Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Вто Юли 29, 2008 10:14 pm

Здравейте,
Иска ми се да си взема някакъв домашен любимец, който е не-традиционен, а и който да ми харесва. Доста мислих и първо се спрях на змия, ама реших, че е доста трудно. Накрая реших да е нещо, което да не иска много грижи, нещо което е безопасно и непретенциозно. И реших да бъде гущер. Обичам влечугите, чета за тях доста и определено имам познания. Знам, че имат нужна от постоянна топлина за да живея, защото са студенокръвни, знам с какво се хранят повечето от тях, но има и много неща които не знам. Идеята ми да се регистрирам тук бе да видя за информация и ако няма да се опитам да си я набавя. Предлагам тук да се публикува информация за гущерите - особености, отглеждане, хранене и прочие. Ако мога да отговоря на някой ще се радвам да го сторя, но още по-приятно ще ми бъде, ако науча нещо ново за тези влечуги.
Но нека продължа иска ми се гущера, който си взема да е познат в България т.е. не искам да рискувам с животно, с което не съм напълно запознат. Но пък искам и да е с прилични размери - т.е. да не се страхуваш, че като го хванеш ще го смачкаш... в крайна сметка се спрях на зеления гущер или наричан още "Lacerta viridis", широко разпространен, безопасен за хората, става сравнително голям и е доста атрактивен. Храни се сравнително лесно - насекоми, личинки и пр. с една дума доста непретенциозно животно като изключим отоплението на терариума му (макар, че това може да се постигне с нагревателна лампа и то сравнително лесно).
Ето и един мой въпрос, на който се надявам някой да ми отговори: При условие, че му се отоплява терариума, какво се прави през Зимата??? Трябва ли гущерът да спи задължително или при подходящи условие това може да се пренебрегне? И още, ако използвам обикновена електрическа крушка за да му поддържам температурата няма ли това, че ще свети непрекъснато да го накара да чувства дискомфорт? Благодаря предварително. Моля ако имате информация да я публикувате тук. ;-)
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот zoomaniak » Вто Юли 29, 2008 10:17 pm

Но нека продължа иска ми се гущера, който си взема да е познат в България т.е. не искам да рискувам с животно, с което не съм напълно запознат. Но пък искам и да е с прилични размери - т.е. да не се страхуваш, че като го хванеш ще го смачкаш... в крайна сметка се спрях на зеления гущер или наричан още "Lacerta viridis", широко разпространен, безопасен за хората, става сравнително голям и е доста атрактивен.


Той е в червената книга - знаеш ли за нея icon_wavey - знаеш ли какъв документ е тя icon_wavey

Айде да се спреш на животно дето не е защитено :ai: :bu:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот zoomaniak » Вто Юли 29, 2008 10:18 pm

Айде да прочетеш малко:

http://www.google.bg/search?client=fire ... 0%BD%D0%B5
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Вто Юли 29, 2008 11:14 pm

Виж не спя с Червената книга под възглавницата си, но от това, което пише в и-нет за въпросния зелен гущер не става ясно да е включен в нея!!! През 2002 г. един от изследователите, мисля Неновски (не съм сигурен) казва, че зеленият гущер се радва на добра и наситена популация. Аз лично съм го срещал (възможно е да съм се объркал, но за мен зеленото си е зелено и точка по въпроса) в планински райони - с тревиста и храстовидна растителност. Също и в скалисти местности. А и не бъди особено критичен - дошъл съм тук именно за това - да не направя нещо, което ще навреди на вида и в частност на животното, което ще взема. Идеята ми беше да си хвана сам малък екземпляр. Въпреки желанието ми да имам именно такъв гущер обаче не мога да взема животно, което е защитено от закона. Ако можеш да намериш от някъде екземпляр на червената книга - можеш да пишеш - ще се радвам да се убедя с очите си, че това, което казваш е истина, не защото не ти вярвам, а защото предпочитам да проверявам информацията си от няколко източника. Плюс това, като знаеш толкова много (говориш доста уверено) предложи ми нещо, което да отговаря на изискванията ми. Както казах не съм привърженик на унищожаването на защитени видове, просто искам не-традиционен домашен любимец.
Много по-здрави,
hangman13us
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот ZaZiUiLo2 » Вто Юли 29, 2008 11:54 pm

Какво животно ще гледаш си е твоя работа. Но ако си вземеш зелен гущер то ти си закононарушител. Както искаш го разбирай. Знам че някой тук ще се обади и ще коментира моят коментар (малко странно звучи) но е така. И аз искам да имам всякакви животни и имам възможност да ги взема но не е редно спрямо природата да вземаме диви животни. Вземи си някой екзотичен вид - игуана или хамелеон? Геконите също са много симпатични -леопардовите и токитата.
Съни :ba:
Аватар
ZaZiUiLo2
В пасажа
 
