Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Употреба на светломера 6.2 UVB Meter

Употреба на светломера 6.2 UVB Meter

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 11, 2009 10:53 am

Clipboard01.jpg


Светломерът 6.2 UVB (фиг.1) е лесен за употреба и ние установихме, че отчитанията са достоверни и надеждни. Ще се радваме Вашите записи да бъдат добавени в нашата база данни.

Инструкции за употреба на Вашия светломер 6.2 с лампи за влечуги

1. Отворете горното капаче на кожения калъф, за да извадите ссензора.
2. Насочете сензора към източника на светлина. Не докосвайте сензора или го дръжте срещу повърхността на лампата.
3. Натиснете бутона on/off (вкл/изкл) под LCD-дисплея.
4. Отчетете LCD-дисплея, който показва количеството на UVB-лъчите, достигащи до сензора в микровата за квадратен сантиметър.
5. Използвайте много бавни, малки движения, накланяйте уреда, за да сканирате при най-благоприятно регулиране – което ще Ви даде най-високото отчитане на дисплея. Това отчитане се записва.
За да регистрирате мощността на лампата, дръжте измервателния уред със сензора на определено разстояние от повърхността на лампата. Предлагаме ви ако извършвате само едно замерване, това да е от стандартното разстояние от 12 инча, или 30 сантиметра.
Лампи от същата марка навсякъде по света могат да бъдат сравнявани лесно само ако всички записи са правени на същото разстояние от лампата. Ще се радваме Вашите записи да бъдат добавени в нашата база данни.
12" е използвано "стандартно" разстояние, откакто се наложи мнението, че това е максималното разстояние, от което стандартна UVB флуоресцентна лампа за влечуги би трябвало да се използва, и някои живачни лампи са разработени това да е минималното препоръчвано разстояние от влечугото.
Някои по-мощни лампи имат препоръчителни минимални разстояния за нагряване по-големи от 12". За тези лампи също предлагаме записът да бъде правен от тяхното "препоръчително" минимално разстояние.
За да установите какво количество UVB получават Вашите влечуги, дръжте светломера в точката на нагряване, така че сензорът да е на нивото на гърба на влечугото, насочен директно към UV-лампата.
Малко повече подробности...
Светломер модел 6.2 UVB
Светломерът, който използване във всички наши тестове, Solarmeter 6.2 от фирма Solartech, Inc. (http://www.solarmeter.com) е най-точният ръчен измервателен уред за UVB на пазара. Този съвършен инструмент е използван в наскоро направено изследване на Медицинския център към Бостънския университет за синтеза на витамин D3 от витамин D.

Устройството е малко, настройва се лесно с една ръка, и се захранва от обикновена батерия 9v. Сензорът е на върха на уреда, и за да се направи отчитане, операторът трябва просто да го насочи директно към източника на UVB и да натисне бутона в предната част на устройството. Количеството на UVB, достигащо сензора в този момент се изписва на LCD-панела в микровата на квадратен сантиметър (uW/cm²). Ако, например, отчитането е било 20uW/cm², това би могло да означава, че един квадратен сантиметър от кожата на влечугото ще получава 20 микровата UVB в тази точка.

Сензорът е изключително чувствителен, с незначителни разлики в ъгъла между сензора и източника, даващ разлики в отчитанията. Логично, най-високите стойности на отчитане ще се отбележи, когато сензорът е най-точно центриран в снопа лъчи; когато уредът се държи в ръка при замерванията Ви съветваме да "сканирате" за най-добро центриране с много бавни, много малки движения. С натрупването на опит, насочването на сензора може да се извършва много бързо и с голяма точност. Когато правим записи, ние във всеки случай винаги използваме най-високите стойности на отчитания, получени последователно (т.e. от поне 2 до 3 "сканирания").

Въпрекии че апаратът измерва целия обхват UVB (280 до 320nm), най-голямата чувствителност на светломера е между 290-300nm, точно в средата на обхвата от дължината на вълните, отговарящи за синтеза на D3, което го прави идеален за проверка на UVB-лампи за влечуги.

