Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

-Бела- и Ромпи

-Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Чет Окт 20, 2011 7:52 pm

Здравейте, ето я и дългоочакваната поява на порката Бела в домът на Ромпелио. :ab:
На кратко историята на Бела - 5-6 месечна, това е порката от Варна на Теодора, която тя склони разумно, за доброто на животинката да я прати при мен. Браво, Теодора, дано тук да свикне и да не е толкова стресирана и затова така недоверчива. И така вчера по куриер дойде в София и у нас малката поркиня от въпросната обява за порове от Асеновград. Бяхме следобеда още на лекар при Антови, където пусна кръв на добрия доктор за жалост. Но поне вече е с изрязани нокти и взета проба от ушите за акари - няма, утре ще й сложа Адвокейт за порове за вътрешни и външни паразити а до края на седмицата или другата ваксина. Заедно с това върви и приобщаването.
Още вчера имаше малка сбирка на Бела с Ромпи и Уилоу в Южния парк. Но - за това в темата за сбирки. Бела беше особено злобна към другите два пора и затова я държа затворена повече, да се успокои от промените и пътуването. Ето и няколко снимки!
Bela 1.jpg
bela2.jpg
bela 3.jpg

Все още не иска да ползва тоалетната, но си хареса едно ъгълче и все там си ходи поне. Засега я държа в банята и понякога и по коридора тича, в опит да се опознаят двамата. Засега не са много успешни опитите - в началото Ромпи почна да трепери като я надуши и постояно слухтеше. Вече стои на пост пред вратата в банята неподвижен, докато тя обръща всичко наопаки, въпреки че повечето неща са изнесени от там или не може да ги стигне. Явно ще отнеме повече време, ако не се случи сближаване до събота ще й намеря клетка отделна от неговата. :ax:
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Koset0 » Чет Окт 20, 2011 8:08 pm

Честито! Много Ви се радвам ! Да е жива и здрава новата порка и да ги събереш успешно. : )
И ако мога да помогна с нещо: http://prodavalnik.com/golyama-kletka-i2758488 Дано е активна обявата! :ax:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот k-extreme » Чет Окт 20, 2011 9:07 pm

Страхотна е, Ники - все едно Карамелчето гледам, и как се е гушнала в на Ромпи одеалцето - ще свикнат, сигурна съм!!!
Браво на Теодора - явно е човек, на който му пука за животинките и иска най-доброто за тях, а не търси печалба или възвръщаемост :ay:
Адмираций и за теб, Ники - как бързо си реагирал и веднага при правилните Доктори, и за всичко мислиш, от нищо не я лишаваш - тя ще се влюби във Вас, въпрос на време е :ba:
Качи повече снимки на красавицата Белла :ax: Тя ще се "очовечи", Ники - дай й време.
До сега само са я подхвърляли от дом в дом (пътувала е и на няколко пъти в кутия затворена по 7-8 часа (то човек ще изперка от това, камо ли малка животинка). Аз вече се убедих, че тези животни си се превързват към къщата и човека, и тези който биват подмятани от ръка на ръка страдат, озлобяват се и издивяват... [mood_feelings_hurt.gif] Това е някакъв защитен механизъм, може би или един вид протест. Но и може да бъде поправено с много любов, търпение и време , разбира се... Дай й ги - ти си човек, който има опит с пор, който е бил лошичък и се е трансформирал до степен "гушка" ! :ba:
Ще успееш и сега, просто малкото хайванче е много уплашено (сигурно си мисли: "а сега накъде, къде ли пак ще ме пратят след известно време в гадната тъмна кутия, и наоколо все странни и плашещи звуци...."). Според мен даже трябва да ги оставиш един ден сами затворени в клетката - сигурна съм, че ще се разберат (хората как гледат по 6-7 пора...). :az:

