Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ZUKI » Чет Авг 07, 2008 10:57 pm

Начин на отглеждане и т. н. Нищо не искам а :ag: Мерси предварително :ah:
Аватар
ZUKI
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 8:07 pm
Местоположение: Orange County, California

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот meri » Съб Авг 09, 2008 11:13 pm

:arrowfingerL: [google.gif] :ag: :ag: :ag:Elaphe Guttata (Царевичен смок)

Родината на тази змия е Северна Америка. За повечето ентусиасти които се занимават с влечуги тя няма нужда от представяне. Успешно развъждана и отглеждана в плен от много години, за любителите на змии тя е като Леопардовият гекон за любителите на гущери. Част от този успех може би се дължи на нейното широко разпрстранение в природата, но също така и на нейното свойство да се поддава на опитомяване и на кроткият и нрав. В природата има много цветови разновидности, но "нормалният" и цвят е тъмно оранжев като има очертани с черна ивица червени седловидни петна по гърба, и удивителен черно-бял корем, който често е много шарен.
За да гледата такава змия в домашни условия са ви наобходими няколко неща.
Първото е клетка или терариум който да се затваря добре. Церевичният смок е много
добър катерач и е майстор на измъкванията. За бебетата може да се използва терариум от пластмаса. Такива се продават във всички зоо магазини, като за вентилация е добре да се пробият малки отвори на всеки сантиметър от четирите страни на кутията. Тези кутии не са много естетично, но се препоръчват когато имате много малки които искате да държите отделно. Кутиите трябва да са добре затворени за да се предотврати бягството на някое от животните. Един 20 литров терариум с размери 30х60х30, с добре затварящ се капак е много подходящ за отглеждането на вашата млада царевична змия и ще изглежда много добре във вашата всекидневна.
За субстрат на терариума може да се използва вестник. Той е чист, евтин и лесно се сменя, но не изглежда естетично. Ако не искате да ползвате вестник може да се използва БОРОВ талаш (НЕ КЕДРОВ) или пясък. Във всеки терариум задължително трябва да има паничка с вода която да е достатъчно голяма да се събере в нея цялата змия. Това е много важно по време на смяната на кожата. Тази вода трабва да се сменя най-малко един път в седмицата или по-често ако се замърси. За новоизлюпените може би най-важното в тераруима е да се осигурят места за криене. За тази цел може да се използва кора от дърво или просто някаква картонена кутия. Ако прежалите малко пари, може да купите от специализираните магазини много хубави керамични скривалища. Също така в един терариум където ще гледаме такава змия задължително трабва да има нещо като клон за катерене. Царевичният смок обожава да се катери и ако има къде, най-често може да бъде видян там, но трябва да се внимава защото този клон може да помогне на змията да се измъкне от терариума.
Тази змия се чувства най-добре при температура между 25-30°C, докато за малките е необходима малко по висока температура (27-32°C.)
Менюто на тези змии зависи от възрастта и големината на индивида. Царевичният смок ще яде мишки, плъхове, гущери и малки птички, но не е задължително да го храните с всичките тези типове храни. Новоизлюпените змии от този вид трябва да бъдат хранени с 1 - 2 новородени мишлета на седмица. Новоизлюпените могет да приемат и повече от 2 мишлета на седмица, но това е прекалено много храна за тях и може да доведе до проблеми по-късно. Големината на мишлетата трябва да расте пропорционално на ръста на змията, колкото по-голяма става тя - толкова по големи да стават мишлетата които и се дават за храна. Мишките с които храните змията си не трябва да са прекалено големи за да не правят прекалено големи издутини в корема и. Ако храната която и давате е прекалено голяма, това може да доведе до проблеми със смилането и дори повръщането на храната. Много по-добре е да дадете на змията две малки мишлета отколкото една по-голяма. Когато е възможно хранете змията с предварително убити мишки за да избегнете нараняване на змията. Изплашената мишка може да нанесе значителни поражения на змия която не е гладна. ОЧевидно в природата змията не може да се храни с предварително убити животни, но в природата трудно ще срещнете змия без белези от битки. Има няколко изключения от този начин на хранене. Първото е за мъжките през пролетния, размножителен период. Мъжката Царевична змия вероятно ще загуби интерес към храната през този период, особенно ако има отзивчива женска около него. Второто изключение е за бременни женски. Те трябва да бъдат хранени с 3 - 4 мишки в периода преди снасянето на яйцата. Бременните женски могет да откажат да се хранят точно преди снасянето. Важно е също да се увеличи даването на храна на женски които току що са снесли яйцата си. Запомнете, че за правилното храносмилане на Царевичния смок е нужна топлина. При покачване на температурата в терариума вашата Царевична змия ще храносмила по-добре и ще е по-склонна да се храни пак. Ако повърнат храната си, трябва да се знае, че най-често причината за това са ниските температури.
Царевичните смоци са много лесни за размножаване. Но всяко едно размножаване си има своята рецепта за успех. Ето една такава.
15 дена преди времето което планирате за размножаване(това може да стане в началото на Ноември) спирате да давате храна на змиите. След като измине този период (около средата на Ноември), слагате змиите в малък топъл терариум, размерите не са от значение, като за субстрат слагате вестник. Трябва да се осигури голям съд с вода и място за криене. Терариума се поставя на място където температурата е между 13 - 18°C. Хубаво е мястото да е леко затъмнено. Оставят се там до средата на Февруари.
През този период е много важно да се следи дали водата в паничката не се е изляла, дали не се е изпарила и дали не е замърсена с изпражнения. Ако е така трябва да се смени възможно най-бързо. Хубаво е темпертурата на стаята да е около 10 градуса, може би малко по-висока , но ако нямате толкова студена стая и температурата е над 20°C, трабва да има дадете малко храна.
След като змиите се затоплят трябва да се хранят с толкова храна колкото могет да изядат без да я повърнат. Понякога мъжките отказват да сехранят, но при женските това не е така.
Веднага след първата смяна на кожата, мъжката се пуска в терариума на женската. Извадете мъжката след 3-5 дена. За по сигурно може да се върне мъжката пак в терариума на женската след около седмица за още 3 дни. След това женската започва да яде като луда за период от около 2-3 седмици след което изведнъж спира съвсем да се храни. Не се опитвайте да храните женска за която мислите че е бременна. Понякога яйцата могат да се усетят докато змията пълзи по ръката Ви. Времето между чивтосването и снасянето на яйцата е около 3-4 седмици. За снасянето на яйцата може да се използва кутия от обувки или нещо подобно застлано с торвен мъх който трябва да е леко влажен. Яйцата се държат при температура от около 28°C. Малките се излюпват след около 45-50 дена. Държат се заедно в терариум който трабва да бъде влажен и с голяма купичка с вода до първата смяна на кожата. Това става 7-10 дена след излюпването.


http://www.zoo-info.org/reptiles/serpen ... ttata.html

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0 ... art=0&sa=N


viewtopic.php?f=10&t=429

http://www.anapsid.org/


още на: [smilygifs891.gif]
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10369
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ViCToRy ; » Нед Авг 10, 2008 9:44 pm

Зоо ти каза за смока, кажи за какъв гекон се интересуваш :ab:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ZUKI » Пон Авг 11, 2008 11:27 am

Мери, мерси много [54212.gif]


ViCToRy ; написа:Зоо ти каза за смока, кажи какъв за какъв гекон се интересуваш :ab:


Ами де да знам, не ги разбирам :ag: За домашни условия [215.gif]
Аватар
ZUKI
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 8:07 pm
Местоположение: Orange County, California

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ViCToRy ; » Пон Авг 11, 2008 11:50 am

Е то за домашни условия всички стават :ap: Кажи примерно някаква цена която можеш да дадеш, какви условия можеш да предоставиш и тн... :ad:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ZUKI » Пон Авг 11, 2008 12:22 pm

Aми гледала съм си всякакви животни /Мишки - Мини-Кенгуру, хамстери; Кучета - Източно-Европейска овчарка, Английски Сетер; Котки; Скорпиони и какво ли още не. Но искам нещо различно :ad: / Става на въпрос за апартамент.. Ще има всички удобства и т. н. Изобщо всичко от което може да има нужда. Скорпионът ми се разхождаше навсякъде, естествено под мое наблюдение. Имаше си 2-3 часа дневно, свобода :ad: За цени.. 100-200-300 лв. Стига да знам че си струва и повече [5478.gif]
Аватар
ZUKI
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 8:07 pm
Местоположение: Orange County, California

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ViCToRy ; » Пон Авг 11, 2008 12:43 pm

:bi: :bi: :bi:
Разнообразието от гекони в България не е особенно голямо - Токи - Gekko gecko , Gekko vittatus - Ивичест гекон , Gekko ulikovskii - Златен гекон , няколко вида Tarentola , бибронов гекон - Pachydactylus bibroni, Леопардов гекон - Eublepharis macularius няколко разцветки , дебелоопашат - Hemitheconyx caudicinctus, летящ гекон - Ptychozoon kuhli , може и още някой да се намери... Потърси латинските имена в google , ако си харесаш нещо пиши :ap:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ZUKI » Пон Авг 11, 2008 5:22 pm

Oт всичките се спрях на Леопардовия Гекон. Може ли малко информация на Bg :ah: И има ли начин да се намери в България и на какви :ajyuaki:
Аватар
ZUKI
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 8:07 pm
Местоположение: Orange County, California

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот jordanmilchev » Пон Авг 11, 2008 5:41 pm

От 50-60 лева на горе може да намериш ;) Зависи от размера :ad:

Eublepharis macularius (Леопардов гекон)

Леопардов гекон

Местата където се среща в природата са Пакистан, Иран и Индия.

Размер на терариума: Леопардовите Гекони са много лесни за отглеждане. За целта може да бъде използван специално построен за целта вивариум или просто приспособен аквариум с капак чиято дължина трабва да бъде поне 60 см, а на ширина - 30 см (тези размери са добри, но той не е капризно животно и може да живее и в по малко пространство). Височината не е толкова важна но все пак е добре да е повече от 20 см.

Аранжировка: Обикновенно за подложна субстанция на терариума се използва пясък. Ако ще използвате пясък трябва първо да се уверите че той е подходящ за гущери - не трябва да е нито много фин и остър, нито много груб.
Вестници също могат да бъдат използвани въпреки че са много по малко приятни за окото от пясъка и изискват по честата им смяна. Пясъка също така позволява на Гекона да копае. Растения в терариума не са нужни, а пустинни растения като кактусите могат да причинят в действителност пронизване по нежната кожа на геконите. Далеч по добри за ползване са парчета плавей, парчета корк или големи камъни. Те ще бъдат използвани от Гекона както за катерене така и за скривалище. Ако използвате камъни трябва да бъдете сигурни че те няма да се срутят върху тунела на гекона, да държите камъните по-далеч един от друг може би е по-добре отколкото да ги лепите с лепило един за друг.
Много важно е да се знае, че в един терариум може да държите само един мъжки индивид. С един мъжки може да се гледат заедно до три женски.

Отопление: Леопардовите гекони живеят от 5 до 32 градуса Целзий, могат да се гладат и без лампа, но през студените зимни дни е хубаво да има такава.
За отглеждането на леопардови гекони не е нужно да имате Ултра-Виолетова лампа тъй като те са нощен вид.

Хранене: хранят се най-вече със щурци. Хубаво е да им се дават и брашнени червеи само че единствено на съвсем пораснали индивиди. Може от време на време да се експериментира със скакалци. Всяка храна трябва да бъде съхранена поне 24 часа преди да бъде дадена на гекона и за малките е добре някои от щурците да бъдат поръсени с калции. Хранете геконите три пъти на седмица.

Вода/Влажност: дръжте малка купичка с вода в единия край на терариума, геконите пият много малко вода но е хубаво да я има. По принцип влажността в дупките на геконите е по-голяма от тази на заобикалящата среда. По тази причина много хора които гледат гекони овлажняват леко почвата на местата където геконите обичат да си почиват. Това също така спомага при смяната на кожата.

Пипане: не е нужно геконите да бъдат вдигани но го понасят много добре. Някои даже обичат да пълзят по протегната ръка, да лежат на дланта или да се катерят от едно рамо на друго.
Имайте предвид че когато държите гекона трябва да сте седнал ниско защото при едно падане от височината на рамото той може сериозно да се нарани.

© Zoo-Info.orgИнформацията е от: ZOO-Info
jordanmilchev
 

Re: Търся информация за ГЕКОН и ЦАРЕВИЧЕН СМОК

Мнениеот ZUKI » Пон Авг 11, 2008 11:30 pm

Мерси много за полезната информация! Сега вече знам какво искам :) И то е Леопардов Гекон :ajatki: Тези дни ще пообиколя ЗООмагазините в Плевен и ще видим дали ще успея да си намеря :ap:
Аватар
ZUKI
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 8:07 pm
Местоположение: Orange County, CaliforniaНазад към Общ форум