Нашите светломери са внессени от САЩ. Все пак вече има няколко дистрибутори на светломери във Великобритания, и фирма Zoo Med пусна на пазара много подобен измервателен уред, също произведен от Solartech, Inc., във Великобритания, който може да бъде закупен от британските дистрибутори на Zoo Med. (за подробности за всички дистрибутори и доставчици вижте и нашата страница с линкове)

Измерване на UVB с новите светломери
Това, което можехме да направим с нашите ръчни радиометриd, беше да да видим целия капацитет на UVB от слънцето, и на някой източник на светлина между 280 и 320nm от електромагнитния спектър и да проучим детайлно първноначаслния капацитет на нова лампа; отслабването на капацитета на лампата с времето; и характеристиките на UVB "снопа лъчи" за всеки тип лампа – колко надалеч от лампата се разпростира UVB-светлината и в какви посоки.

Между нас ние направихме няколко хиляди отчитания на открито на естествена слънчева светлина и сянка, и на закрито за широка гама продукти за UV.
Подробности за проекта ни, точността на отчитанията ни и сравнението с други дейности в тази област ще откриете във Въведение в Проучване на осветлението 2005
Разделите по-долу описват методите за отчитане, които според нас са най-ефективни при употреба на светломери на открито (за отчитане на слънчевата светлина), на закрито във вивариума, и на обикновен "изпитвателен стенд".
Отчитания на слънчева светлина
Отчитанията, събрани за нашите изследвания на UV светлината в природата са предимно директни отчитания, като за целта измервателният уред е насочен директно към

Clipboard02.jpg


слънцето. Това дава представа за максималното количество UVB, което влечугото би могло да получи ако е изцяло изложено на слънчева светлина на това място.
Когато правите замервания на слънчевата светлина, никога не гледайте директно към слънцето. Най лесно е да насочите измервателния уред, докато сте с лице към слънцето. Дръжте уреда на удобно разстояние на ниво малко под раменете и "сканирайте" внимателно чрез наклоняване на измервателя към слънцето, търсейки най-високата стойност.
Отчитанията трябва да се извършват на открито, където дървета или сгради не препречват ясната видимост към небето. Обхватът на сензора е пълни 180° - въпреки че е най-чувствителен към обекта, към който е насочен директно (в случая към слънцето), в отчитането ще включи разсеяната в небето UVB-светлина от слънцето. Ако това "небе" включва тъмния силует на сграда или дърво, ще се получи отчитане на по-малка стойнсот. Обратно, ако под небето има големи отразяващи повърхности като вода или сняг, отразената и разсеяна UV от тях може да повиши стойността на отчитането.
Около изгрев слън це и залез слънце отчитанията от небето могат да бъдат малко по-високи от другите от самото слънце. Това е така, тъй като светлината, идваща от по-близко от хоризонта разстояние трябва да премине през дебелия атмосферен слой. Водните изпарения във въздуха разсейват светлината с малка дължина на вълната по-силно, отколкото тази с голяма дължина на вълната; близо до хоризонта този дебел слой разсейва достатъчно светлина с къси вълни, за да отстрани по-голяма част от ултравиолетовия и синия спектър. (Ето защо, разбира се, изгряващото и залязващото слънце се вижда само в червено или оранжево.)
Ако извършите серия замервания през един ден, в идеалния случай всички отчитания би треябвало да се извършват от едно и също място, така че те да са сравними едно с друго. Също така е важно да се отбележи точното време на всяко замерване. Когато слънцето изгрее в небето, намаляването на дебелината на атмосферния слой, през който преминава светлината, предизвиква изключително бързо повишаване на UVB. Ние сме записали промяна с 1 микроват на минута. Например, между 7.30 ч. сутринта на 10-ти юни 2005 г., в Уелс, Великобритания, под чисто небе, отчитането скача от 40 на 70uW/cm². В 8.30 ч. сутринта то беше 105uW/cm² , а в 9 ч. уредът показваше 135uW/cm².
Когато правите слънчеви замервания е полезно да отбелязвате и атмосферните условия; в частност, дали слънцето грее, дали е на ясно, яркосиньо небе или дали има висока облачност или замъгленост? Повишаването на водните изпарения в небето поради тези условия ще понижи нивата на UVB, достигащи земята.
Ако има плътен облачен слой, няма да е възможно да се направят директни слънчеви замервания. Така наречените "глобални" отчитания обикновено дават най-високи стойности при 100% заоблачено небе. За да бъдат извършени, измервателят се държи вертикално, за да запише от зенита (директно над наблюдаващия).
Когато замервате за база дани, също така ще трябва да запишете и разположението (географска ширина и надморска височина), на което е направено замерването. Ако във Вашата страна има лятно часово време, това също трябва да се запше в доклада Ви; и помнете, ако това е така, слънцето ще достига най-високата си точка в небето, а UVB максималното си ниво, около 13.00 часа местно време.
Фиг.4 показва shows записи, направени в ясен августовски ден в Уелс, Великобритания. Слаба висока облачност и мъгла пред слънцето е причина за леки "спадове" в графиката по различно време, но тенденцията е характерна. Повече подробности за слънчевите замервания и текущия проект за слънчеви замервания можете да откриете в UV-светлината в природата. Ще се радваме да получим Вашите слънчеви замервания от всяко кътче напланетата, за да ги добавим в нашата база данни.

Изображение

Замервания във вивариума
Предохранителни мерки: Винаги носете защитни очила при работа с UV лампи.
Колкото и да сте внимателни, е много трудно да правите замервания без да гледате директно към лампата, особено когато измервате разстоянието от лампата до измервателя. Потърсете очила, за които е сигурно, че предпазват на 100% от UV светлина.
Докато някои флуоресцентни лампи, например, излъчват (на 12" разстояние) по-малко UV-светлина, отколкото се отразява от осветените от слънцето дървета и трева, и порaди това е малко вероятно да навредят, някои живачни лампи излъчват от 12" разстояние толкова UVB, колкото слънцето в центъра на снопа лъчи.

Clipboard04.jpg


Интензивната видима светлина също може да увреди очите Ви. Дори и когато носите очила, избягвайте да гледате пряко към лампа с много силна светлина от близко разстояние, независимо дали излъчва UV или не.
Извършване на отчитания
Най-простите отчитания се извършват използвайки само измервателя и ролетка, линия или измервателна лента. Краят на ролетката е позициониран на повърхността на луминисцентната тръба или предната част на лампата, а измервателят е разположен така, че сензорът се намира на необходимото разстояние от светлината.
Тъй като ролетката или линията неизбежно ще блокират от сензора част от светлината, то тя трябва да бъде отместена преди да се извърши отчитането. Това действие изисква малко опит, тъй като измервателят трябва да остане на правилното разстояние, докато ролетката се отмества.
При флуоресцентнте лампи има най-високи стойности на отчитанията когато измервателният уред е позициониран перпендикулярно на оста на лампата, на половината на дължината й.
При лампи и крушки снопът лъчи обикновено се фокусира от вътрешни отражатели и все пак, като цяло най-високите стойности са отчетени точно пред лампата, но на това не може да се разчита напълно. Често снопът лъчи е под малък ъгъл от перпендикуляра, породен от незначителните отклонения в разположението на извитото тяло, стъклената обвивка и т.н. Снопът UVB лъчи обикновено следва плътно пътя на видимата светлина и това може да се използва като първа стъпка в разполагането на измервателя в светлиния сноп; след това старателното сканиране (по същия начин, както е описано по-горе за слънчевите замервания) ще определи "горещата точка" на избраното разстояние.
Фиг. 5 показва как ролетка се използва за отчитане на флуоресцентна лампа снабдена с отражател. Най-напред измервателят се позиционира на необходимото разстояние (в този пример 6 инча). След това уредът се включва и се премества малко на това разстояние, докато се сканира за максимална стойност (например, настройване на измервателя). Следва отместване на ролетката от траекторията, прави се последно регулиране и се отчита. В този пример отчетената стойност се е увеличила от 102uW/cm² на 105uW/cm² с отместване на ролетката.
Серия отчитания могат да се направят за всяка тествана лампа на увеличващи се разстояния от лампата, за да се установи колко надалеч прониква UVB във вивариума. Ако отчитанията се повтарят на интервали (например, веднъж месечно), може да се отчете и отслабването на лампата през живота й.
Ако във вивариума има повече от един източник на UV, не забравяйте да изключите тази, на която няма да правите замерване, в противен случай тя ще повлияе на резултатите.
Внимавайте за метални отражатели във вивариума. UVB се отразяват силно от стъкло или плексиглас, който поглъща лъчите. Стъклото също така почти не отразява UVB. Все пак лъскавите метални повърхности като полиран или боядисан алуминий отразяват силно UVB. Можете да получите погрешни високи отчитания от лампата ако сензорът улавя UV от отражението на лампата в метална повърхност.

