Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Основни грешки водещи до заболявания при животните

Основни грешки водещи до заболявания при животните

Мнениеот meri » Сря Окт 21, 2009 3:00 pm

Основни грешки водещи до заболявания при животните

Животните у дома носят радост и положителни емоции,но за съжаление много хора не знаят как да ги отглеждат правилно в градски условия.Поради тази причина възникват редица проблеми свързани с разрухата в дома,непослушанието и редица заболявания,понякога опасни за живота.В тази статия ще разгледаме най-често срещаните грешки на стопаните на животни,срещани в медицинската практика.

Чести грешки на стопаните на кучета

Грешка: не се занимават с възпитанието на кучето

Кучетата от всички породи(малки и големи) се нуждаят от обучение на послушание.Избягалото куче лесно може да попадне под кола,да изяде нещо отровно,да се сбие с бедомни кучета,да получи травми на очите в бой с котки и много други.

ЗАПОМНЕТЕ:ПОСЛУШНО ЖИВОТНО- ЩАСТЛИВ СОБСТВЕНИК И ЛЮБИМЕЦ!

Грешка: не се поставя повод и намордник при разходка

Научете своя любимец да ходи на повод и с намордник,повода ще ви предпази от загуба на кучето,също така може да избегнете нещастни случаи,ухапвания и боеве.

Грешка: неправилно хранене

Трябва да определите вида храна и да не смесвате домашна с готова храна.Решете и обезателно се консултирайте с ветеринар,той ще ви помогне да изберете пълноценна храна,ще ви посъветва за такава с високо качество.
Не прехранвайте кучето!
Наднорменото тегло способства развитието на различни заболявания както на стомашно-чревния тракт,така и на сърдечно-съдовата система.
Кучето не трябва да се храни преди разходка или с много голямо количество храна наведнъж.Това може да доведе до преплитане на червата,което на свой ред без оказана лекарска помощ навреме води до смърт на животното.

Грешка: липса на мерки за профилактика на заболяванията и защита срещу паразити

Не забравяйте да провеждате профилактика против бълхи,кърлежи,комари,защото те са приносители на опасни заболявания.Животното трябва да бъде ваксинирано своевременно от основните вирусни и бактериални инфекции,да бъде обезпаразитено.

Грешка: твърде много опасности в къщата

Не забравяйте да подготвите жилището си за появата на животното- премахнете опасните вещи,изолирайте проводниците,химикалите,отровните растения.

Грешка: неподходящи играчки и лакомства

Ако искате да зарадвате животното с лакомство или играчка изберете подходящи по размер-много малките могат да бъдат погълнати и да предизвикат запушване на хранопровода или тънките черва,може да се наложи изваждането им оперативно.

Грешка: неправилен избор на място за кучето

Поставете кучето по-далече от опасни предмети или течение,но така че да не се чувства изолирано.

Грешка: голямо физическо натоварване

В периода на растеж следете за състоянието на опорно-двигателната система,не претоварвайте кученцето с физически натоварвания,а на вече възрастното куче се постарайте да осигурите активен живот и социална адаптация,то ще ви бъде благодарно.


Чести грешки на стопаните на котки

Грешка: недостатъчно внимание и възпитание на котката

Котките,както и кучетата се нуждаят от възпитание,в противен случай ще се натъкнете на "диви"животни,които се хвърлят на хората и рушат вещите.

Грешка: липса на добри условия за добър живот

Осигурете всички условия за един добър живот на вашата котка:място за острене на ноктите,играчки за активен живот,и най-важното-любов и грижи.

Грешка: неправилно хранене

Котките са по-претенциозни за храната,отколкото другите животни,но при храненето избирайте по-качествени храни,както при домашно приготвените,така и при готовите.

Грешка: много опасности в дома

Котките също боледуват,те имат нужда от определени условия за отглеждане в апартаментите.Изолирайте малките предмети,конци,ластици,отровни растения,лекарства,битова химия,затворете балконите и прозорците,пазете ги от течение.

Грешка: липса на профилактика и защита от паразити

Своевременната ваксинация предпазва животните от вирусни и бактериални инфекции,а обезпаразитяването против глисти,бълхи,кърлежи ще предпази животното ви от много неприятности.

Папагали,канарчета и други птици

Те изискват не по-малко грижи от кучетата и котките.Нуждаят се от просторни клетки,редовно почистване,гранули за храносмилане,минерални камъни,хубава и балансирана храна,пресни плодове и вода.Всяка птичка се нуждае от ежедневни разходки и общуване,постарайте се да не ги оставяте на слънце или в студени помещения.Внимателно следете за състоянието на перата и общото самочувствие.Ако имате някакви съмнения,обърнете се за консултация към орнитолог.

Зайци,морски свинчета,хамстери,чинчили,порове и др.

Всички се нуждаят от определени условия за дълъг,пълноценен и щастлив живот.Преди да закупите такова животно се запознайте как се отглежда и храни.Чистата клетка,качествената храна,прясната вода и всекидневните разходки ще направят вашето животно щастливо.Но разходката в дома трябва да е безопасна,за това внимателно проверете и отстранете проводници възможни за прегризване,найлонови торбички,пластмасови кутии,отровни растения или храна,която е неподходяща за животните.Някой от тях се нуждаят и от ваксиниране и редовна дегелминтизация.

Съблюдаването на някой правила при отглеждането на животни в градски условия ще ви помогне да избегнете много опасни за живота заболявания и травми и да направите живота на вашето животно комфортен и щастлив.

С профилактична цел трябва да посещавате ветеринарния си лекар 1-2 в годината,когато могат да се идентифицират първите признаци на започващо заболяване.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=323
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Основни грешки водещи до заболявания при животните

Мнениеот zoomaniak » Сря Окт 21, 2009 3:54 pm

Попадение :ag:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии