Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Флоротерапията или как да се лекуваме с цветя!?

Флоротерапията или как да се лекуваме с цветя!?

Мнениеот meri » Съб Мар 14, 2009 2:12 pm

Изхвърляйки изсъхналия букет, ние "изхвърляме" с него и своите ненужни проблеми.

Цветята ни даряват с хармония и енергия, толкова необходими за преодоляване на стреса и напрежението, твърдят флоротерапевтите - представители на най- модното направление във фитотерапията.

Озеленявайки своята градина или стая, човек е движен от естествената потребност за приближаване до природата.

Затова и привържениците на лечението с живи цветя и други растения го смятат за "красиво средство, което ни помага да станем по-чисти: физически и духовно".

За първи път терминът "флоротерапия" е използван от доктор Едуард Бах. Той е смятал, че цветята, подобно на батериите, трупат в себе си енергия, докато растат. След тяхното откъсване те отдават тази енергия около себе си, като по този начин нормализират енергийното пространство.

Всъщност в тази идея няма нищо толкова странно - отдавна е доказано, че ароматите на растенията оказват положително въздействие на нервната система и поддържат защитните сили на организма. А по състоянието на саксиите в дома може да се съди за емоционалния фон, за физическото и душевно състояние на техния стопанин.

Така например, според флоротерапевтите:
• Ароматът на мушкатото успокоява и способства за добрия сън.
• Миризмата на мента премахва умората и притежава съдоразширяващ ефект.
• Розмаринът помага на хората със заболявания на дихателната система.

Много психологични експерименти доказват, че различно въздействие върху човека оказват и различните цветове.

Жълтото ние възприемаме като цвят на слънцето, новия ден, бъдещето. Това е също цветът на очакването, щастието, топлината и уюта. Жълтите и пъстри цветя се препоръчват при инфекциозни заболявания.

Червеното се асоциира с кръвта, с първобитния инстинкт на ловеца. То стимулира нервната и хормоналната активност, стремежа към лидерство, волята за победа.

Цветята с червен оттенък помагат при болести на вътрешните органи. А малък ален букет в кухнята може да повиши апетита.

Зеленият цвят пробужда качества като целеустременост и упоритост. Растенията с широки листа и наситено зелен цвят способстват за логическото мислене.

Синият цвят, който се смята за символ на нощта, предизвиква умиротворение, отпускане и покой. Той настройва хората към съзерцание. Затова "студените" оттенъци на цветята помагат да се намали агресивността.

Флоротерапевтите препоръчват да се поставя букет от светлосини цветя в стаята, където човек прекарва най-много време.

Белият цвят е въздух, вода, чисти помисли и дела. Съответно белите цветя се препоръчват на хората, които страдат от различни емоционални проблеми.

Ако не искате чак толкова да задълбавате в алтернативите на флоротерапията, за избирането на подходящия букет ще ви помогне елементарното правило: цветята със студени тонове намаляват възбудата, а с топли тонове - повишават тонуса.

http://health.actualno.com/news_226704.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ботаника - растения