Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Английски бултериер/стандартен и миниатюрен/

Английски бултериер/стандартен и миниатюрен/

Мнениеот little_didi4 » Нед Апр 26, 2009 7:57 pm

Бултериерът- не е вашата порода


-/Ако си мислите, че буллът е бойно куче, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако се чудите дали да си вземете булл или коя да е друга измежду 400те породи,
то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако мечтаете, че с булл на повода вашият рейтинг ще се расте в очите на околните и те ще ви уважават и ухажват, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако си мислите, че той ще скочи посред нощ изведнъж и ще ви изяде,
то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако вярвате в това , че буллът има три реда зъби, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако мислите, че силата на захапката на булла е 16/35/57/….атмосфери, а челюстта сама се заключва и не се отваря никога, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако се страхувате за малките си деца и смятате, че буллът не може да живее с тях,
то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако си мислите, че буллът живее само заради физическите натоварвания и гонитби на котки или точно обратно къси вели разходки на повод, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако сте убедени, че буллът е тъпо куче и колежаните от Оксфорд по грешка са го избрали за свой символ, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако си мислите, че буллът не чувства болка, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако смятате, че при буллът отсъства мимика и е невъзможно да разбереш какво е намислил, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако предпочитате няколко минутна разходка около дома, а не цели часове скиторене по гори и поля сред природата, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако преписвате разгроменият си и потрошен дом на умственият коефициент на кучето си, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако ви мързи ежедневно да се занимавате и планомерно да обучавате вашия любимец, а диванът да е вашият по-голям приятел, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако сте убедени, че чичо-инструктор ще направи за вас най-възпитаното и великолепно създание, което ще ви слуша и изпълнява всичко до гроб, без да се опита да извоюва повече свобода под слънцето, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако искате да се возите във влака с бира и цигара в ръка, пускайки вашия бял/риж/тигров метеор да вилнее, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако сте твърде емоционален човек и не ви стига търпението да не отвръщате на заядливите подмятания и ехидни коментари към кучето ви, както и към вас като негов собственик, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако не желаете да повиквате кучето си, защото някой се е появил, просто човек или такъв с куче, или майка с детенце /не защото ще ги ухапе, а защото хората вярват на вестниците/ а и вие не желаете да отстъпвате встрани от пътя /в калта или в локвата/,
просто от вежливост, то Бултериерът не е вашата порода.

-/Ако искате през целият ден да си вършите делата, а някъде там /долу/ да държите любимеца си затворен и ограничен без лично общуване, то Бултериерът не е вашата порода
.
-/Ако сте убедени, че постелята ви принадлежи само на вас,
то Бултериерът не е вашата порода.

автор:bull-baza /от един сроден форум/

http://evildogs.net/forum/index.php?s=d ... owtopic=35
Последна промяна little_didi4 на Нед Апр 26, 2009 8:14 pm, променена общо 1 път
little_didi4
В пасажа
 
Мнения: 578
Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 6:34 pm

Re: Английски бултериер

Мнениеот little_didi4 » Нед Апр 26, 2009 7:58 pm

Големина: Средно
Податливост на тренировка: Ниска
Поддръжка на козината: Ниско
Падане на козината: Средно
Нужна тренировка: Ежедневни разходки
Ниво на енергията:Високо
Пазене: Средно, лае и хапе
Добри с деца: Да, с по-големи и внимателни деца
Здраве: OFA, BEAR сертификати

Характер на Бултериер
Бултериерът е решително и своенравно същество, което има дружелюбен характер. Това е порода, която се нуждае от правилна социализация още от малко, защото иначе може да стане агресивно. Борец по природа, Бултериерът обикновено е агресивен към други кучета и може да е опасен за по-малки животни като котки и зайци, тъй като ги вижда като жертва. Разбира се добре с деца,но не се препоръчва да се отглежда с малки деца. Отношението му към непознати зависи от индивидуалния характер на кучето.
Бултериерът обича да се налага и поради тази причина е по-подходящ за хора с опит в отглеждането на кучета. Необходимо е да подсигурите вашето лидерство посредством настоятелно и самоуверено отношение по време на дресировка. Кучетата от тази порода са пълни с енергия и обичат да са в центъра на действието. Не трябва да пренебрегвате вашия Бултиериер, защото може да се отегчи и да започне да руши. Бултериерът е ефективно куче пазач. Ревнив е по отношение на храната си.

Външен вид
Бултериерът има здраво и мускулесто телосложение, което не го прави сладко куче, но видът му би отблъснал нарушителите и нападателите. Въпреки че размерите му не са големи, видът му е доста заплашителен. Теглото му е около 12-32кг, а на височина достига 40-55см. Козината му е къса, гладка и плътна, а цветът й е чисто бял, бял с черни петна, черен и светлокафяв, светлобежов, кафяв с тъмни ивици. Ушите му стоят изправени, а очите му изглеждат малки в сравнение с муцуната му. Главата му е удължена и силна с мощна, но не груба муцуна.

Поддръжка на външния вид
Козината на Бултериера е плътна, гладка и къса, така че изискванията към поддръжката й не са много високи. Необходимо е да я сресвате от време на време, за да я поддържате в добро състояние и да я обърсвате с мокра кърпа, за да я запазите гладка и лъскава.

