Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

хамелеон

хамелеон

Мнениеот irena » Вто Фев 14, 2012 9:56 am

Здравейте,
Имам хамелеон от около година. Храня го само с щурци, като не му давам всеки ден, а пускам по 7-8 на около три дена. Тераримът е голям и в него има много корени, камъни, клони и естествено зелено растение, на дъното има кокосови трици. Днес видях, че малките гадинки /щурците/, които имат много места за криене, са се заселили трайно в терариума и са се размножили - пълно е с бебета щурци!! Притесняват ме няколко неща:
1. Очевидно щурчетата успяват да се скрият достатъчно добре - дали така хамелеонът ми остава гладен? Дали трябва да премахна някои от корените, например и да освободя пространство. Тераримът не е много препълнен, мисля, че му създадох хубава среда, която, обаче, явно е рай и за щуреца.

2. Това означава ли, че трябва да чистя терариума по-често? Когато го купувах ме посъветваха, да го чистя на два, три месеца, защото е голям, а животното малко - така и правя. А, сега, тъй като ми предстои почистване скоро какво да ги правя тези малки щурчета, които дори са незабележими на пръв поглед?
Съжалявам ако въпросите са глупави :) , но ще се радвам да ме посъветвате какво да правя.
irena
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Фев 14, 2012 9:34 am

Re: хамелеон

Мнениеот irena » Пет Фев 17, 2012 12:55 pm

Май разбрах защо са успели да се размножат щурчетата, а не са изядени до последния, както преди. Хамелеонът ми просто не им обръща внимание. Почти не се движи и като че ли само спи един такъв отпуснат...има му нещо, помагайте!
irena
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Фев 14, 2012 9:34 am

Re: хамелеон

Мнениеот german » Пет Фев 17, 2012 8:29 pm

Не разбирам от влечуги,нека някой по компетентен да си каже мнението,но след като не се храни предполагам,че има проблем.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: хамелеон

Мнениеот meri » Пет Фев 17, 2012 8:58 pm

Каква е температурата,влажността в терариума,осветлението,вентилацията? Получава ли калций и витамини?
Какви са условията в терариума.Йеменски хамелеон ли е?
Може би е болен,вероятно трябва консултация и с лекар.

Хранене : Хамелеоните са насекомоядни, така че трябва да бъдат хранени с разнообразие от насекоми. Щурците най-често са основна храна, но можете да давате и брашнени, бели и гигантски червеи (всички в ограничени количества), хлебарки, мухи, плодови мушици (за малки хамелеони) и скакалци. Ако ще храните вашия хамелеон с насекоми, уловени в природата, трябва да сте сигурни, че не са били изложени на пестициди. Избягвайте и светулките. Всички насекоми трябва да бъдат хранени със свежи плодове и оваляни във витамини и минерали, преди да ги дадете на вашия хамелеон. Освен това, някои хамелеони ядат и известни количества растителна храна (включително живи растения в терариума, така че сложете неотровни растения). Ще трябва да наблюдавате вашия хамелеон и да променяте количествата храна, когато е необходимо (ако останат неизядени насекоми или хамелеонът ви е надебелял, намалете количествата). Не оставяйте неизядени живи насекоми в терариума за дълго време, тъй като могат да нападнат и наранят вашия хамелеон. По отношение на добавките към храната съществуват различни мнения. Уверете се, че вашият хамелеон получава храна, оваляна в калций с витамин Д (например ReptoCal) два или три пъти на седмица и минерална добавка веднъж на седмица. Някои експерти препоръчват избирането на добавка, която не съдържа витамин А (вместо това използвайте бета-каротин). http://www.zoo-info.org/reptiles/sauria ... sonii.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10370
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: хамелеон

Мнениеот irena » Пон Фев 20, 2012 8:47 pm

Благодаря ви. Хамелеонът ми умря. Беше йеменски. Очевидно не им понася температура от порядъка на 18-19 градуса през нощта, а ми бяха казали, че за тях не е проблем. Просто не съм била подготвена за студовете. Е, сега вече имам напълно уреден терариум, но пък е празен.
irena
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Фев 14, 2012 9:34 am


Назад към Общ форум

cron