Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот zoomaniak » Вто Сеп 23, 2008 9:45 pm

Искам да ви подсетя всички.
Този продукт се продава по всички големи супер маркети.
Цената му е 1лв/1 пакет. Направо готови за консумация.
Без подправки.

Надявам се разбирате колко е полезна тази храна прибавена към всичко друго.
И си има сокове и си има всичко.

Става за всички видове птици и гризачи.
Дори за костенурки (но те са малко се глезят)......

Попитайте за повече информация:
[smilygifs891.gif]

Пускам темата тук - защото е супер обща.
Дерзайте.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот elhor » Нед Сеп 28, 2008 7:04 pm

Житни клънове винаги съм добавяла в храната на моите кучета,особенно през зимата и пролета.Те са много богати на витамини и аминокиселини ,които са много важни за дългокосместите породи. :ab:
"Аз имам куче, Вярно.
Аз имам късче душа,
А не просто куче...."
Хулио Цезар Силвайн
elhor
Животинче с въпрос
 
Мнения: 9
Регистриран на: Нед Сеп 28, 2008 12:48 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот zoomaniak » Нед Сеп 28, 2008 7:14 pm

Еме - радваме се, че си сред нас - един плик е 1лв - ако се замисля ще извадя извод, че 90% от домашните любимци не приемат кълнове, което ги лишава от нещо, което и самите стопани са лишени - надявам се временно...
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Frea » Нед Сеп 28, 2008 9:05 pm

Тъкмо щях да питам откъде се взимат тези кълнове, дали от хранителен магазин или от зоо магазин, но се усетих че и в нас ги ядем с масло и подправки :ajaweki: Радвам се че научих, че са полезни за зайчето. :bs:
Вярата, че се справяш е половината битка.
Frea
В стадото
 
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Авг 08, 2008 7:27 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот zoomaniak » Нед Сеп 28, 2008 9:22 pm

Евала Вили - това е най-странната храна за мен с най-странен вкус. И сподели дали я хапва - дългушко.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот ViCToRy ; » Нед Сеп 28, 2008 9:30 pm

Плъхът ми ядеше много кълнове - и житни, и соеви, и от люцерна... това беше единствената зърнена храна която приемаше... :ab:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Frea » Нед Сеп 28, 2008 11:07 pm

Храната е мн вкусна. Като се запарят кълновете объркай ги с малко малко сложи подправки на вкус и ще си оближеш пръстите, повярвай ми. Като вземем скоро ще дам на зайко, само че се чудя дали да са запарени или не...
Вярата, че се справяш е половината битка.
Frea
В стадото
 
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Авг 08, 2008 7:27 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот sasin » Пон Сеп 29, 2008 2:05 pm

А някой ще ме светне ли по колко да давам на 20 килограмовата си кучка и хамстерките?
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Glas » Пон Сеп 29, 2008 8:29 pm

Животните ги ядат без подправки- това се сещам. Обаче за хората как - доколкото разбрах трябва да се бланшират и да се сложи сол и подправки- -какви? Това е вид салата? С какво се яде?
Аватар
Glas
В ятото
 
Мнения: 134
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 6:37 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот ViCToRy ; » Пон Сеп 29, 2008 8:38 pm

Като малък ги ядох с мед :ab:
Но никой не знаеше какво прави Ставри, че тайно в избата си гледа динозаври :)
ViCToRy ;
В глутницата
 
Мнения: 409
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 7:11 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Glas » Пон Сеп 29, 2008 8:44 pm

На вкус добри ли са? Някакъв продукт близък на вкус има ли?
Аватар
Glas
В ятото
 
Мнения: 134
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 6:37 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот sasin » Сря Окт 29, 2008 9:50 pm

Чудодейната сила на кълновете
Изображение
Автор: Викторас Кулвинскас
Издател: Скорпио
Брой страници: 160
Корица: Мекa
Език: Български
Цена: 6.99 лв.
Наличност: предстоящо издание

Книгата разказва за всички добри неща, които Бог е заложил в семената. Кълновете са не само храни с висока енергийна и хранителна стойност, но и източник на пълноценни, лесносмилаеми протеини. Спомагат за цялостното обновяване и подмладяване на организма. Така човек може да възвърне своите сили и да се радва на отлично здраве, повече жизненост, добро самочувствие и да постигне дълголетие. Прочетете тази книга, за да разберете тайната на живата храна и на живота!

http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=27968
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот zoomaniak » Пет Дек 26, 2008 12:53 pm

От жито
От соя
От слънчоглед

Има и от детелина - ама не я видехме в магазина [mood_feelings_hurt.gif]
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот meri » Пет Дек 26, 2008 6:02 pm

Как да отгледаме кълнове в домашни условия?


Кълновете (на житото, люцерната, граха, соята и др.) могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство.

Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Като най-ценна съставка се определят ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, който е необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините в организма, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства за тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Особено важна роля играе и супероксиддисмутазата – ензим, който се бори срещу остаряването на организма. Той неутрализира токсичните вещества в клетките, образуващи се в процесите на метаболизма.
Кълновете съдържат и много влакна (фибри), които са отлично средство при различни нарушения функциите на червата. Поради високото съдържание на витамин Е, кълновете са полезни и при проблеми с половата система.

Кълновете се отглеждат на стайна температура. Най-добре е да се използва изворна вода за заливане. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 см (имайте предвид, че люцерната например повишава обема си доста, докато житото почти не). Заливат се с хладка вода, като нивото не трябва да надвишава нивото на житото (граха, соята и пр). Семената може да се покрият с влажна марля. След 10 – 12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и отново се заливат с вода за още 12 часа, след което са готови за консумация.
Порасналите кълнове не трябва да са над един милиметър, защото колкото повече порастват, толкова повече полезни свойства губят. Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате в хладилник. Преди това обаче сложете зърната в по-дълбок съд и ги залейте със студена вода – нивото не трябва да е над един сантиметър над зърната. По този начин свойствата на кълновете се запазват и може да ги консумирате в рамките на два, три дни.

http://healthyfood.info.bg/Advices/19Kylnove.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот meri » Пет Дек 26, 2008 6:07 pm

Кълнове - Сеитба за здраве

Жителите на древен Китай са ответници по много обвинения - от откриването на барута до измислянето на мъчителните за някои хора клечки за хранене. Всичко това донякъде се компенсира от развиването на прелъстителни кулинарни традиции. Много от тях от векове използват растителните кълнове като основен продукт. Едва от трийсетина години тази есенция на здравословното хранене се радва на огромна популярност и в западния свят. Макар със закъснение и с по-бавни темпове, храненето с кълнове намира достойна и плодородна почва и в България.

РАЗВИТИЕ В ЗАСТОЙ
Привидно лишени от жизнени функции, семена крият в себе си мощния потенциал да станат новото поколение на своите зелени родители. Точно тази утвърждаваща живота сила е привлякла вниманието на предците ни и те са включили прорастващите семенца в ежедневното си меню.

Попаднали при подходящите условия, семената започват да развиват невидимите досега корени и първи листа. Всичко това е съпроводено с истинска биохимична буря, затворена в миниатюрното пространство на новото растение. От застиналите в покоя на семената резервни вещества се синтезира изключително богатство от витамини A, B, C и E, аминокиселини и фибри, обезпечаващи шеметните процеси на тази метаморфоза. Най-голямото предимство на прорастващите семена е, че с течение на времето те не губят, а дори увеличават концентрацията на всички тези полезни елементи.

ФЛОРИСТИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ
Всяко семенце в определен момент покълва, но естествено не всички са подходящи за трапезата ни. Въпреки това броят на тези, които са извор на кулинарна наслада е наистина впечатляващ. Основните групи са три: бобови, житни, както и роднините на зелето от семейство Кръстоцветни. Списъкът всъщност е много по-дълъг - кълновете от различните видове лук, целина, тиква, кориандър, слънчоглед, лен са също толкова вкусни и полезни като тези от изброените групи растения.

Познатите ни бобови варива са най-използваният източник за получаване на кълнове. Обикновеният фасул не се класира в този челен отряд, защото първоначално в него се образуват някои токсични вещества. Но пък популярната като фураж люцерна се изявява като истински лидер. В търговската мрежа тя се предлага под името алфа.

Всъщност китайците са развили традицията на кулинарното използване на кълновете въз основа на две растения от точно тази бобена група - соята и известното в България като китайско зелено бобче растение Vigna radiata.

В света най-използваните кълнове от житни растения са тези от ечемик, но те много рядко се предлагат у нас. По-достъпни са току-що покаралите житни и ръжени зрънца.

На запад от Балканите типичната ранно пролетна салата се състои от голямо количество покълнал кресон - представител на зелевото семейство. Той вече може да се намери и тук но засега кълновете от ряпа и броколи бият по точки. Последните се славят със силен антиканцерогенен ефект.

СГОТВИ МИ ЕНЕРГИЯ!
На Запад е прието кълновете масово да се употребяват като част от салатите или техен основен продукт. Въпреки че замяната на пресния лук с покълналите дребни черни лучени зрънца е добра идея, Азия е много по-широко кулинарно скроена и там кълновете се готвят по всевъзможни начини. Поради малките си размери те са благодатен материал за китайската техника за бързо пържене в малко количество силно загрята мазнина, наречена stir-fry. Така приготвени кълновете запазват хрупкавостта и полезните си свойства. Комбинацията им с всякакви меса придава на ястията забележителна свежест и лекота. За да участват по най-добрия начин в някоя вкусна супа, те се прибавят броени минути, преди да се свали тенджерата от огъня.

