Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Спешна помощ за животни в тежко състояние

Спешна помощ за животни в тежко състояние

Мнениеот meri » Нед Мар 28, 2010 5:51 pm

Спешна помощ за животни в тежко състояние, ветеринарна реаниматология

Има ситуации когато животните се нуждаят от спешна помощ. Към такива ситуации се отнасят: падане от високо, автотравми, изгаряния, ухапване от змия, електротравма, преохлаждане, топлинен удар, малтретиране на животни (побой).
Даже ако след травмата е минало известно време, вие сте огледали животното и не сте забелязали видими наранявания, това не означава че всичко е наред. При различните видове травми често се получават такива патологии като разкъсвания на вътрешните органи (черен дроб, далак, пикочен мехур), може да се получи пневмоторакс, всичко това може да доведе до смърт на животното, особено ако не сте потърсили помощ навреме.

Какво трябва да направим до отиването в клиниката?

- При преохлаждане- завийте животното в топло одеяло.

- При топлинен удар- пренесете го в прохладно помещение, ако е необходимо да се свали температурата, поставете студено на главата.

- При фрактури на костите - ограничете подвижността на крайниците.

- При подозрение за травма на гръбнака- поставете животното на твърда повърхност ( дъска, носилка), травмирайте минимално животното.

- При кървене- можете да поставите стегната превръзка, при силно кървене- поставете турникет, не забравяйте да го сваляте по няколко минути на всеки 30-60 мин.

ОСВЕН ТЕЗИ ПОВОДИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА КЛИНИКАТА, ИМА И МНОГО ДРУГИ ПРИЗНАЦИ, НА КОИТО НЕ ВИНАГИ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, НО ЗАБАВЯНЕТО МОЖЕ ДА СТРУВА ЖИВОТА НА ЛЮБИМЕЦА ВИ!

- Увеличение обема на стомаха- тези симптоми може да се наблюдават при няколко патологии: при остро разширение и превъртане на стомаха, асцит (също и сърдечна недостатъчност), перитонит. Всичко това е спешна патология ( при превъртане на стомаха кучето умира в рамките на 4-5 часа).

- Диснея (задух)- животното започва да диша с отворена уста, тези сиптоми са за много патологии. Това може да бъде признак на болкова реакция,оток на белите дробове, хидро/пневмоторакс ( натрупане на течност /въздух в гръдния кош), кръвозагуба, обструкция на трахеята (чуждо тяло в трахеята, което частично затваря лумена на трахеята). Трябва веднага да заведете животното във вет.клиника, желателно е да има достатъчен достъп на въздух по време на пътуването, да няма стресови ситуации ( това може да влоши ситуацията, особено при сърдечна недостатъчност).

- Цианоза на лигавиците ( венци и език със синкав цвят)- това е причина, при която трябва спешно да заведете животното на лекар. Това състояние е характерно за крайна степен на дихателна недостатъчност. Причините за цианоза са аналогични на тези, които предизвикват задух.


- Анемичност (бледност) на лигавиците- може да се получи при кървене (вътрешно, външно, на стомашно- чревния тракт), шок (състояние при травми, съдечна и дихателна недостатъчност).

- Конвулсии, гърчове- може да бъдат от нарушение на електорлитния баланс(хипоглекимия, особено често се среща при малки кученца и котенца, може да им дадете подсладена вода, или да въведете глюкоза). Също така може при портокавален шунт, епилепсия, вирусни инфекции, тумори на главния мозък и др. В такъв случай е желателно да обърнете внимание на естеството на гърчовете, наличие на хипертонус, наличие на непроизволно уриниране или дефекация, силно слюноотделяне, опитайте да засечете продължителността на пристъпите. След завършване на пристъпа трябва да се обърнете към лекар, не чакайте нови пристъпи, които могат да се повторят след няколко минути. Най- важното по време на пристъп- осигурете проходимост на дихателните пътища и не допускайте травми по време на пристъпа.

- Загуба на съзнание- обикновено е свързано със заболяване на сърдечно- съдовата и дихателна система.При загуба на съзнание е желателно да отворите прозореца за създаване на течение и приток на чист въздух. Проверете дали животното диша, бие ли сърцето. Ако няма сърдечна дейност веднага започнете сърдечен масаж, ако няма дишане опитайте да стимулирате дихателните центрове. В домашни условия е невъзможно да спасите живота на животното.

Ако забележите, че вашия любимец се държи странно, премерете температурата, ако е по-ниска от 36,5 С, започнете да затопляте животното (завийте го в топло одеяло) използвайте грейка. Ако температурата е по-висока от 40 С, направете инжекция аналгин ( 0,05 мл/кг), с димедролом (0,1 мл/кг), вместо това можете да направите спиртно съхнеща превръзка.При хипо и хипертермия трябва да се обърнете към лекар, защото симптомите могат да бъдат при различни състояния, даже животозастрашаващи.

При лекаря разкажете спокойно и точно за всички симптоми, от това зависи каква помощ ще ви окажат. Даже в трудни ситуации се опитайте да се държите спокойно.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=598
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии