Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Любопитни факти за растенията

Любопитни факти за растенията

Мнениеот sasin » Вто Ное 06, 2007 5:13 pm

Растенията у дома поемат през деня въглероден диоксид от въздуха, а през нощта го излъчват обратно, но това не оказва влияние върху здравето, защото всмукателният газ е 4 до 5 пъти повече от отделения. Сред най-мощно поглъщащите въглеродния диоксид са цветята с големи листа, като фикус, филодендрон и малките декоративни палми, особено ако листата им се забърсват от прахта с влажна кърпа. Освен красотата, която внасят в жилището и очевидно свежия въздух, те имат и друга лечебна сила:
Изображение
Изображение
Азалията и мушкатото спасяват от отрови. Цветята всмукват в листата си освен споменатия вече въглероден диоксид и опасни битови отрови като формалдехид, бензен, трихлоретан и диоксини от мебели, дрехи, почистващи и миещи препарати, мокети и битова техника. Правени са опити с тези два вида растения и резултатът, до който се достигнало е, че за 6 часа няколко саксии с тях са очистили въздуха от формалдехид в помещение от 50 кубически метра.
Изображение
Листата на алоето, пък, имат съвсем специално действие. Те всмукват вредните газове от въздуха и така ги преработват, че през нощта отделят още полезни вещества. Доказано е, че страдащи от безсъние по-добре заспиват в стая с алое. Депресивни настроения също се преодоляват по-лесно в присъствието на алоето. В тази връзка е препоръчително, ако работите с компютър, да държите близо до бюрото си саксия с алое. По този начин вредните излъчвания се намаляват.
Изображение
Изображение
Аспарагусът и бегонията неутрализира инфекциите. С въздуха, който всмуква по листата му полепват микроскопични частици и капчици от дишането на хората. Такива прашинки пренасят микроби, вируси и плесени. Неутрализирането им става посредством отделените от тъканите на листата естествени летливи антибиотици (фитонциди). Учени съветват в стая с болни от грип да държим поне 2-3 саксии с аспарагус или папрат.
Изображение

Кактусите , от своя страна, служат за успокояване на очите. Кактусите и изобщо растения с шипове е препоръчително да стоят близо до монитора ви, тъй като отделят летливи вещества, успокояващи раздразнената конюнктива. Дори се твърди, че в кактусите се образуват вещества, използвани от медицината за противодействие на образуване на перде в лещата.
Изображение
Лимонът , здравецът , бръшлянът , аспарагусът освен фитонциди изпаряват и етерични масла, полезни при намален имунитет.
Изображение
За хората с белодробни заболявания е от изключителна важност отглеждането на стайни растения, например аглаонемата . Единствено е необходимо да не се допуска мухъл от прекомерно поливане.

Изображение
Миртата (Myrtus) например намалява не само количеството на вредните микроорганизми, но и вероятността от бронхоспазъм. Това средиземноморско дръвче с вечнозелени листа и уханни бели цветове олицетворява плодовитостта, добродетелтта, чистотата. Миртата е била символ на славата у древните гърци и е украсявала булченските венци, а римляните го посветили на култа към Венера.
Изображение
Ако сънувате често кошмари и имате нездрав сън, е добре в спалнята си да отглеждате сингониум .
Изображение
Поради силния си аромат стайният жасмин не е подходящ за спалнята, но пък листата му могат да се използват за компреси при кожни язви, а цветчетата – за освежаващ чай.
Изображение
Поради силния аромат на игликата и тя не се препоръчва да се отглежда в стайни помещения. Тя идва от предпланините на Хималаите и е популярна у нас, но листата й могат да предизвикат кожна алергия у по-чувствителните. Освен това растението изразходва много хранителни вещества от почвата и за да цъфти продължително се налага торенето с фосфорни, азотни или калиеви торове, а от такава химия най-малко се нуждаете през нощта.
Изображение
Силният аромат на лилиума може да дразни дихателните пътища. Затова, ако го отглеждате в спалнята си, е препоръчително да го изнасяте от там нощем.

*статията е цитирана от
http://www.fresh-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1479
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Любопитни факти за растенията

Мнениеот Merin » Нед Сеп 07, 2008 3:07 am

Много хубава статия. Дано написаното отговаря на истината. Ако е така, то аз съм си осигурила наистина здравословни условия на живот вкъщи... :ab:
Merin
Животинче с въпрос
 
Мнения: 16
Регистриран на: Съб Авг 30, 2008 12:13 am

Re: Любопитни факти за растенията

Мнениеот sasin » Нед Сеп 07, 2008 10:08 am

Някой спец тряа да сложи картинки на растенията :ad: Се по-дручко си е да се онагледи :ap: Пък и някои от тях може би са известни с други имена, знам ли icon_dontknow
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am


Назад към Ботаника - растения