Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бонсай

Бонсай

Мнениеот meri » Вто Окт 07, 2008 2:30 pm

Начинът на живот на азиатците се прехвърля и върху изкуството им. Търпение, благодарност, грижи и себеотдаване.

Легендата за началото на Бонсай е повече от красива. Това хоби-изкуство води началото си от Китай. Според преданията зъл император осъдил на смърт невинен младеж, а причината била ревност, заради красота и куп други предимства. Приятелката му ходила да се моли поне за една последна вечер с възлюбения си. Императорът склонил на молбата и й дал една зелена пъпка от дърво в градината си. Казал й, че ще й даде толкова вечери в зависимост от това на колко листенца ще разлисти пъпката. Цяла вечер девойката листела като внимавала да не засегне или откъсне нито едно листенце. На следващия ден се върнала при императора с толкова силно разлистена пъпка, че той не можел да преброи листенцата и пуснал младежа завинаги. Заръчал тази пъпка да остане в двора му, защото е много красива. Така неговите градинари започнали да правят миниатюри на дървета. Скоро след това будистки монаси прехвърлят изкуството в Япония, където то остава да се прехвърля от поколение на поколение вече близо пет хиляди години.

В превод от японски бонсай означава буквално – засадено в поднос. Това е едно от най-разпространените изкуства в Страната на изгряващото слънце и към него има силен култ и уважение. Важно за него е, че формите, които човек придава на малките дървета трябва да наподобяват на тези, които се получават с големите сред природата. Като тръгне да оформя своя бонсай човек трябва да се вгледа в дървото, самото то да му подскаже как трябва да изглежда като израстне. Има очертани няколко главни стила: вертикално стъбло; наклонено стъбло; няколко стълба на едно дърво; приближени стъбла; проядено дърво; криво стъбло; стъбло серпентина; корен тирбушон; въздушни корени; каскада, полукаскада, ветрило; гора; миниатюрен пейзаж; скален пейзаж, дръвче, долепено до скала; дърво върху скала, дърво върху дънер; вятър; букет и др.

Имате няколко опции при избор на дръвче за вашия бъдещ бонсай. Можете да изклезете сред природата и да се надявате на попадение там. Късмет ще е да попаднете на естествено развито дърво джудже. Ако не, погледнете за дърво, което да е със своя специфична форма, добре оформени цветове, закривени клони и малки листа. Когато стигнете до момента на изваждането, не дърпайте клона нагоре, защото има опасност да прекъснете корените му. След изваждането, важно е коренната система да бъде пропоционална на размера на избрания клон. Най-подходящо време е краят на зимата. Важно е бързо да се транспортира.

Естествено, можете да си закупите бонсай направо от разсадника.

Имате и няколко опции за размножаване. Размножаването чрез семана е най-бавно, но при него могат да се получат и най-добри резултати. Хубавото при тази техника е, че след време можете да определяте точната цифра на дръвчето. А при бонсай това е важен момент. Някои семена имат твърда обвивка и понякога може да се чака до две години, за да покълнат.

Друга техника е чрез резници. Така може да спестите няколко години. Почти всяко дърво е податливо на тази техника. Може да вземете от клон с пъпка или направо от корените.

Трета техника е чрез присаждане.
С присадките се създават много красиви бонсаи, особенно ако се търсят странни форми или необичайни оцветявания. Но главното предназначение на присаждането е да се поправят недостатъците в развитието на вонсаите.
Най-подходящото време за присаждане е началото на пролетта, когато започва сокодвижението и пъпките не са се още развили.
Най-важната част представлява оформянето. То е по ваш личен вкус, но наистина в Япония много ценят, ако формата прилича на такава каквато може да се получи в природата. Трябва да подрязвате всички излишни клони много внимателно, както и да стздавате структурата, която желаете да се получи. Много важен елемент е и почистването на всички изсъхнали клони и листа.

Стъблото, корените и клоните се нуждаят от индивидуални грижи. Ако дръвчето има голямо и оголено стъбло, извийте надолу един клон. Присадете го към стъблото чрез копулация или направете присаждане на страничен зарез. Когато стъблото е твърде високо, но достатъчно гъвкаво, извийте го под формата на буквата s с медна тел. Така се намалява общата височина на дръвчето. Естествените изкривявания на стъблото не трябва да бъдат поправяни, напротив, трябва да се използуват и да се изявят в композицията на бонсая.

Случва се при изваждането на някое старо дърво в природата да се принудим да отсечем дебел корен. Раната може да не се затвори бързо. За да не изгние дървото, всяка година при пресаждането го повдигайте малко по-високо, като оставяте част от корена над повърхността на почвата. Оставена на въздуха, раната ще се излекува по-лесно. Почистете я и я намажете с овощарска замазка.

Листата на някои дървесни видове оредяват с възрастта. Такъв е случаят със смърча, който се оголва след около 24 години. Оголването се дължи на затрудненото дишане поради твърде големия брой клони или на липса на достатъчно светлина. При бонсаите оголването се дължи на възрастта, но най-вече на лошо отглеждане. За да се избегне оголването на клоните, те трябва да се подкъсят достатъчно, за да се предизвика растежът на спящите пъпки.