Мнения: 527
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 1:08 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот zoomaniak » Сря Юли 30, 2008 12:21 am

hangman13us написа:Виж не спя с Червената книга под възглавницата си, но от това, което пише в и-нет за въпросния зелен гущер не става ясно да е включен в нея!!! През 2002 г. един от изследователите, мисля Неновски (не съм сигурен) казва, че зеленият гущер се радва на добра и наситена популация. Аз лично съм го срещал (възможно е да съм се объркал, но за мен зеленото си е зелено и точка по въпроса) в планински райони - с тревиста и храстовидна растителност. Също и в скалисти местности. А и не бъди особено критичен - дошъл съм тук именно за това - да не направя нещо, което ще навреди на вида и в частност на животното, което ще взема. Идеята ми беше да си хвана сам малък екземпляр. Въпреки желанието ми да имам именно такъв гущер обаче не мога да взема животно, което е защитено от закона. Ако можеш да намериш от някъде екземпляр на червената книга - можеш да пишеш - ще се радвам да се убедя с очите си, че това, което казваш е истина, не защото не ти вярвам, а защото предпочитам да проверявам информацията си от няколко източника. Плюс това, като знаеш толкова много (говориш доста уверено) предложи ми нещо, което да отговаря на изискванията ми. Както казах не съм привърженик на унищожаването на защитени видове, просто искам не-традиционен домашен любимец.Вземи си хамстер...поне ги има с хиляди.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот COLUBER » Сря Юли 30, 2008 11:22 am

zoomaniak написа:Вземи си хамстер...поне ги има с хиляди.

Офффф човека пише, че иска НЕтрадиционен любимец. В последно време това и за влечугите не може да се каже...но хващаш му идеята!

hangman13us, не се обиждай, но ми звучиш като прочел биологията на един гущер от само едно място (книга, весник, интернет). Имаш още много неща да научиш и си избрал точния форум за това. :ay: Много змии се гледат по-лесно от много гущери. Царевичните смокове, кралските змии... Зелените гущери, които си виждал могат да са били и ивичести гущери, ливадни, кримски. Не само един вид гущери са зелени в България. Просто така се казват. Дори да не беше защитен този вид, аз не ти препоръчвам да си взимаш гущер от природата. От дивите животни не става домашни любимци. Или ти ще се измъчиш с опитомяване или те от широката гора в терариума с 4 стени. Когато решиш да си имаш любимец парите трябва да не са ти от значение, когато става въпрос за него. Аз ти препоръчвам да си вземеш леопардов или друг вид гекон. На размери са като зелените гущери, но с по-къси опашки. Те са по-спокойни от зелените гущери и по-стават за любимци. Продават се не много скъпо, има един магазин от където можеш да си вземеш за 60 леа ако не са свършили. Помисли си добре какво точно животно искаш и ще ти кажем най-важните неща за него. Също освен лампата има много други начини за отопление.
Аватар
COLUBER
Пчела майка
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 8:41 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот ViCToRy ; » Сря Юли 30, 2008 12:10 pm

Всички земноводни и влечуги в България за защитени :ad: Честно казано не изчетох всичко написано но и аз бих ти препоръчал да събереш малко пари и да си купиш някакъв смок (царевичен,кралска или млечна змия...) или някакъв гекон както каза Колубер :ay: Прочети всичко което намериш в нета , после ако имаш някакви въпроси за отглеждането питай тук :ad:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Сря Юли 30, 2008 1:22 pm

Ако трябва да съм честен в началото ще спрях на змия и по-скоро на смок. След това размислих, защото змиите от рода на смоците са доста активни и стават доста по-големи от гущера. За да го гледам наистина както трябва, трябва да си взема доста обемен терариум, който и да е доста висок, защото смоците обичат да се катерят и могат да се изправят. Терариум трябва да достатъчно голям за да може да му се сложи някое изсъхнало дръвче, по което да се катери. Когато замених идеята си с гущер целта беше терареумът да е доста малък в началото (ок. 400х250х200 - д-ш-в в мм). Зеленият гущер, за който си мислих достига до макс 40 см, което включва опашката му (до 2/3 от общата дължина), ако взема малко животно в началото после мога да му сменя терариума. Ако реша да взема змия то терариумът трябва да е по-голям в началото. Предполагам, че ако взема нещо от семейство смокове ще бъде поне 30 см още в началото.

Въпреки всичко змията е доста предпочитана от мен - ако някой може да предложи змия, която достига до 40 - 50 см (макс) в зряла възраст, която не е отровна (много важно за мен), която мога да намеря от малка и не е много претенциозна в храненето си (т.е. мога да й осигуря насекоми, червеи, личинки и малки мишки, но да не иска нещо екзотично като малки гущери, малки други змии или яйца от птицата Рух...). Ако има нещо такова - ще обиколя магазините в София - все ще мога да намеря някой, който да ми я предложи, ще й намеря подходящ терариум и ще измисля нещо за отопление.

