Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Каква е разликата между UV и UVB осветлението

Каква е разликата между UV и UVB осветлението

Мнениеот zoomaniak » Чет Мар 06, 2008 12:33 am

Става въпрос за изключително важен въпрос в тераристиката,който вълнува повечето от нас и е от значение за животните,ще се опитам да хвърля малко светлина върху него.

За протичането на правилен биологечен ритъм, всички животни се нуждаят от светлина - било то нощни или дневни. Времето,което е необходимо за осветление зависи от видовете и тяхната естествена среда. Напр. - тропическите животниимат нужда от 12-14 часа светлина на ден, а тези от умерения климатичен пояс - от 8-12 часа в зависимост от сезона. Важна е и силата на светлината да е съобразена с нуждите на съответния вид.

Не е необходимо да принуждаваме "потайни и срамежливи" видове,като някои тарантули,скорпиони,сколопендри и др. да стоят непрекъснато на силна светлина и изложени на открито и така да ги стресираме,защото на нас ни харесва силно осветения терариум.

Нощните животни също се нуждаят от дневната светлина, така 24 - часовите промени в хормоните им ще са напълно правилни - ще знаят дали е ден или нощ, кога трябва да почиват, кога да ядат, да се размножават и т.н.

Всъщност една често срещана причина за нарушения в храненето и размножаването наред с температурата и необходимата влажност е продължителноста и интензитета на светлината в терариумите.

Лампите, които използваме за осветление са обикновенни крушки и луминисцентни тръби (които са за предпочитане,защото слабо влияят на температурния режим в съда за отглеждане).

Желателно е светлината да е бяла дневна - т.нар. DAYLIGHT, тоест да излъчва в спектъра на UVA лъчите, а още по-добре специалните т.нар. FULL SPECTRUM лампи за растения и животни, излъчващи в спектъра UVA и UVB (с малък фактор).Почти същите са и халогенните.Черните BLACK LIGHT стават единствено да карат Pandinus Imperator да свети призрачно в тъмното.Важното в случая е да не бъркаме осветлението на животните с UVB облъчването и това е темата,която много често се подценява и е от изключително значение за повечето влечуги.

Няма да ви оттегчавам с подробности какво всъщност са UVB-лъчите-това не е урок по физика,но с две думи те са тази част от слънчевите лъчи,която ни кара да изгаряме през лятото или под солариума и която помага на метаболизма-особено много на калциево-минералния баланс в органезма на влечугите чрез създаване на собствен витамин D3 и ензими за подпомагане на този процес.Освен това UVB лъчите са мощен фактор при размножаването,тъй като стимулират хормоноотделянето,и е доказано положителното им възде иствие върху окраската на тялото.

Но не е редно,дори е много опасно да облъчваме животните с кой да е източник на UVB или солариум.И тук те имат своите специфични нужди и затова са разработени вече специални лампи за различни влечуги и земноводни,които макар на пръв поглед да са скъпи,са всъщгост много икономични и наред с голямата им полза-излизат доста по-евтини.

Напр. съществуват лампи от 7w за 20-40lt терариум,12w-50-80lt и т.н.с които облъчваме зверчето от разстояние 30-50см по няколко часа дневно,което е напълно достатъчно то да е винаги в добра форма.

Не бива да има каквито и да е прегради между лампата и животното,нито стъкло,иначе тя е безполезна.

За сведение на тези които решат да направят тази полезна инвестиция-освен че лампите са различни модели и големини(има и такива с винт отзад и са като икономичните крушки,а други са тръби) и различни хубави марки(zoomed,exoterra,arcadia,t-rex...).

На всички обаче пише 2.0 UVB,5.0 UVB и 10.0 UVB.

Първите са най-слаби и са подходящи за колубриди,земноводни и някои животни от умерен климат.

Вторите са по-мощни и подходящи ,да не кажа задължителни за игуани,хамелеони,брадати дракони,василискуси,бои и мн. др. тропически видове.

Третите с 10.0 UVB или D3 надпис са за пустинни и полупустинни видове,за някои крокодили и костенурки,повечето агами и т.н.

Факт е,че тези лампи не се намират лесно на българския пазар.Доста скъпи са за джоба на повечето хобисти,което впрочем се отнася за голяма част от необходимата техника,съпътстваща това хоби.

Аз лично като човек,поначало привърженник на "направи си сам" мисля,че с някои неща не бива да се правят компромиси.Нека да не възприемаме животните като играчки,нехаейки за техните жизнени нужди и ако не можем да отговорим на тях,по-добре да си изберем друго занимание.

Автор: Веселин Георгиев
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Назад към Общ форум

cron