В много редки случаи тези дървета се нуждаят от наторяване.

С изключение на тропичните видове бонсаите са растения, предназначени най-вече за външна декорация. Трябва да бъдат изложени на място, което да подчертава естетичната им стойност. Зимно време не прибирайте градинските бонсаи в жилището си заради отоплението.


http://btourism.com/read_hobi.php?id=5

Толкова малки и толкова изящни, често пъти толкова стари и в същото време толкова наситени с живот, миниатюрните пейзажи от цветя, дървета и скали на всички езици се наричат с едно име - Бонсай. Човек или се влюбва от пръв поглед в дърветата-джуджета с най-причудливи форми, или не, среден път няма - твърдят специалистите по това древно японско изкуство. Но онези, които ги заобичат за цял живот, никога не се уморяват да ги съзерцават. За тях те са своеобразно бягство в един природен, чист свят в миниатюр.

В Япония, където религията преповядва преклонение към природата, възръстта и предците на човешкия род, бонсаи е високо почитано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер. Подобно на други японски изкуства, като рисунките върху коприна, една добре отгледана жива картина в миниатюр е абстрактна, поетична, емоционално наситена, тя подканя наблюдаващия да потърси собственото си място сред този "жив" пейзаж от цветове и зеленина.

В буквален превод от японски "бонсай" означава "засадено в поднос". Но отглеждането на минидръвчета в красиви керамични съдове с различни форми - кръгли, овални, продълговати, води началото си не от Япония, а от Китай. Преди повече от 2000 години по време на управлението на династията Хан градинари започват да отглеждат и моделират миниатюрни природни пейзажи в подноси, както и да садят цветя и нискостеблени дръвчета в саксийки. През ХІІ век будиски монаси пренасят обрасци от изкуството "бонсаи" в Япония с твърдото убеждение, че това са свещенни предмети - наричали ги "зелените стъпала към небето", защото изобразявали връзката между Създателя на Вселената и човека.

И до ден-днешен традицията на отглеждането на миниатюрни природни пейзажи се предава с любов от баща на син като свидна семейна реликва. Случва се някои от творбите да са по на 500 години, но истински посветения в това изкуство знае, че цената на "дървесната скулптура" не е в това каква е истинската й възраст, а колко стара изглежда. Понякога са нужни поне три поколения, за да се създаде един истински съвършен бонсай. Важно е да притежаваш много търпение, творческо виждане и фантазия. Тънкостите на тази "професия" изискват много вещина по време на трите основни процеса на отглеждане на дръвчетата - извиването на ствола, опасването с жици, за да се закрепи младото растение в желаната форма /наклонена, изправена, разперена/ и периодичното подкастряне. За тези добре гледани джуджета са нужни и витамини, и богата на минерали почва, вода и слънце - затова и минидръвчетата са по-здрави и живеят често пъти много по-дълго от своите "братя" гиганти в гората и планината. С една дума, подобно на децата или домашните питомци в едно семейство, и бонсай са обект на постоянно внимание и грижи.

и още неща за бонсай на:

http://www.bonsai-bg.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Бонсай - бряст

Мнениеот snuffed » Нед Окт 12, 2008 4:19 pm

Невероятно ! Бонсая трябва да бъде вписан сред чудесата на света . Винаги съм мечтал да имам голяма двуетажна къща с двор , където да отделя кът за една гора с такива дръвчета ...по скоро горичка:bi:
snuffed
 

Re: Бонсай - бряст

Мнениеот zoomaniak » Нед Окт 12, 2008 4:30 pm

Благодаря - snuffed :sunny:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Бонсай

Мнениеот hyla » Чет Апр 02, 2009 7:54 pm

Клипове с бонсаи - колекция на Ботан :ay:
http://vbox7.com/collection:383557
Ако видите да се продават червенобузи костенурки в зоомагазин или другаде сигнализирайте на РИОСВ. Продажбата им е забранена!
hyla
Пчела майка
 
Мнения: 1055
Регистриран на: Нед Дек 26, 2004 2:26 pm

Re: Бонсай

Мнениеот cartmen » Пет Май 22, 2009 9:38 pm

Дам много са яки чувал сум, че корените трябва да се подрязват всеки месец. :ap:
cartmen
Животинче с въпрос
 
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Яну 25, 2009 7:19 pm
Местоположение: София

Re: Бонсай

Мнениеот Bunny Boo » Сря Сеп 02, 2009 5:36 pm

Това би трябвало да е нашия бонсай :ab:
DSC05884.JPG
ИзображениеИзображение
Bunny Boo
В пасажа
 
Мнения: 729
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 10:39 am

Re: Бонсай

Мнениеот mzi » Сря Дек 15, 2010 10:52 pm

Някой има ли бонсай? Ако някой има, ще се радвам да покаже снимки. :ab:
Аватар
mzi
В глутницата
 
Мнения: 326
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 10:57 pm


Назад към Ботаника - растения