Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ferrets for dummies

Ferrets for dummies

Мнениеот espinoza » Нед Яну 04, 2009 1:58 pm

Намерих една доста добра книжка според Американската порска асоциация. Тъй като е доста обемиста - около 400 страници и е на английски, ще се опитам да изваждам най-важните факти и съвети за отглеждането им докато я чета и ще Ви ги пускам в тая тема. Ако все пак някой иска да я има в оригинал това е адреса от който може да си я изтеглите: http://rapidshare.com/files/138622729/000025918125578.rar.
А сега по същество.

Средната възраст на фретките е от 6 до 8 години. Някъде бях чела, че ако се кастрират възраста им почти се удвоява... това не означава, че трябва веднага да хукнете към ветеринаря.
През зимата фретките повишават теглото си с до 40 %, като същото го губят през пролетта. Това обаче не е задължително правило при всички индивиди.
Нокътчетата им се подрязват на всеки 7 до 10 дни. Тази процедура е обемиста и бавна. Вашата мъхеста топка я възприема като операция, която носи повече болка и рискове, отколкото полза. Ако си мислите, че ще Ви мързи да извършвате тази процедура, по добре се откажете да притежавате това забавно животинче.
Как да разберете пола на животното? Мъжкия индивид има така наречения „Бели бутон” или бутон на коремчето, който представлява върха на пениса, а женската има вулва между задните си крака близо до ануса, почти както при кучетата. Другия признак е, че женската е два пъти по малка от мъжкия.
Почти всяко животно би захапало само ако е под заплаха, фретката обаче е изключение от това правило. Повечето порчета използват зъбите си, за да се перчат пред приятелчетата си. Фретките захапват, не защото ги е страх, а по-скоро на игра. Случайното захапване може да е знак за неодобрение на даден предмет или постъпка на околните.
Фретките виждат само в червено и синьо. Не си правете грешни изводи от този факт: порът може да открие всеки добре скрит предмет и да си го прибере в леговището. Ако си хареса нещо, то му принадлежи... дори и на Вас да не Ви се нрави това. Схванахте нали?
Обонянието им е доста по-развито от това на човека. Нослетата им са чувствителни на допир. Слухът им е удивителен. Могат да чуят отваряне на пакетче стафиди от другия край на къщата, и да дотичат веднага до Вас.
Фретките са интерактивни и интелигентни животни, нуждаещи се от много внимание. Ако предпочитате животинче, което можете да държите в клетка и да го наглеждате от време на време, по-добре си вземете рибки. Порчетата са изследователи, които целят да се харесат на стопаните си. Добре де, всъщност идеята им е всичко да става по тяхната, но умеят да ни убеждават, че дафакто ни слушат. Държейки фретката си само в клетката, може да я доведете до стресово състояние, което може да и причини сериозни заболявания. Ако смятате, че няма да имате много време за нея, по-добре си вземете две животинчета.
Ако не им обръщате внимание – фретките прекарват в сън почти 18 до 20 часа в денонощието. Поровете могат да променят часовете си на активност. Това зависи от самите Вас. Ако Вие сте нощна птица, същото ще важи и за животинките Ви.
Издаването на неприятна миризма много зависи и от храната, която употребяват. Премахването на аналните жлези не винаги намалява мускусната миризма, тъй като самата им кожа е снабдена с множество мускусни жлези. Чрез промяната в миризмата може да разберете, кога Вашата животинка е болна и кога навлиза в размножителния период. Редуцирането до минимум на тази миризма може да се постигне просто чрез редовно почистване на съндъчето за тоалетна и мястото за спане. И не се бъркайте – честото къпане спомага за увеличаване на производството на мускусното олио. Препоръчва се къпането да се извършва няколко пъти в годината. Така че сами решете дали да го подложите на операция за премахване на аналните жлези.
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот zoomaniak » Нед Яну 04, 2009 2:23 pm

БРАВО :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот espinoza » Нед Яну 04, 2009 5:11 pm

