[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижа за стайните растения
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за стайните растения

Грижа за стайните растения

Мнениеот 4o4incety » Чет Авг 06, 2009 11:58 pm

Дори пролетта да се чувства вече навън, много вероятно е едно внезапно застудяване да върне нещата назад. Така че сега е подходящият момент да обърнете внимание на стайните си растения, да им дадете допълнителната грижа, която ще им липсва, когато вие излезете в градината.

Стайните цветя наистина могат да обитават всяка една стая от дома ви. Филадендрона, шведският бръшлян и др.са едни от лесните за отглеждане растения в домашни условия. С успех може да бъде отгледана и драцената, която обаче не бива да се преполива. Дяволският бръшлян (Pothos) и сингониумът (Syngonium podophyllum) също се справят добре при по-слаба светлина.

Ако имате зелени растения, трябва често да ги поливате, торите, присаждате и почиствате от мъртвите листа.В замяна те ще пречистват въздуха в дома ви, могат дори да цъфнат и да създадат уютна атмосфера.

През зимата стайните цветя, както и градинските, забавят растежа си. Ето защо те не се нуждаят и от наторяване до пролетта. По принцип те не се нуждаят и от много вода, но ако освен почвата и въздухът в стаята е много сух, тогава те ще изсъхнат по-бързо. Затова трябва често да проверявате почвата в саксиите, за да уцелите златната среда.

За да постигнете желания ефект можете да напръсквате регулярно растенията ( с изключение на мъхестите, каквато е например Африканската виолетка ). Също така можете да струпате растенията близо едно до друго, като поставите малки чинийки с вода помежду им. Така водата ще се изпарява и на практика ще осигури един малък оазис за вашите растения.

Тъй като повечето стайни цветя все още са в латентно състояние, моментът е подходящ те да бъдат разсадени. Ако са с добре развита коренова система и корените са започнали да се подават през дупчиците на сухата почва, то вие трябва да ги пресадите в по-голяма саксия. Но както винаги съществуват и някои изключения от това правило. Най-характерното от тях е красулата ( Crassula ).

Приблизително два часа преди да започнете, полейте обилно растението в старата му саксия. Когато сте готови, сложете ръка върху почвата и обърнете растението с листата надолу. Извадете растението от саксията и внимателно разплетете корените му. Отрежете всяка част от топката корени, която е счупена, изсъхнала, тъмно кафява на цвят или изгнила. В новата саксия започнете със слой от чисти камъчета или парчета от глина, за да осигурите отцеждането на водата. Отгоре изсипете слой почва и поставете растението в центъра на саксията. Наоколо насипете останалата пръст и я притиснете, докато се уплътни мястото, но не прекалявайте, за да има после място за поливане.

Ако сте решили да не присаждате вашето растение, то би се зарадвало на една баня или душ. Поставете саксията в умивалника или в кофа с вода и напълнете с вода, докато тя започне да прелива от ръба на съда. Оставете растението си в тази вода за час или два, за да се промие от натрупаните соли и изтощената тор. Междувременно можете да почистите листата с влажна кърпа, освен когато листата са мъхести. Преди да върнете растението на полицата или на масичката си за чай, внимавайте то да се е изцедило добре.

Когато отделяте време за вашите растения, хвърляйте по едно око за листни въшки, бели мухички и брашняни бръмбари.Тези вредители могат да виреят както навън, така и в дома ви. Можете да ги премахнете чрез инсектицид, но трябва да го прилагате периодично. Можете да смесите инсектицида и почвата на растението, но в такъв случай трябва да пазите децата и домашните си любимци далече от третираното растение и неговата саксия.
За всички тези малки прояви на грижа, вашите стайни растения ще ви се отблагодарят.


Автор : http://zadoma.com
Падна? Всички падат, важното е да можеш да се изправиш!
4o4incety
В пасажа
 
Мнения: 503
Регистриран на: Пон Авг 11, 2008 11:48 pm
Местоположение: София

Назад към Ботаника - растения