Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Клетка или аквариум

Клетка или аквариум

Мнениеот elidilidjova » Съб Апр 12, 2008 5:55 pm

Според теб аквариум по-добре ли е? Няма ли да се чувстват по-затворени така?
Мисля,следователно съществувам.
Аватар
elidilidjova
В глутницата
 
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Апр 01, 2008 11:09 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 12, 2008 6:01 pm

elidilidjova написа:Според теб аквариум по-добре ли е? Няма ли да се чувстват по-затворени така?


Правилно е да казваме Терариум - но много аквариуми са в днешни дни Терариуми - малко е неправилно това ама карай...не е фатално ...

Та:

Ако си представим аквариума като къс от живота под водата,терариумът наподобява малък кьс пустинен живот.
Той е съд, поместен в жилището или в специален интериор. Докато по правило всички стени на аквариума са стъклени, терариумът може да бъде от стъкло, но също и ог друг материал, например от азбестоцимент, или да бъде иззидан от камъни. Според големината на отглежданите животни стъклото може да се замени с мрежа. В терариума могат да се отглеждат и интересни безгръбначни животни, като насекоми, паяци, скорпиони и др. Той е конструиран и обезопасен срещу евентуално нежелателно бягство на потомците. Не се препоръчва в жилището да се отглеждат такива видове насекоми, които лесно се размножават, например хлебарки (Blatta orientalis), американски хлебарки (Periplaneta americana) или други често пъти огромни и силно обагрени хлебарки. Техните малки ларви са много подвижни и трудно мже да се предотврати бягството им от терариума. В панелните блокове, където има подходящи условия, хлебарките, както и домашният щурец (Gryllullus domesticus) могат лесно да се размножат.

От най-атрактивните безгръбначни животни в терариума се отглеждат екзоточни скорпиони и големи паяци (Mygalomorpha), които могат да живеят в плен много години. Най-често в терариума се отглеждат дребни гръбначни животни.
Терариумите могат да бъдат сухи, наподобяващи живота в пустинята, полупустинята, степта и савана та, и влажни, наподобяващи живота с тропичните джунгли или мочурищата. Обикновено се отглеждат различни гризачи (хамстери, мишки, сем. Мишевидни и др) жаби, гущери, змии, костенурки и др.
Устройството на терариума зависи от начина на живот, вида на храната и позедението на животните. Според изискванията им се правят различни скривалища. За много от терариумните животни е необходимо въздухът непрекъснато да се загрява с инфрачервена лампа. Допълването на терариума с растения е възможно само при слабо подвижни и немного тежки животни. Използуват ле различни видове бромелии, сансевиери, сухоземни напратовидни растения, тропични млечки и дори дребият бронец (Selaginella).


В зависимост от особеностите на отглежданите животни, терариумите могат да бъдат 3 типа – хоризонтални, кубични и вертикални. Хоризонталните са подходящи за животни, обитаващи открити пространства (степи, пустини, ливади и др. ), изискващи по-голяма площ, както и за големи животни като питони, варани, костенурки и др

КАКВО Е ТОВА ТЕРАРИУМ ?

Видовете терариуми и тяхното оборудване

В зависимост от особеностите на отглежданите животни, терариумите могат да бъдат 3 типа – хоризонтални, кубични и вертикални. Хоризонталните са подходящи за животни, обитаващи открити пространства (степи, пустини, ливади и др. ), изискващи по-голяма площ, както и за големи животни като питони, варани, костенурки и др.
Кубичните терариуми се използват за животни, които заемат както хоризонтални, така и вертиканли площи.
Вертикалният тип терариуми са подходящи за дървесни и степни животни, като хамелеони, гекони и др.
Видът на терариума също така зависи и от съотношението на сушата и водата в него. Това се отнася за животни, водещи полуводен начин на живот, като костенурки, крокодили и др. Тези терариуми се правят на принципа на аквариуми, т.е. добре задържащи вода, като сушата се представя от отделни островчета. Такива терариуми се наричат акватерариуми.
За направа на терариуми най-често се използват стъкло, дървени плоскости и синкелни конструкции. Независимо от терариума и използваните материали, всички негови части трябва плътно да са монтирани. Да няма никъде процепи и пролуки. Това ще предотврати от една страна бягствата на неговите обитатели и предназначените им за храна животни, а също така и ефективността на провежданите дезинфекции и дезинсекции в него.

Основни изисквания

Отопление – това е един от основните фактори за отглеждането на влечуги. Нагревателят, какъвто и да е той, трябва да е добре изолиран, за да се предотвратят евентуални изгаряния на животните. Желателно е да бъде поставен в единия край на терариума, за да има разлика в температурите и животните да могат да избират нужната за тях. Като източник на топлина могат да се използват обикновени нагревателни лампи с огледално покритие или различни подови нагреватели, съобразени с площта на терариума.
Вентилация – всеки терариум трябва да има добра вентилация. Липсата на такава води до много неприятни последствия върху животните.
Декорация и озеленяване – декорацията е неотменна част от терариума, особено за този, който служи за жива домашна украса. Желателно е използването на естествени материали като камъни, дънери, клони и др. Озеленяването на терариума има няколко функции. Основната от тях е поддържането на микроклимата. Освен това, след опръскване листата на растенията задържат вода, която служи за пиене на много от животните, особено на дървесните. И накрая, но не на последно място, растенията имат висока декоративна стойност, като превръщат терариума в малко късче жива природа.
Грунд и настилка на терариума – в терариума грундът има също няколко функции. Той способства за подобряване хигиената, като поглъща течните екскременти и др. Освен това спомага за придвижването на животните. В качеството на настилка могат да се използват различни видове материали, като смес от пръст и пясък, дребни камъчета, торфен мъх и др.


Терариумът е помещение за отглеждане на земноводни и влечуги (от латинската дума terra — земя). Ако в него има и басейн, той се превръща в акватерариум. Когато в терариума се осигурят постоянно отопление и други подходящи условия, обитателите му остават активни и през зимата.
Наименованието земноводни показва, че тези животни живеят и във водата, и на сушата. Те са първите гръбначни животни, излезли на сушата в далечното минало. Водата обаче останала необходима среда за развитието на яйцата им.
Земноводните се срещат почти навсякъде, но повече в страни с топъл климат и обилна влага. Наброяват около 2000 вида. У нас живеят 16 вида с малки размери.
Влечугите са главните обитатели на терариума. От тях са произлезли птиците и бозайниците, а самите те са произлезли от древните земноводни стегоцефали, живели през мезозойската ера. Въпреки че при някои крайници липсват, а при други са силно редуцирани (змии, слепоци), всички представители на този клас влекат тялото си при движение на сушата.

Кожата им образува дебел рогов слой, дишат с бял дроб и се размножават с яйца, за което не е нужна вода. Тези големи предимства, както и липсата на съперници сред тогавашните животни им помогнали да завладеят не само водата, но и сушата и въздуха, когато настъпили големи засушавания. Някои от тях достигнали гигантски размери (диплодокусът е бил дълъг около 26,5 м, бронтозауриусът — 30 м и др.). Влечугите са топлолюбиви животни с непостоянна телесна температура и се влияят от температурата на околната среда. По тази причина се срещат повече към екватора и намаляпат към северните и южните ширини на Земята. Живеят навсякъде по сушата, а някои — в морета, реки и езера, където плуват отлично, само малка част прекарват целия си живот във водата.
Влечугите наброяват към 6000 вида. У нас се срещат 36 вида, повечето полезни. Прекарват зимата в сън, скрити в дупки па гризачи, в пукнатини на почвата и скалите, под камъни и изгнили дървета, в тинята. Напролет излизат от убежищата си, като увеличават активността си. Ако температурата се повиши над 40° С, те започват да се крият и да излизат да търсят храната си в хладните часове на деня и през нощта.
Около месец след зимния сън започва размножаването на влечугите. Събират се на двойки, а след това снасят на сушата . яйца, обвити в черупка. В зависимост от степента на развитието па яйцата в тялото на майката (оплождането е вътрешно) различаваме яйцеснасящи, яйцеживораждащи и живораждащи влечуги. Обикновено женската не полага грижи за малките и те веднага започват самостоятелен живот. При застудяване на времето активността им отново намалява, докато се приберат в убежищата си за зимен сън. Този цикъл е характерен за всички влечуги, но годишните сезони, през които протича, са различни ла отделните климатични зони на Земята.
Представителите на този клас гръбначни животни се различават много помежду си по големината и формата на тялото, по теглото, по скоростта на движението и др., което се дължи на приспособяването им за живот при различни условия. Диамантеният кротал например може да тежи до 18 кг, мрежестият питон — до 145, анакондата — до 107, гигантската костенурка — до 410кг. Кроталът може да изминава до 3,3 км/ч, смокът — до 6,5, черната мамба — до 24, морската костенурка на сушата — до 0,132, слонската костенурка от Галапагоските острови—до 0,33 км/ч. В Софийската зоологическа градина се отглеждат влечуги предимно от нашата страна, но и някои чужди видове. Макар и на малка площ, всеки отделен вид разполага със собствена територия. Посетителите дълго и с интерес наблюдават грациозните им движения на сушата и във водата. Зад стъклата може да се видят представители на разредите Крокодили, Костенурки и Люспести.


Чети и мисли - ако има нещо неясно питай....
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 12, 2008 6:16 pm

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Виждате на къде бия - тва е за хамстери - ама ако измислите некой як проект и за джербили става с леки промени....

Клетката е малко как да кажа - несериозна работа - иначе яки клетки които са супер добре подготвени специално за даденото животно са над 300лв - за тея пари че и за 50-100 лв ле ле просто кви проекти от сорта "Направи си сам" можете просто чудеса да направите и да сте супер-дупер оригинални и да ви е кеф на всички у дома че имате животни :bp: :bp: :bp:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот jiff » Съб Апр 12, 2008 6:18 pm

и аз искам такова :ah:
"Не само търговците продават. Всеки от нас го прави. Каквото и да работите, вие -- най-малкото -- продавате себе си. В най-добрият смисъл. Продавате своите знания, умения и време -- срещу съответното възнаграждение."
Аватар
jiff
В ятото
 
Мнения: 128
Регистриран на: Съб Май 19, 2007 5:01 pm
Местоположение: София

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот elidilidjova » Съб Апр 12, 2008 6:20 pm

Видях снимките :ai: , направо се шашнах. Това удоволствие сигурно струва много скъпо и 100% не мога да си го позволя. А и нямам толкова място в жилището си.
Мисля,следователно съществувам.
Аватар
elidilidjova
В глутницата
 
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Апр 01, 2008 11:09 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот elidilidjova » Съб Апр 12, 2008 6:23 pm

Мъжът ми умее да прави много работи и съм почти сигурна, че може да направи нещо подобно, НО едва ли ще иска.А и ремонт ни чака.
Мисля,следователно съществувам.
Аватар
elidilidjova
В глутницата
 
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Апр 01, 2008 11:09 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 12, 2008 6:24 pm

elidilidjova написа:Видях снимките :ai: , направо се шашнах. Това удоволствие сигурно струва много скъпо и 100% не мога да си го позволя. А и нямам толкова място в жилището си.


Това е само идея :ag: :ag: искрата - може много по скромно да е - ама да не е клетка tongue
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 12, 2008 6:25 pm

jiff написа:и аз искам такова :ah:


Ще си направиме скъпа моя джербилке :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот ZaZiUiLo2 » Съб Апр 12, 2008 9:21 pm

zoomaniak написа:
Виждате на къде бия - тва е за хамстери - ама ако измислите некой як проект и за джербили става с леки промени....