Поровете са сравнително скъпи домашни любимци (цените за екземпляр варират от 150 до 300 лева). Основни аксесоари който трябва да набавите – клетка (от 300 до 500 лева, за препоръчване са многоетажните. Моля Ви не затваряйте порчетата в клетки за хамстери и морски свинчета. Ако може изработете си ги сами, ще си излезе тройно, дори четворно по ефтина, но имайте предвид, че те бързо се научават да си отварят всевъзможни вратички), играчки (от 3 до 5 лева, имайте предвид, че една не им е достатъчна , трябва да имат поне четири пет за да не им омръзват), легло (за препоръчване е хамака, от 15 до 20 лева в зависимост дали е откри или закрит), купичка за храна (от 2 до 4 лева, за препоръчване е да вземете две, тъй като е желателно да се мият след употреба и ако имате само една може да не е изсъхнала до следващото хранене), поилка (от 5 до 15 лева в зависимост от вместимостта), съндъче за тоалетна ( от 15 до 20 лева в зависимост от това дали е правоъгълно или триъгълно, за предпочитане е първия вид за да може животното да се побира изцяло вътре), транспортна чанта(от 30 до 50 лева, не е задължителна, но е препоръчителна, освен ако не се наемате да го водите във ветеринарния кабинет на ръце) и задължително повод (около 10 лева), освена ако не искате да го загубите при първото възможно изплъзване от ръцете Ви когато сте навън. Да направим една груба калкулация: от 550 до 1000 лева първоначална инвестиция. Естествено, че можете да се вместите и в 300 лева, но рискувате да оставите новият си любимец да спи и яде там където до преди малко е ходил до тоалетна – доста нехигиенично нали. Често съм чувала отговори и не само от собственици на фретки – „Сега няма да го заведа на ветеринар, защото нямам пари за него.” Така че преценете добре дали можете да отделите тези инвестиции от бюджета си.
Храна – препоръчва се висококачествена храна за фретки, която в България се намира доста рядко и се замества с такава за котки. Тъй като изяждат по около 40-60 грама на ден, за месец им е необходима около 2 кг храна. Цената й варира от 25 до 30 лева за месец в зависимост дали сте избрали храна за фретки или аналогичната за котки.
Да го кастрираме ли: Преди да решите да си оставите животинче за разплод премислете всичко. Да повторя пак, че за женските екземпляри тази операция е животоспасяваща, тъй като доста често разгонените поркини развиват апластична анемия ако не се заплодят, която е със смъртен изход. Кастрацията също така ще намали значително неприятната миризма. Кастрация с екстирпация на анални жлези варира от 200 до 250 лева в зависимост от пола на животното, а само втората процедура от 120 до 180 лева. Ако решите да му сложите и чип прибавете още към 40 лева. Т.е. още до около 300 лева към първоначалната инвестиция, които не са наложителни. Въпрос на избор.
Годишни посещения при ветеринаря: освен задължителните годишни ваксини за бяс, кучешка гана и червеи на сърцето, може да се наложат и инцидентни посещения. Замислете се за малък фонд, в който да заделяте средства всеки месец, за да не Ви изненада някой случаен разход, необходим за здравето на вашата пухена топчица. Общия пакет ваксини и обезпаразитяване излиза около 50 лева на година.
Ако не можете сами да му подрязвате ноктите сложете и от 30 до 50 лева на месец за извършване на процедурата от ветеринар.
Да обобщим и годишната инвестиция при година без инциденти: 50 лева за ваксини, 500 лева за изрязване на ноктите, 360 лева за храна, 50 лева за инцидентни прегледи – общо от 450 до 1000 лева на година.
Фретките са магнити за доста неприятности. Като се започне от копаенето в саксиите с цветя, премине се през краденето на разни неща и се стигне до тормоз над домашните котка и куче.
Разбират ли се със другите домашни животни? Има породи кучета, които са създадени за лов на дребни животни, каквито са фретките. От друга страна поровете са хищници, които могат да посегнат на домашните птички, хамстери, дори и малки котенца. Котките и фретките се погаждат доста добре. Наблюдавайте животинките си, ако са от различни видове и споделят едно и също пространство. Всичко е до индивидуалността на животното.
Накрая да направим пак една груба калкулация
- първоначална инвестиция – от 600 до 1300 лева
- годишна инвестиция – от 450 до 1000 лева

Нямам за цел да Ви разубедя да си вземете такова прекрасно животно, а да сте наясно какво ще е необходимо за съществуването му в добро здраве, за да може да Ви радва.

P.S. Забравих да спомена, че книгата е на глави, първите два поста бяха от Глава 1: Идеално животно ли е фретката за Вас?
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот zoomaniak » Нед Яну 04, 2009 5:40 pm

Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот espinoza » Нед Яну 11, 2009 12:06 am

Глава 2: Какво представлява фретката

Одомашаването е причинило доста промени във вида и поведението на фретките:
- Домашните порове не се боят от хората, както техните диви събратя;
- Проявяват желание за игра дори и във зряла възраст;
- Възникнали са доста разцветки, за разлика от дивите им събратя, които се срещат само в три такива... появили са се дори и албиноси и ангорски фретки.
Първопричината за опитомяването им е била, за да се използват за лов на мишки. Използвали са се също така и при лов на зайци. Отглеждали са се и за добив на кожа и най-накрая за компаньони.
Най-вероятно фретката е хибрид от трите вида диви порове – степен пор, чернокрак пор и европейски пор.
Първите писмени доказателства за одомашаването на поровете датират от около 400 г. пр. хр. И са описани от гръцкия сатирик Аристофанес. Поровете са внесени в Америка преди около 300 години, което ще рече че ние сме ги опитомили доста по-рано... интересно защо са се изгубили като компаньони през времето и са били изместени от кучетата и котките.
Предпочитани масово като домашни любимци, обаче са едва от 30 години.
Исторически факти:
- през 60 г. пр. хр. Са изпратени екземпляри от Цезар Августиан на Балеарските острови за контрол на популацията на зайци;
- използвали са се по време на Американската революционна война за лов на мишки по корабите на флотата. Дори има кръстен кораб на тях – корабът The Ferret, нападнат през 1823 от пирати.
Факти от изкуството:
- поровете са използвани като персонажи в картини на Леонардо да Винчи;
- звезди са във филми като: „Ченге в детската градина”, „Гарфийлд”, „Приказка за двете котенца”, „Звездни рейнджъри”, „Стар Трек: новата генерация”, „Господарят на животните”;
- използват се и за дресура.
Съществувал е и спорт наречен феретинг (ferreting) – лов на дребни животни с порове. Най-често са ловували зайци. Фретките са били снабдени с малки звънчета, за да могат да ги проследяват собствениците им. Ролята на поровете е била по скоро проследяваща плячката, отколкото улавяща същата. Този спорт към момента е забранен в САЩ и Канада.
В зоофермите и по зоомагазините се предлагат и хибриди между фретки и диви порове. Предимствата им са, че са със значително по-добро здраве и зрение. Тялото им е по-мускулесто и набито. Те обаче са доста своеволни екземпляри, трудно се изморяват и бързо им писва еднообразието. При тях не може да използвате способа с разтърсване за врата за възпитанието им. По-скоро трябва да стигнете до някакво ниво на уважение един към друг и доста умело да разбирате езика на тялото и да реагирате по подходящ начин. Ако имате такъв хибрид почти никога не го оставяйте с чужди хора. Вероятността да бъдат ухапани е голяма.
Доводите против хибридизацията се свеждат до следните (особено за хибридите с преобладаваща дива кръв):
- страхуват се от хората;
- не са склонни да живеят в групи;
- плаши ги почти всеки нов звук и предмет;
- не обичат непознати и са готови винаги да захапят;
- не търпят дългото изоставане в клетка.

