Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Българска академия на науките БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА

Българска академия на науките БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА

Мнениеот sasin » Съб Апр 24, 2010 2:31 pm

Изображение
Ботаническата градина е в състава на БАН от 1947 година. Тя наследява основаната преди 100 години Царска ботаническа градина, която се е намирала в центъра на София и е била известна с богатите си колекции от скални и алпийски растения. През периода 1960 – 1968 г., във връзка със строителството на Паметника на Съветската армия, градината спешно е преместена на сегашното си място в подножието на Витоша.

Ботаническата градина на БАН е специализирано звено с предмет на дейност:
• Създаване и поддържане на научно организирани и документирани колекции от живи растения за целите на ботанически изследвания и опазване на биологичното разнообразие.
• Природонаучно и природо-защитно образование.

БГ е национална научна институция за Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и поддържа Спасителен център за растенията по конвенцията.
Изображение
Научна дейност - свързана с биологичното разнообразие и опазването му.

Международен обмен - Градината обменя информация, семена и материали с над 400 градини идруги институции от 65 страни вцял свят.

Ботаническата градина разполага с колекционен фонд от около 4500 вида висши растения което представлява над 1% от световното разнообразие.

Колекции от тропически и субтропически растения.

Оранжерийните сбирки са най-богати на Балканския полуостров. Представени са над 3000 вида и сорта от 60 семейства.
Изображение
Най-многобройна е групата на сукулентните растения (Кактуси,
Дебелецови, Аизоови, Млечкови и други) които представят едни от най-интересните приспособления за преживяване на неблагоприятни условия при растенията.

Орхидеите са второто по големина семейство в колекциите – 210 вида и култивара. Когато цъфтят, те поразяват с разнообразие от форми, багри и благоухания..

По представеност следват колекциите от Змиярникови, Бромелиеви, Бегонии, Папрати и други видове.

В оранжериите се отглеждат и могат да бъдат видяни още познати и непознати хранителни, лекарствени и ароматни тропически растения.
Изображение
Дендрологични колекции и експозиции, рози, цветя.

Сбирката от дървестни растения наброява над 1200 вида дървета и храсти от над 40 семейства и е най-богата в България. Голяма част се отглежда в разсадници и маточници. Богата е и колекцията от иглолистни растения – тя включва над 140 таксона от 15 рода от 4 семейства.

Експозиционен комплекс “Азия” – тук се отглеждат 450 вида дървета и храсти от Япония, Китай, Сибир и Далечния Изток сред които интерес представляват хималайските кедри, метасеквоята, гинкото, облепихата и др.


Изображение
Колекция Рози
Началото и е поставено през 1992 г. През годините колекцията се обогатява и днес включва 110 сорта българска и чуждестранна селекция.

Колекция Цветя
При последователните местения на Ботаническата градина, някогашните и богати колекции са унищожени напълно. От 1997 г. е възобновена дейността по тази група и са събрани над 200 образеца.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ

Разположение и транспорт:


Градината се намира в подножието на Витоша планина, над Околовръстния път между булевардите “ България” и “ Черни връх” ( Драгалевско шосе ).

Автобуси: № 111 – сп. Газостанция
№ 64 – сп. Киноцентъра
Маршрутка № 25 – сп. Киноцентъра
Достъп с автомобили – само откъм Околовръстен път.

Работно време за посетители:

Вторник, Сряда и Четвъртък :
преди обяд от 9 до 12 часа
след обяд от 13 до 15 часа
Събота от 9 до 15 часа

Пощенски адрес:
Ботаническа градина на БАН
П.к. 664, 1000 София

http://www.fleur-idea.com/index?id=1229&lang=bg
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Назад към Ботаника - растения