Решението ми да се спра на български вид беше продиктувано от факта, че в нашите условия няма да се наложи да му търся екзотични храни (доколкото знам е добре да се хранят с естествени неща, които могат да намират в естествения си хабитат).

Колкото до геконите не ги обичам особено. Изглеждат малко недодялани и непропорционални - телата им са доста големи а краката и опашките малки... Не знам нещо не ми харесват - българските гущери са елегантни - телата им са издължени движат се доста пъргаво и изглеждат добре. Геконите категорично отпадат за мен.

Ако някой може да предложи нещо да пише. Много ще се радвам да си намеря нещо скоро, макар изискванията ми да дразнят и самия мен вече. Въпреки това смятам, че не съм 5 годишно хлапе, което не знае какво иска и всичко му омръзва бързо. Искам да взема нещо, което наистина харесвам.
Много по-здрави,
hangman13us
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот ViCToRy ; » Сря Юли 30, 2008 2:51 pm

Сигурно 90% от змиите в домашни условия ядът мишки и плъхове. Аз бих ти препоръчал царевичен смок - ефтини,непретенциозни,красиви,не много големи- стават до към 1,30 максимум . :ab:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот COLUBER » Сря Юли 30, 2008 3:00 pm

Не можеш да държиш 40 сантиметров гущер в 40см терариум. Ще му бъде много тясно. Ако искаш да се радваш на животно трябва да се постараеш да му осигуриш необходимите му условия за да бъде и то щасливо - без компромиси от към разберите на терариума!
Змията за теб е млечна от рода Lampropeltis. Продават се само мъжки мисля, които достигато до около метър има нема. Не са агресивни и не хапят. Моята я взех като беше към 40см. Те са тънки и свити изглеждат доста по-малки. Терариума за нея не е нужно да е много голям - 90/40/40 би бил горе долу добре за пораснала змия. В началото може и по-малък да вземеш, те растът бавно. Хранят се с малки и големи мишки и малки плъхчета. Не е необходимо да им свети лампа непрекъснато, нощен вид са, но е добре да е влажно в терариума. Много са красиви и смятам, че такава змия ще ти хареса.

Изображение
Аватар
COLUBER
Пчела майка
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 8:41 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Сря Юли 30, 2008 7:16 pm

http://www.vbox7.com/play:48325bcf - ViCToRy, не знам кой го е правил, но определено тази змия изглежда много добре.

COLUBER - Казвайки тези параметри, аз имах предвид гущер, който е още малък - не повече от 15 см заедно с опашката. Определено ще му е тясно. Доколкото знам за да го държиш предимно в терариум той трябва да е три пъти дължината на тялото му (на дължина) и 2 пъти дължината на тялото му в ширина. Т.е. за 15 см. гущерче ще трябва терариум поне 45х30 дължина към ширина в см. като площ на дъното. Отделно за височината съм чувал, че е добре да е поне 1,5 пъти дължината на тялото му, за да не може да излиза сам. За змията, която посочваш мога да кажа, че е много красива. В началото се бях спрял на такава, но прочетох малко за тях и разбрах, че трябва да я подбереш много внимателно - т.е. трябва да се опипа тялото й, да е здрава и силна, да няма подутини и издатини по дължината й, да се огледат люспите й - трябвало да са гладки и пр. доколкото разбрах трябва много познания за нея, които нямам още. City Center-а на втория етаж имаше един зоомагазин с такава змия вътре. Разбрах, че не се продава, но още тогава ми направи огромно впечатление. Това, което ме притеснява за нея е, че й е необходима висока влажност на въздуха в терариума - нещо, което аз лично не знам как да поддържам. Ти как се справяш с твоята? И с какво я храниш - в естествена среда този вид се храни с по-малки змии и други влечуги. Лесно ли се адаптират към плъховете (в една статия пишеше, че е най-добре да се вземе по-голяма змия от този вид за да е вече привикнала към храна несвойствена за естествената й среда).
Много по-здрави,
hangman13us
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот ViCToRy ; » Сря Юли 30, 2008 7:25 pm

