнете процеса с контейнерите от фолио отново. Това правя аз и действа добре, ако имате ограничено пространство След още 1 до 2 седмици какаквидата ще се превърне в бръмбар.

super_pupa.jpg


Сега в контейнера Ви има бръмбар. Поставете всички бръмбари в техен нов контейнер. Поставете слой с дебелина ½ до 1 инч трици на дъното на контейнера. Предложете им картофи, моркови и плодове за получаване на влага, както правите и за ларвите. На около 2 седмици изваждайте бръмбарите от слоя и ги поставяйте в нов контейнер. Това дава възможност на яйцата да се излюпят и Ви дава шанс да имате повече червеи. Ако бръмбарите бъдат оставени, те ще изядат яйцата и вероятно и новоизлюпените ларви. Новоизлюпените червеи могат да направят същото.

super_beetles.jpg


Яйца и малки – яйцата са миниатюрни, бели и овално и изглеждат като зрънца ориз. Те ще започнат да се излюпват в рамките на няколко седмици, но няма да забележите около месец, тъй като са с много малки размери. Новоизлюпените малки ще умрат, ако се държат в много топла среда, така че около 27°С е идеално. Повторното овлажняване е задължително, така че им предложете парчета картоф или моркови. След 5 до 6 месеца малките ще са порасли достатъчно, за да започнат процеса отново. По-долу можете да видите как изглеждат яйцата на зофобаса.

supers_eggs.jpg


Заключение:
Суперчервеите са много популярна храна за влечугите. С по-малко хитин (ексзоскелет), отколкото брашненият червей, те са по-лесни за смилане за Вашето животно. С течение на времето и с търпение ще можете да отгледате Ваши собствени зофобаси.


http://www.progeckos.com/caresheets/superworm.htm
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Супербрашнен червей (зофобас) Zophobas morio

Мнениеот kitana » Сря Яну 06, 2010 9:52 pm

Супермегагигахипербрашнен супергеройчервей
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други


Назад към Общ форум