Дребните кълнове като тези от люцерна или лук рядко се нуждаят от почистване, но по-едрите е добре да се измият предварително. Това се прави съвсем за кратко с хладка вода, като не се киснат, защото поемат много течност, която отделят по време на готвенето.

СЕЙ, ГОТВАЧО, СЕЙ!
Всички изброени досега добри страни на кълновете се допълват и от лесното им и евтино получаване в домашни условия. Най-простият начин е да сложите семената в стъклен буркан, да прибавите малко вода и да ги оставите на топло покрити с хартия или тензух. Водата трябва да се сменя на всеки 12 часа, но това трае не повече от 3-4 дена.

За отглеждане на свежо зелени кълнове много по-удобни са плитки съдове, в които семената се насипват на слой, дебел около 2 см. В този случай светлината е важен фактор, но директното слънчево греене е недопустимо.

Изненадващо разнообразни на вкус и вид, лесно достъпни и с неоспорими полезни качества, кълновете вече не са екзотичен и претенциозен вариант за бягство от рутината на трапезата ни, а истински фаворити в насладата от храната.

от Людмил Хайдутов

http://www.menumag.bg/articles/view/171
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот meri » Пет Дек 26, 2008 6:09 pm

Кълновете – кралете в диетите

Кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно и се използва като източник на енергия. Ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Затова заемат кралско място във всяка диета.
Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:

Житни кълнове – богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. В началото се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма. Мастноразтворимият витамин Е проявява най-добрите си свойства в течна среда. Затова яжте кълновете от пшеница в салати, подправени със зехтин или олио.

Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).

Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси.

Бобови кълнове – подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор). Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие.

Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.

Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.

Как се отглеждат кълнове в домашни условия?
Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”.

11.11.2008/Биляна Божилова

http://dieti.rozali.com/dieti-lubopitno/p9062.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот dolittle » Пон Дек 29, 2008 3:51 am

Искам да попитам как се дават кълновете на зайчета? то нали всичко трябва да е сухо при тях...да ги оставям ли да изсъхнат от водата и тогава да ги давам или и мокри става? Ако ги оставя да съхнат няма ли да им се загубт част от веществата?

а за хамстерите, предполгам, може и мокри?
http://AmeliaMarinova.mondozoo.com - ИГРА ЗА ЗООЛЮБИТЕЛИ! Да играем заедно!
Аватар
dolittle
В глутницата
 
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Юни 18, 2008 9:50 pm
Местоположение: София

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот zoomaniak » Нед Яну 11, 2009 1:38 am

Нещо напоследък, все не можем да уцелим пратка с кълнове в магазина чиято срок на годност да не изтича след 2 дни. Някой засичал ли е с по-дълъг срок на годност кълнове в магазините.

Май сами ще си ги правим вече :ajaweki:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот drebcho i glamcho » Нед Яну 11, 2009 1:48 am

Преди години, моя Гого така си "кълнеше" разни семки :ap: за вечна младост....ама не действат много май да ти кажа :ap: :ap: :ap: ...само дето миришеше на спарени чорапи из нас :ag: :ag: :ag:
Аватар
drebcho i glamcho
Пчела майка
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Съб Май 10, 2008 7:16 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот mangrim » Нед Яну 11, 2009 1:51 am

От малак не съм ял кълнове,направо им забравих вкуса [smile3537.gif]
mangrim
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 6:51 pm

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот sisity » Вто Май 12, 2009 8:46 pm

Glas написа:...да се сложи сол и подправки- -какви? Това е вид салата? С какво се яде?

Може и без сол не е задължително аз ги обичам много с ябълки, моркови и краставици.
Аватар
sisity
В глутницата
 
Мнения: 403
Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 8:15 pm
Местоположение: Плевен

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Bunny Boo » Съб Мар 06, 2010 9:19 pm

На мен ми харесват само житните кълнове :ajaweki: салата Айсберг+ царевица+ кълнове = вкусна салата :sunny: :ag:
ИзображениеИзображение
Bunny Boo
В пасажа
 
Мнения: 729
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 10:39 am

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот Чехълче » Съб Мар 06, 2010 9:36 pm

Мери, благодаря ти за инфото. Имам живо жито и го наслагах в тавичка, покрито с един сантиметър вода и отгоре с марля. Сега го чакам...
Всеки ден умират десетки кучета от човешка ръка. Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си!
Чехълче
В пасажа
 
Мнения: 572
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 8:31 am

Re: Житните кълнове - една забравена златна храна - добавка.

Мнениеот bunnyboy » Чет Май 12, 2011 8:50 am

Какво стана?
Винаги напред, никога назад, в краен случай - кръгом и пак напред!
Аватар
bunnyboy
В стадото
 
Мнения: 82
Регистриран на: Чет Апр 07, 2011 9:09 am


Назад към Ботаника - растения