Здравословни проблеми и продължителност на живот

Продължителността на живот на Бултериера е около11-14 години. Съществуват редица здравословни проблеми, които се свързват с породата, включително – глухота, сърдечни проблеми, проблеми с щитовидната жлеза, припадъци, алергии и кожни заболявания. Необходимо е да се увери, че родителите на вашето кученце имат OFA сертификат.

История
Родината на Бултериера е Великобритания и е била развита в началото на 19 век. Отглеждан е за борби и убива вредители и стръв. За пръв път породата е регистрирана в АКС през 1885г.

http://kuchetata.com/article_136.php
little_didi4
В пасажа
 
Мнения: 578
Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 6:34 pm

Re: Английски бултериер

Мнениеот little_didi4 » Нед Апр 26, 2009 8:10 pm

http://forum.dog.bg/index.php?showtopic=12361

тук има страшно много инфо за породата,много добре е напревен и самият подфорум за породата,никак не е лошо да се разгледа и прочете

http://forum.dog.bg/index.php?showforum=60
little_didi4
В пасажа
 
Мнения: 578
Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 6:34 pm

Re: Английски бултериер/стандартен и миниатюрен/

Мнениеот little_didi4 » Нед Апр 26, 2009 8:17 pm

Миниатюрните бултериери са точни копия на стандартните.
Разликата е във височината и масата на тялото.
С височина 35,5 см в холката бултериерът не е напълно миниатюрен,
защото за миниатюрни се смятат тези екземпляри,
чиято височина не надвишава 30 см и чието тегло не надвишава 15 кг,
въпреки че в стандарта е записано, че няма ограничение в теглото.
Когато миниатюрният бултериер отговаря на тези изисквания, за да разберем, дали кучето е стандартно (за миниатюрен бултериер), трябва да потърсим типичните за тези кучета недостатъци, а те са кръгла или четвъртита глава, изразен стоп и изпъкнали очи.
Може да се каже, че както и стандартният вариант,
така и миниатюрният са получени от староанглийските несъществуващи вече булдог и териер. От определени генетични мутации са получени необичайно ниски варианти, които са имали генетическа стабилност.
Тази височина в холката се е пренесла в потомството.
В началото са ги наричали Тоу (играчка) Bull terrier.
До началото на XX век са представяни на изложбите като отделна порода.
Както много други териери по онова време, така и тези са използвани за лов на плъхове,
което през миналия век е било вид "спорт".
В историята на породата като найдобри ловци са останали имената на Billy от 1823 г.,
кучката Jacko от 1860 г.
Billy е получен в резултат на кръстоска между женски мелез и староанглийски булдог. Това е било куче с характерна глава. По разказ от 1823 г. може да се направи заключението, че Вilly е бил снажно куче, подобно на съвременния стафордширски бултериер. Останал е забележителният му спортен рекорд от 22.VI.1823 г., когато е убил 100 плъха за 5 минути и 30 секунди.
Рекордът му е подобрен през 1862 г. от Jacko, която убива 100 плъха за 5 минути и 28 сек. Конструкцията на тялото на това куче е била близка до тази на бултериера, а теглото му е било 6 кг. Счита се, че това са кучетата, от които произлиза миниатюрният бултериер. В началото са ги отглеждали отделно от стандартния бултериер и са ги разграничавали като отделна поро- да.
Първият миниатюрен шампион е бил Delmond Delovely, отглеждан от Гладис Адлен, а председателят на Английския кенел клуб Е. S. Shirly e отглеждал тези кучета в периода от 1879 до 1894 г.
Първоначално при развъждането не е била определена точната горна граница на височината в холката. Англичаните са се базирали най-вече на телесната маса, но и тя не е била точно фиксирана. За да не се стигне до различно тълкуване на стандарта, през 1883 г. киноложката организация определила за горна граница телесна маса 25 фунта (11,3 кг). Селекционерите на тези кучета не са приели толкова високи стойности и са поискали намаляване на горната граница. Настоявайки пред Английския КС, те постигнали успех.
Клубът ограничил масата до 8 фунта (3,6 кг).
Първият Миниатюрен бултериер клуб е основан от полковник Глин през 1931 г,
а според някои източници през 1933 г. Оттогава датира и първата племенна книга. Според тогавашното развъждане височината в холката не трябва да надвишава 35,56 см, а телесното тегло - 9 кг. Сегашният стандарт запазва стойностите за височината, но не ограничава телесната маса.
Отначало се е смятало, че миниатюрността се пренася по генетичен път.
Днес практиката показва, че от миниатюрни бултериери може да се полъчи стандартно куче, и обратното. Основният проблем при селекцията на миниатюрните бултериери е да се запази главата, типична за стандартния вариант.

Статията е публикувана в информационната брошура за бултериери, стафордширски териери и стафордширски бултериери "Гладиатор" бр. 8

http://bulterieri.free.bg/cgi-php/phpbb ... php?p=1575
little_didi4
В пасажа
 
Мнения: 578
Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 6:34 pm

Re: Английски бултериер/стандартен и миниатюрен/

Мнениеот little_didi4 » Нед Апр 26, 2009 8:19 pm

http://bulterieri.free.bg/cgi-php/phpbb2/index.php

няма нужда да копирам всичко..целият сайт е пълен само с интересна информация за тези които са фенове на тази порода.приятно четене!
little_didi4
В пасажа
 
Мнения: 578
Регистриран на: Нед Апр 13, 2008 6:34 pm


Назад към Породи