Clipboard05.jpg


Настройване на изпитвателен стенд
Ако искате да продължите проучването си, може би ще желаете да направите прост изпитвателен стенд за бързо, прецизно измерване на излъчването на UVB от Вашите лампи. Новите лампи могат да бъдат тествани на стенда, като улесняват извършването на повторни презцизни измервания. Лампите за продължително тестване могат временно да бъдат отстранени от вивариума и да се сложат на стенда за индивидуални тестове.
Прост изпитвателен стенд за флуоресцентни тръби и лампи може да се конструира лесно на маса или работен плот. Фиг. 6 показва замервания, направени от флуоресцентна лампа. За да се намалят отраженията върху и зад работния плот е поставена подложка с тъмен цвят.
Измервателна линия е пъхната в подложката и търбата емонтирана вертикално, така че нулата на линията на е на нивото на лампата. Компактните лампи трябва да се поставят в обичкновен държач за лампи, позициониран в края на измервателната линия по същия начин.
За да се улеснят нещата и да се елиминира необходимостта от ролетка, UVB-измервателят временно е прикрепен към триъгълник, така че стрелката, фиксирана в основата на триъгълника, да опира в измервателната линия и да показва положението на сензора точно над нея. Така разстоянието от тръбата до сензора на измервателя може да бъде измерено точно без ролетка. Измервателят се държи стабилно срещу триъгълника, докато се движи по дължината на измервателната линия, давайки възможност за бързо отчитане на серия замервания без грешки поради разклащане.
Проблеми?
Слаба батерия
Светломерът работи със стандартна батерия от 9 волта DC, която може да издържи според производителя, около две години при „нормална” употреба. Работното напрежение на батерията е 9V и надолу до 6.5V. Под 6.5V числата на светодиодния дисплей започват да избледняват, показвайки необходимостта от смяна на батерията. Отчитанията остават точни, докато числата започнат да избледняват.
Висока влажност и топлина
Измервателите са чувствителни към прекомерна влага и топлина. Ако измервателят се съхранява или използва при много топли или влажни условия, може да се получи временно погрешно повишаване на отчитанията с няколко микровата. Това се открива лесно, когато измервателят не отчита "нула" когато сензорът е с калъфа си, а вместо това отчита няколко микровата. Охлаждането или подсушаването на уреда ще реши проблема. За среда с много висока влажност производителят препоръчва съхраняване на измервателя в найлонова торба с пликчета силикагел.
При тестване на силна лампа от близко разстояние измервателният уред може да се повлияе от топлината. Тестовете ни с две 100-ватови живачни лампи показват, че дори и на разстояние 4" от повърхността на лампата, при направените през 1-2 минути замервания няма или е почти незнаничелно влиянието върху резултата. По-продължителното излагане на топлина предизвиква слабо изкуствено повишаване на отчитанията, като предната част на измервателя се загрява. Промяна в температурата от около 21-22°C на около 44-50°C предизвиква промяна в отчитанията от 1 - 6uW/cm2 при серия от 4 опита – промяна между 2-6%.
Трябва да се има предвид, че отчитанията, правени близо до лампите трябва да се извършват сравнително бързо, може би в рамките на половин минута, като измервателят се държи близо до нагорещената крушка, за по-продължително време ще се получат недостоверни отчитания, тъй като сензорът се нагрява.
Сензорът на измервателя не бива да се докосва или да се държи срещу повърхността на лампата. Контактът с твърд обект коже да предизвика малки електрически полета, които са причина за неточни отчитания. Освен това, контактът с много нагорещеното стъкло при някои лампи с нажежаема жичка или живачни лампи може бързо да повреди сензора.

Преводач: Румяна Евгениева Ангелова
Превода е поръчан от мен - ако разпространявате този текст по сайтове и форуми моля споменавайте преводачката и линк към темата във форумът ни - ако може де :ap:

Искам да благодаря и на Викториту от форума ни - че ни показа този сайт...
Ще има още преводи!

http://www.uvguide.co.uk/usinguvmeter.htm
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Назад към Общ форум