Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Турско овчарско куче (Кангал)

Турско овчарско куче (Кангал)

Мнениеот berkitom » Вто Юли 17, 2012 4:40 pm

Кангала е турско овчарско куче. Височината при женските е 70-75 см, а при мъжките – 80-85 см. Теглото на женските е 45-50 кг, а на мъжките 70-80 кг, но има кучета, които достигат до 100 кг.Черепът е голям, но пропорционален спрямо тялото, между ушите е широк и леко изпъкнал. Преходът между мозъчната и лицевата част не е изразен рязко. Муцуната е по-къса от мозъчната част, леко притъпена, погледната от страни има формата на правоъгълник. Носната гъба е черна. Устните са с черен ръб, плътно прилепнали около челюстите, без да са провиснали. Захапката е ножицоподобна. Очите спрямо черепа са малки и кръгли, цветът им е от златисто-жълт до кафяв. Погледът е жив и благороден. Ушите са средно големи, високо поставени, висящи, с форма на триъгълник, прилепнали към главата. Главата между ушите и по тяхната дължина, около очите и по дължина на муцуната е черно пигментирана. От там идва и названието на породата карабаш – черноглав. Шията е не много наклонена, мускулеста, средно дълга, с дебела кожа. Гръдния кош погледнат отпред наподобява гърдите на Лъв, в предната си част е по-широк от задната, погледнат отстрани е дълбок и дълъг. Гръдната кост леко се спуска под линията на лактите. Рамената са мускулести. Тялото като цяло е силно и мускулесто, без следи от затлъстяване. Гръбната линия е леко издадена в областта на поясницата. Коремът е умерено прибран, без да е провиснал или хлътнал. Крайниците, както предните, така и задните крайници са силни, здрави и мускулести. Предните лапи са по-широки от задните. Ноктите са къси, черно пигментирани. Опашката поставена високо, достигаща на дължина до скакателните стави или малко под тях, леко подвита на върха. При възбудено състояние на кучето, особено при мъжките – се вдига високо над гърба под формата на дъга. Космената покривка е средно дълга, гъста, плътна и дебела, с добре развит подкосъм. Цветът е сиво-стоманен, възможно е леко да клони към жълтеникав, но не и жълт. Други разновидности не са допустими. Понякога на гърдите отпред е възможно да има бяло петно.

Името на породата произлиза от древен турски род на който е наречен град Кангал, провинция Сивас. Това семейство е развъждало кангалите за турските султани от далечни времена. Наследил тази традиция е Турхан Кангал, наследник на агата на Кангал.
Изображение
Източник: Уикипедия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%87%D0%B5)
Аватар
berkitom
В глутницата
 
Мнения: 301
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 12:53 pm

Re: Турско овчарско куче (Кангал)

Мнениеот zoomaniak » Вто Юли 17, 2012 10:29 pm

:ab: Искати се да имаш стадо или кучето или и двете :az:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Турско овчарско куче (Кангал)

Мнениеот berkitom » Сря Юли 18, 2012 8:16 am

То аз ако имах възможност щях да имам и двете, но не става в града. :ag:
Иначе аз имам на вилата такова куче, взехме го през 2009. Поръчахме го от развъдник в Турция, беше бая соленичко 500 долара + превоза.
Кученцето беше на 1 месец, а сега вече е над 3 годишно. Около 60 килограма е.
Иначе са много добри кучета, но не стават за затворено помещение.
Аватар
berkitom
В глутницата
 
Мнения: 301
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 12:53 pm

Re: Турско овчарско куче (Кангал)

Мнениеот Minimalche » Вто Ное 03, 2015 6:17 pm

Няма ли собственици на тази порода ? Аз имам кангал и мога да кажа, че са доста умни, силни и издръжливи кучета.
Аватар
Minimalche
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Ное 03, 2015 5:44 pm


Назад към Породи