Такива са царевичните :ad: Този на клипа е възрастен енкземпляр,не порастват по големи от това :ad:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот COLUBER » Сря Юли 30, 2008 9:11 pm

hangman13us нещата, които си изброил за опипване на тялото и гладки люспи и тн не се отнасят само за млечната змия, ами за всяко едно животно, което купуваш. Всяко животно трябва да се огледа дали не страда от нещо преди да го вземеш. Също и всяка змия.
Сега за високата влажност не е толкова трудно да се поддържа, има няколко начина за това. Освен че слагаш по-голям съд за вода, трябва и да се пръска с пулверизатор 2-3 пъти на ден целия терариум. Друг начин е ако проветрителната система на терариума не е просто мрежа ами някакъв вентилатор, слагаш пред него кубче лед и дака то овлажнява въздуха, който влиза в терариума.
Мислила съм си да храня моята змия с гущери, но те не се продават като храна просто така, а не искам да хващам от природата гущери. Моята змия добре се е приспособила към гризачите. Змията която ще си купиш най-вероятно ще е развъдена в плен и хранена винаги с мишки, така че няма да имаш проблеми.
Която и змия да си избереш млечна или царевична ще останеш доволен, и двата вида са чудесни любимци :ay:
Аватар
COLUBER
Пчела майка
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 8:41 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Пон Авг 04, 2008 5:49 pm

Здравейте...,

Много се разочаровах от змиите и гущерите - то или ще са защитени, или ще са скъпи... абе направо ужас (това в рамките на шегата разбира се :ap: ) Благодаря на всички, които писаха тук и се извинявам на всички, които ще се заблудят от заглавието на темата. . . :av: - преди да ме хулите - искам да кажа, че аз съм много доволен, че се осъзнах навреме и не погубих някое животно - още по-тъжно щеше да бъде, ако беше български и то защитен вид...

Още в началото търсих нетрадиционно животно и в крайна сметка се спрах на тарантула. Много от вас вече си имат и предполагам доста им харесва. Взех си я, защото иска малко грижи, не иска много голям терариум и е доста нетрадиционна и атрактивна.

Още веднъж благодаря на всички за помоща - ако ги интересуват тарантулите - ще се видим там (в темите за паяци) ;-)
Много по-здрави,
hangman13us
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот COLUBER » Пон Авг 04, 2008 6:18 pm

Браво пич :ay: да бяха повече хора като теб - първо да се интересуват, после да взимат. Да ти е живо и здраво паячето. Пусни му снимка в темата за тарантулки - viewtopic.php?f=112&t=3508 и кажи кой вид е :ab:
Аватар
COLUBER
Пчела майка
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 8:41 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот kitana » Пон Авг 04, 2008 6:21 pm

Много добър избор.И съм на мнението на Coluber-да има повече такива хора! :ay:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимци.

Мнениеот hangman13us » Пон Авг 04, 2008 9:49 pm

Здравейте отново...
Ами доста се чудих и търсих информация. Първо се спрях на видовете за начинаещи и после за всеки вид прочетох каквото е достъпно на езиците, които владея. Спрях се на паяк, който наричат класика в жанра - Brachypelma Smithi и съм много доволен, макар още да не прилича на тарантула а по-скоро на обикновено паяче. Не съм го снимал още, само на 2 кожи и сега чакам да видя първата му смяна. Надявам се след време да може да даде принос в развитието на този вече застрашен и забранен род (една от причините да го взема беше именно фактът, че вече е разрешено да се продават само родени в изкуствена среда екземпляри). Така, ако успея някой ден да я заплодя с някой друг паяк или пък той да оплоди някоя женска, ще може да се гордея с това, че съм спасил няколко тарантули от залавяне и продажба на черно.
Мерси още веднъж за помощта и ще се видим отново в другите теми ;-)
Много по-здрави,
hangman13us
hangman13us
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Вто Юли 29, 2008 4:10 pm
Местоположение: София

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимц

Мнениеот DidsHelp » Съб Дек 29, 2012 6:13 pm

Аз имах страшно много зелени гущери в двора, но котките ги изполовиха... Искам да разбера с какво се хранят най-малките гущери? Имам един който го прибрах от Дунав-беше премръзнал и сега не зная с какво се храни?
DidsHelp
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Дек 29, 2012 5:39 pm

Re: Гущерите - всичко за отглеждането им като домашни любимц

Мнениеот Ivanina85 » Нед Юни 16, 2013 2:29 pm

Здравейте, от известно време се интересувам от гущери и чета какъв би бил най-подходящ за мен.
Първият ми избор беше хамелеонче. След това разглеждах игуаните, за които четох толкова мноооого информация и в крайна сметка ме отказа факта, че стават 2 метра. Интересувам се от красиво гущерче подобно на хамелеон или игуана на външен вид, което е малко като размер (максимум 30 см, най-добре много по-дребно), но искам растителнояден вид, от там идва затруднението в избора ми. Няма значение дали ще е напълно сухоземен или воден.
Като вънщност ми харесва и китайския воден дракон, но не отговаря на критерия ми за храна. В интернет не мога да намеря информация за такъв гущер. Ако някой знае кой е моят гущер, ще съм благодарна да ме насочите.
Ivanina85
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Май 05, 2012 3:04 pm


Назад към Общ форум