Клетката е малко как да кажа - несериозна работа - иначе яки клетки които са супер добре подготвени специално за даденото животно са над 300лв - за тея пари че и за 50-100 лв ле ле просто кви проекти от сорта "Направи си сам" можете просто чудеса да направите и да сте супер-дупер оригинални и да ви е кеф на всички у дома че имате животни :bp: :bp: :bp:

Зоо, я кажи идея как се чисти такова чудо???
Съни :ba:
Аватар
ZaZiUiLo2
В пасажа
 
Мнения: 527
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 1:08 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 12, 2008 9:49 pm

какво имаш в предвид под думата чистене
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот ZaZiUiLo2 » Нед Апр 13, 2008 8:30 pm

zoomaniak написа:какво имаш в предвид под думата чистене
Смяна на талаша....
Съни :ba:
Аватар
ZaZiUiLo2
В пасажа
 
Мнения: 527
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 1:08 pm

Re: Въпрос за джербилите

Мнениеот zoomaniak » Нед Апр 13, 2008 8:37 pm

ZaZiUiLo2 написа:
zoomaniak написа:какво имаш в предвид под думата чистене
Смяна на талаша....


ако визираме онова готинко жилище и няколкото хамстера в него ще се чисти поне 1 път на 3-5 месеца основно и 1 път седмично тоалетните ъгли дет пикаят...

основно чистене

1 чувал за боклук
2 махат се животните в отделен специален временен терариум и т н...
3 зимаш лопатка за трохи и всичко у боклука - чувала
4 зимаш на мама прахосмукачката и събираш прашинките които винаги остават
5 вадиш и зареждаш с нов талаш
6 редиш мебелировката на ново
7 пускаш животните
8 работа за 1 или по малко часа
9 чистенето не е проблем
10 чистенето е лесно
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Клетка или аквариум

Мнениеот bisaka » Пет Ное 14, 2008 11:21 pm

Както съм споменал в други теми искам да направя терариум за моите Джибрил и Пухи и искам да ви попитам от каде се копуват вси4ки дървени и стъклени материали,металните мрежи /които се слагат в някои зоомагазини за "капак" на клетката/ и съ6то от каде се взима силикон за аквариуми?Моля да ми кажете магазини и адресите им. :ab: :ab:
Колкото повече,толкова повече.
bisaka
В стадото
 
Мнения: 57
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 2:39 pm
Местоположение: София

Re: Клетка или аквариум

Мнениеот snakede15 » Сря Май 05, 2010 10:40 pm

Решил съм да правя клетка за джербилите си и съм се спрял на 2 варианта:
- Или като на "bummer" с леген и мрежа,което е доста удобно,защото джербилите почти няма да изхвърлят талаш,поради дълбочината на съда и ще им е доста просторно.
- Или клетката да бъде от дърво,като предната(лицева) част ще бъде от стъкло,покрива от мрежа,а върху дървеното дъно ще сложа лист ламарина за по-лесно чистене,а и с цел запазване на дървото.Моля посъветвайте ме какво да правя,благодаря предварително ! hsuh icon_bowdown
snakede15
Животинче с въпрос
 
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Май 05, 2010 10:17 pm
Местоположение: Смолян

Re: Клетка или аквариум

Мнениеот Ico_zooman » Сря Юни 16, 2010 2:16 pm

snakede15 написа:Решил съм да правя клетка за джербилите си и съм се спрял на 2 варианта:
- Или като на "bummer" с леген и мрежа,което е доста удобно,защото джербилите почти няма да изхвърлят талаш,поради дълбочината на съда и ще им е доста просторно.
- Или клетката да бъде от дърво,като предната(лицева) част ще бъде от стъкло,покрива от мрежа,а върху дървеното дъно ще сложа лист ламарина за по-лесно чистене,а и с цел запазване на дървото.Моля посъветвайте ме какво да правя,благодаря предварително ! hsuh icon_bowdown
Ако бях на твое място щях да направя втория вариант.
I LOVE MY PET
Ico_zooman
В ятото
 
Мнения: 124
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 9:33 pm


Назад към Джербил