Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Проблем с тарантулата

Проблем с тарантулата

Мнениеот tablex » Съб Окт 31, 2009 3:04 pm

Здравейте!

Имам проблем с тарантулката си. Тя е ваганс на около 4 кожи. От близо 5 месеца, може и повече, не е сменяла кожа. От доста време не яде редовно. Коремчето наполовина е голо,сбръчкано и малко. При мен е вече от около година и нещо. Мъжка е понеже предните крайници вече са уформени като бухалки. Незнам дали и е дошло времето вече,но нещата не вървят на добре. Като беше топло я храних с щурчета,а сега съм и взел една консерва със замръзнали щурци,от които яде,но както казах рядко. Как мога да и разнообразя менюто през студените дни,понеже предполагам,че това оголване на коремчето се дължи от недостиг на вещества...или поне така ми казаха. Бих приел всякакви съвети... :ac: :ac:
tablex
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Ное 28, 2008 12:01 pm

Re: Проблем с тарантулата

Мнениеот Мъни » Пон Ное 02, 2009 3:42 am

На 4 кожи няма как да се разбере пол при този вид! :ai:
Оголването на коремчето е резултат от изстрелването на уртикарните косъмчета и означава, че животното често се смята за застрашено от по-едри врагове.
Иначе не е ненормално да не яде и повече време, но е нежелателно. С какво го храниш? Т.е. какво му предлагаш?
Мъни
В стадото
 
Мнения: 63
Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 12:26 am

Re: Проблем с тарантулата

Мнениеот tablex » Пон Ное 02, 2009 9:52 am

Аз,като я взех,беше много малка.При мен свали 3 жожи,но незнам преди това колко кожи е свалила. По размерите и...предполагам,че е свалила най-много 2. В момента,както казах,предните и крачета са уформени,като бухалки. Знам,че това е един от белезите,че тарантулата е мъжка.В момента го храня с консервирани щурци (Gryllus Linnaeus). Преди си ги хапваше,но от доста време вече не ги поглежда. Преди две седмици бях му давал живи щурчета,но изяде само едно от 5.Може да се каже,че от тогава не е ял. Забелязах,че постоянно стои край водата. Даже се кисне в нея...наистина странно държане. Преди време правеше така,като имаше плъзнали скакалци в терариума,понеже нз как стана,но някаква женска беше снесла яйца явно...и целия терариум беше пълен с малки щурчета по 3mm. Но в момента терариума е чист. Наскоро му смених торфа и го почистих,като изпекох всичко. Ето една снимка на тарантулата...

Изображение
tablex
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Ное 28, 2008 12:01 pm

Re: Проблем с тарантулата

Мнениеот Мъни » Пон Ное 02, 2009 4:50 pm

Вагансите стават полово зрели след 10-та кожа. А аз снимка не виждам...
Значи е ял преди две седмици, макар и малко?
Ако все пак е на над 10 кожи и педипалпите му наистина са бухалчици, то няма да смени повече.
Мъни
В стадото
 
Мнения: 63
Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 12:26 am

Re: Проблем с тарантулата

Мнениеот tablex » Пон Ное 02, 2009 8:30 pm

Значи не и остава много време...Случайно да знаеш някой от Варна,който се занимава с паяци,да му дам моя,че поне да се пробва да чифтоса някоя женска? Аз със стария така постъпих...дадах го на Ростислав,но след инцидента с терариума незнам дали вече се занимава с паяци. :ac:
tablex
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Ное 28, 2008 12:01 pm


Назад към Тарантули сем. Theraphosidae