Чернокрак пор
Чернокракия пор, познат като Mustela nigripes, е малък хищник живеещ в дивата природа. Тежи между 0.7 и 1.1 кг – почти колкото тежи норката и нашите одомашени порчета или малко по-голям от нивестулка. В плен може да живее до девет години, почти два до три пъти повече отколкото в природата. Внесен е в Америка от Североизточна Азия като хищник, който се използва ефектно в борбата с популацията на прерийното кученце. Единствения от сем. Порови, който може да се срещне свободно в дивата природа на Америка. Смята се за един от най-застрашените животни в Америка, а може би и в целия свят. Близък роднина е на степния пор (mustela eversmanii).
Чернокракия пор и одомашените порове имат доста сходни физически функции, размери и поведение. Различават се само в черепната кутия. Фретката има малко по закръглена глава и по-малък нос. И двата вида имат силни предни лапи предназначени за копаене дупки в земята. Чернокракия пор има по цилиндрична опашка за разлика от заострената на домашния. Той също така има по големи очи и уши за засилване на сетивата, заедно с по-удължена шия. Носната гъба почти винаги е черна. Лапите, краката и върха на опашката също са черни. Гърдите са бели, кремави или светлобежови. На гърба си има кафяво седло изпъстрено с по-тъмни косми, които изсветляват към корените. Цвета изсветлява в посока на корема. Кафевите области варират от светло до тъмно в зависимост от сезона. Отличителна черта на чернокракия пор, а и на почти всички други представители на семейството са белите петна над горния вътрешен ъгъл на очите.
Ареалът им на съществуване съвпада с този на прерийните кченца – почти около 700 милиона акра (от Южна Канада до Северно Мексико). Съставляващи 90 % от храната на чернокракия пор, прерийните кученца живеят във същите дупки осигуряващи и неговия подслон. Дупките са удобни както за предпазване от лоши метеорологични условия и хищници, така и за безопасно отглеждане на потомството. Въпросът е какво е причинило застрашаването от изчезване на чернокракия пор при наличието на множеството убежища и храна.
Оказва се, че причината е унищожаването на прерийните кученца от човека, тъй като същите са деляли една диета с животните отглеждани в ранчотата. Земеделците твърдят, че унищожават и земята с изкопаването на множеството дупки и тунели в нея. Прерийните кученца са се смятали и за най-честите приносители на зарази и застрашавали здравето на хората. Правителството на САЩ решава да изтребе популацията им чрез масово отравяне. Заразените трупове обаче, попадайки в менюто им, убиват не само черникраките порове, но и множество вълци и орли. Малкото оцелели прерийни кученца са доизтребени от булдозери, който разрушават мрежата от прокопани дупки под земята. Специалисти твърдят, че в момента са останали живи индивиди, които обитават едва няколко милиона акра. В действителност изтребването им продължава и до днес.
Едва през 1960 година хората осъзнават, че популацията на чернокракия пор е силно застрашена. През 1967 е обявен за защитен вид, само 116 години след обособяването му като отделен научен вид. През 1973 година е едно от първите животни попаднали в Списъка на застрашените видове. Първоначално се е смятало че през 1974 г. е забелязан последния жив индивид, докато в Уайоминг не е открита малка групичка, след като едно куче е занесло на собственика си, за съжаление, убит екземпляр от същата. Новооткритите колонии наброяват почти 130 екземпяра. Тази крехка група обаче е била пометена от кучешката чума. През 1987 са намерени само 18 екземпляра. Последното наблюдение на жив екземпляр в природата е било проведено през февруари 1987 г. в Уайоминг.
През 1988 г. е разработен план за възстановяване на популациите от Американската служба за дива природа и морски животни. Идеята е да се установят не по-малко от десет отделни географки популации. Планът има за цел да увеличи броят на индивидите поне до 1500, за да може вида да бъде изключен от Списъка на застрашените видове. През 1996 г. е създаден Екип по възстановяването (BFFRIT), който работи като конскултански екип към
Американската служба за дива природа и морски животни. От 1991 г. насам в дивата природа са били пуснати повече от 2500 екземпляра, от които до днес са живи почти 700. За увеличаване на популацията е използван дори и метода на изкуствено осеменяване. Към момента успещно са установени популации в Аризона, Колорадо, Юта, Южна Дакота, Уайоминг и Монтана. Мексико също участва в проекта.

Изображение
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот maya_mai4ety » Нед Яну 11, 2009 7:50 pm

Офтопик:
ей какво сладурче искам го някой да ми каже от къде да си го купя :ba: :ba:
maya_mai4ety
 

Re: Ferrets for dummies

Мнениеот espinoza » Нед Яну 11, 2009 9:21 pm

Офтопик:
Точно такова като на снимката от никъде - това е застрашен вид. Иначе може да си купиш домашен пор или по друг начин казано - фретка.
Има си тема за случая http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=118&t=4639, но направо мога да ти кажа, ако си от София (съдя по групата в която си член) от всеки по голям зоомагазин. Ако няма в наличност, то поне предполагам може да ти доставят по заявка.
След като не е позволено да караш кола след като си пил, защо има места за паркинг пред баровете?
espinoza
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 6:04 pm
Местоположение: Варна


Назад към Порчета