Офтопик:
Аз едно време, когато яздех активно имах случай подобен с един кон (който тежеше към 600кг). Зачислиха ми нов кон. Отивам при него първия ден, дърпам вратата на бокса, коня светкавично се извръща и едно копито минава на една педя от главата ми :ai: Той продължи да хвърля "къчове" и докато затварях вратата, от което цялата конюшна ехтеше... Направих проучване и разбрах, че този кон не е ваден/язден повече от 6 месеца, а всеки път, когато конярите му чистели (те бяха цигани), го удряли с вилата, понеже подскачал в бокса си (да ги затворя тях 6 месеца да видим няма ли да подскачат?!). И така аз започнах да ходя на базата всеки ден, отварях вратата малко и подавах ръка с ябълка в нея. В началото идваше грабваше е грубо и се опитваше да ме захапе, след което се извръщаше с гръб към мен и за всеки случай теглеше един къч на вратата. Но това се промени постепенно. С помощта на няколко колеги през ден му слагах юздечка на муцуната с едно дълго важе (корда го наричаме) и го изкарвах на платца да се натича ( в кръг), наскача и нарита. Като се измореше, отивахме на поляната и го оставях да попасе и погледа наоколо природата. И така 2-3 седмици, докато успея да го оседлая без насилие и да станем най-добрия тандем (по-страхотен кон не съм имала....). После до такава степен се беше култивирал, че можех да го спра в най-дивия му галоп, само с една дума :ah: Спираше като с ABS система, извръщаше глава към мен и си чакаше ябълката. Да не говорим, че когато го чистех и решех му минавах под корема, зад задницата докато му спитах опашката и нито веднъж не е имало проблем. Животните веднъж повярват ли ти - ги печелиш завинаги!!!! Щом аз се справих с 600кг животно, ще се справиш и ти с 600гр, вярвай в това :ay:
"Errare humanum est, ignoscere divinum ."
Аватар
k-extreme
В глутницата
 
Мнения: 330
Регистриран на: Съб Юни 18, 2011 2:39 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Съб Окт 22, 2011 10:59 pm

Едва ли е добра идея да ги оставя, след като и в едно помещение като ги оставя заедно става нещо не особено добро, което не прилича на обичайните им игри. Ромпи постояно й съска. Тя му отвръща и квичи и се опитва да го хване за врата и повали, показвайки доминация, но той не е съгласен, Бела е изключително бърза, пъргава и щура. Той е много по-кротък и улегнал, но не смятам че е правилно тя да се опитва да се налага върху него. Да не говорим колко мръсотия прави, той и като бебе никога не е стигал до там. А успя вече и много злобно да ме ухапе на доста места, за което я поздравявам.
От първия ден до сега - ден 5 няма никаква промяна в поведението й към нещо по-спокойно или свикнало с обстановката. Според някой приятели ще развали поведението на Ромпи, които започна да прави невъобразими пакости, които никога не е правил от както тя се появи. Според други Бела не е добре психически и поведението й е анормално за пор.
От днес вече ще е в нова самостоятелна клетка до тази на Ромпи, надявам се това да подобри положението. Но е немислимо да ги пусна заедно, тя се опитва да го удуши, той е много по-спокоен и мързелив и все още е Моето и любимо животно и си го казвам направо - ако Бела му направи нещо или пък най лошото вземе че го удуши докато спи, ще й се случи нещо много неприятно... Ромпи е общувал и с други порове и никога не са се държали така с него. Планирам да покана познат пор в нас да видя проблема териториален ли е.
Засега няма нови снимки, продължавам да чакам и да е опитат да свикнат един с друг, както и се опитвам да я свикна с мен.
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Нед Окт 23, 2011 11:50 pm

Ето някой по-хубави снимки на Бела, има някаква надежда хайманата да свикне да не хапе и да се държи прилично с хората... и с животните около себе си, защото има сериозни проблеми с общуването както с хора така и с порове. :ajaweki: Аз явно избързах с махането на ръкавиците.
Photo-0260.jpg
IMG_0429.JPG
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот k-extreme » Пон Окт 24, 2011 7:46 am

Видя ли?! Ще свикне милото мъниче изтерзано... :ajatki:
Много е красива, Ники!!! А с тази рокля направо обира овацийте, истинска млада дама :ax:
Не знам за ръкавиците - аз ти бях предала Радо какво ми каза.... Животинката трябва да усеща, че наистина е обичаш и не мислиш постоянно как евентуално ще се оттървеш от нея ако не стане нищо... Те са много сензитивни в това отношение май...
Също не бива да усеща, че те е страх от нея! Накрая кастрацията е много добро решение също и обикновенно помага в такива случай... :ay:
"Errare humanum est, ignoscere divinum ."
Аватар
k-extreme
В глутницата
 
Мнения: 330
Регистриран на: Съб Юни 18, 2011 2:39 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот aleksandra » Пон Окт 24, 2011 10:47 am

Много се радвам ,че Ромпи има компания ,а и за Бела!
Дай и още малко време да свикне и пробвай да я пускаш без Ромпи, да свикне първо с теб няколко пъти ,но не и позволявай щъка наоколо много и да се прави на беица,че Ромпи може да го приеме навътре!!!
Надявам се бързо да свикне!!!Много е хубава!!!!
Аватар
aleksandra
Животинче с въпрос
 
Мнения: 40
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 4:52 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот OAKFINGERS » Пон Окт 24, 2011 12:31 pm

Поздравления за попълнението в порския дом, Ники :ax: Много е симпатична Бела и съм силно убедена, че съвсем скоро ще намериш правилния подход и към нея. Ти толкова бързо и лесно се справи с Ромпи, и с Бела ще стане. :az:
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Пон Окт 24, 2011 11:31 pm

Мерси, Ина. То Бела почна да свиква с мен, но като не е в присъствието на Ромпи е много по-спокойна. Той също не хъска постояно, когато нея я няма, а е почнал като спи да подскача и да се стряска на сън, като съм го гушнал. Преди това никога не го е правил. И с двамата мога да се оправа ама нещо помежду си незнам как да ги сприятеля просто.
Днес гледах много злобно я захапа за врата и не я пуска и мята глава сякаш я дави и тя врещи такава, накарах го да пусне и тя на свой ред го захапа за ухото и почна да дърпа много силно и реших че ще му го откъсне или разкървави и я тупнах и взех от него. AvatarSmileyFencing
Като държа единия другия съска и обратното. В петък ще направа експеримента с Уилоу - ще дойде на гости евентуално за няколко дни и ще видим Ромпи пак ли ще се държи така, ако Бела не присъства в помещението. Защото досега с Уилоу много добре се разбират навън и даже я има на клипче как и се качва и я дърпа за врата, и като я пусне тя сама се набутва под него и сякаш се опитва да се завие с батко си Ромпи отгоре и му се радва. :ah: :ax: :ag:
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот k-extreme » Вто Окт 25, 2011 10:21 am

Според мен като влезнат в размножителен период ще свикнат един с друг - няма как :ajatki:
Ако пък минеш на план "Б" - като ги кастрираш, ще се успокоят... При всички случай трябва време :ax:
И аз вярвам, че ще се справиш. Нормално Ромпи да се чувства заплашен от новия член на семейството, а Белла пък да се притеснява, че това ще е поредния дом и не смее да се отпусне и наслади на хубавото......
То си е нормално мъжките да се опитват да захапят женските за вратът :ajaweki:
"Errare humanum est, ignoscere divinum ."
Аватар
k-extreme
В глутницата
 
Мнения: 330
Регистриран на: Съб Юни 18, 2011 2:39 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот lio_85 » Вто Окт 25, 2011 11:58 am

Ще се спогодят, на Бела и трябва време да се довери на което и да е живо същество :). Може по-нататък да ги доведеш на гости ;)
Аватар
lio_85
В стадото
 
Мнения: 94
Регистриран на: Нед Май 15, 2011 10:01 am

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Вто Окт 25, 2011 1:47 pm

Засега няма такива изгледи, но Ромпи вече почна да пръска течно, щом и случайно минаващи съседи пред апартамента изкоментираха как смърдяло, като преди това бях отворил прозореца и входната врата да се проветри... незнам защо все пръска като се гали в скута ми. Нещата отиват към премахване на перианалната жлеза. :av:
Лили, ще се възползваме от поканата, много искам пак да помачкам пухестата Мика, на снимките не се вижда точно колко пухкава и мека и голяма козина има просто е невероятна. А ти и с Бела се разбираш толкова добре, то и аз почнах вече, но заедно като са забравят и маниерите и обноските и всичко на което съм учил Ромпи.
Почвам да се чудя дали да не обуча Бела да привикне към хора и да не хапе и да я върна възпитана, обезпаразитена и ваксинирана при Теодора, където ще си е единствен пор, явно е свикнала да бъде алфа и никак не харесва да е в територията на друг алфа. smile272.gif Но е супер малка и шавлива и се мушка на места където Ромпи не е влизал никога и прави пакости, каквито той също никога не е правил.
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот OAKFINGERS » Вто Окт 25, 2011 2:22 pm

Ники, споко, дай им повече време и всичко постепенно ще се нагласи :ay: Знаеш, че приучаването на пора към едно или друго отнема кратко време, защото са разбрани, но не бързай нещата да станат за по-малко от седмица. Съвсем скоро, като свикнат още малко един с друг, ще си забравил за всички тегоби :ab:
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот lio_85 » Вто Окт 25, 2011 3:52 pm

Интересно ми е Бела как ще се държи на територията на Мика, а и обратното.
п.с. Може Ромпи да пуска по-често миризма заради Бела, ако се чувства несигурен заради нея
Аватар
lio_85
В стадото
 
Мнения: 94
Регистриран на: Нед Май 15, 2011 10:01 am

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот OAKFINGERS » Вто Окт 25, 2011 4:05 pm

lio_85 написа:Може Ромпи да пуска по-често миризма заради Бела, ако се чувства несигурен заради нея

Много вероятно да е така :bs:
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот k-extreme » Вто Окт 25, 2011 7:21 pm

Или пък си маркира и територията и женската..... :ajatki:
А и Ромпи навлиза във възраст, в която е нормално да "пръска" подписа си насам-натам. Всички собсвеници на мъжкари го казват това от техния опит...
Върнеш ли Белла при Теодора тя пак ще е същата [mood_feelings_hurt.gif] Там като гледам и клетката й е била навън (поне така изглежда на снимките, под нещо като навес), може и това да е допринесло затова да е отчуждена повече...
А и на Теодора детенцето е много малко за такъв домашен любимец. На мен понякога ми е трудно, при все, че Ади от новородена (даже от корема още) е с животни и по принцип е внимателна и мила към тях, знае че не бива да се тормозят... И пак понякога детското й акълче взима привес и ме изумява, плаши и ядосва :ai:
"Errare humanum est, ignoscere divinum ."
Аватар
k-extreme
В глутницата
 
Мнения: 330
Регистриран на: Съб Юни 18, 2011 2:39 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот k-extreme » Чет Окт 27, 2011 12:18 pm

Сигурно си го видял това, но все пак:
viewtopic.php?f=270&t=16835

Не бива да се отчайваш и отказваш :ay: Щом Ромпи отвърди доминацията си, а Белла е потвърди всичко ще си дойде на мястото!!! Няма безнадеждна ситуация :ax:
"Errare humanum est, ignoscere divinum ."
Аватар
k-extreme
В глутницата
 
Мнения: 330
Регистриран на: Съб Юни 18, 2011 2:39 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Чет Окт 27, 2011 3:55 pm

Да, чел съм го но на записки е много лесно. Реално нещата не са точно така. Първо че няма къде да плуват в нас, второ че Бела може и да я изкъпя, но Ромпи не искма да го къпя сега излишно, много си му е добре така, а и му стана супер гъста и голяма козината. Няма как да ги пусна в една клетка просто Ромпи побеснява като тя му влезе в клетката, а и тя беснее насам натам като хала и постоянно му танцува бойния порски танц и го предизвиква и гледа да го хване за врата тя, което той само хъска и много се тормози. Вече незнам колко време още ще го тормозя така, на мен ми става жал. Няма точно ей сега да го кастрирам специално заради Бела. Нито имам пари в момента нея да кастрирам. И никой не дава гаранция че всичко ще се оправи с една кастрация. Той няма никакъв проблем с поведението дори се опитва да я души спокойно, тя не го оставя само му скача и дразни умишлено. И е леко нагла, да иска да е алфа върху друг алфа на негова територия... еми не е права. А вече не я оправдава страха и стреса, защото минаха 10 дни откак дойде. Все пак ако за 10 дни не свикне за 100 ли ще свикне... понякога ги разтървавам, защото се опасявам че ще стигнат до кръв в хватките си.
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот OAKFINGERS » Пон Окт 31, 2011 2:54 pm

Pixell написа:Все пак ако за 10 дни не свикне за 100 ли ще свикне...

Да, защо не, 10 дни не са много време, Ники. Дай си сметка, на колко неща си успял да научиш Ромпи за период от 10 дни. Аз също не смятам, че кастрацията ще доведе до по-бързо изглаждане на характерите и отношенията.
"В редки случаи е възможно порчетата никога да не се погодят. Ако след няколко месеца все още не се спогаждат, може да Ви се наложи просто да ги държите отделно." - Тук говорят за месеци работа, твърде рано е да отписваш шансовете :ab:
От опит знам колко е лесно само да получаваш съвети отстрани, без те да могат на 100% да покрият твоите условия :ah: Просто се старай да правиш стъпка по стъпка това, което четеш и да не прибързваш със следващия етап.
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот OAKFINGERS » Вто Ное 08, 2011 4:02 pm

Пиксел, как върви с Бела? Справяте ли се вече по-добре? Не си писал отдавна :ab:
"Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език!"
Аватар
OAKFINGERS
В пасажа
 
Мнения: 651
Регистриран на: Нед Мар 06, 2011 3:27 pm

Re: -Бела- и Ромпи

Мнениеот Pixell » Вто Ное 08, 2011 7:47 pm

Има си нови собственици вече, с голяма хубава клетка, където я обичат много и получава внимание, храна и топлина.

Темата се заключва по желание на Ники.Модератор.
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 1:25 pm


Назад към Порчета