Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Запек при кучето и котката

Запек при кучето и котката

Мнениеот meri » Чет Апр 01, 2010 4:51 pm

Запек при кучето

Запека е рядка дефекация или липса на такава, в дебелото черво се натрупват твърди фекални маси, може да се наблюдава напрежение и болезнена дефекация. Запека при кучетата се среща често, особено ако става въпрос за възрастни и слабо подвижни кучета.

Защо се случва това?

Ето някой причини:
- грешка в храненето
- хранене с кости и други храни със съмнителна смилаемост и хранителна стойност
- заболяване в перинеална област, дебелото черво, ректума, ануса, черния дроб и бъбреците
- ортопедични и неврологични проблеми
- заболяване на простата при мъжките
- заболяване на перинеалните жлези
- заболяване на черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Как да се установи причината?

За установяване на причината за запека е важна такава информация като: възрастта на животното, храненето, промяна в апетита, жажда, уриниране, наличие на повръщане и честота й.
В процеса на прегледа доктора може да определи заболяване на перинеума, ректума, перинеалните жлези, наличие на чуждо тяло в червата, неврологични или ортопедични проблеми, възпрепятстващи нормалната дефекация.

Много често се случва посещението във вет.клиниката да бъде по повод на това, че кучето предния ден е получило кокал, и опитите за изхождане са безплодни или болезнени.

Като допълнителен метод за диагностика може да се използва анализ на кръвта, рентгенова снимка на коремна кухина, при необходимост - рентген с контрастно вещество и УЗИ на коремна кухина.

Как се лекува?

Препарати, размекващи фекалиите (лактулоза).

Понякога се налага използването на клизма, за се освободят червата от голямото количество твърди фекални маси смесени с кости, или механично отстраняване под обща упойка.

Ако животното не е яло няколко дни, ако има повръщане, ще бъде назначена инфузионна (вливане) терапия- важна част от лечението, отправена за борба със обезводняването на органзма.
В тежки случаи се налага хирургична намеса за премахване на съдържимото в дебелото черво.

Какво да направим, за да не се получи запек отново?

Ако вашето куче е склонно към запек, помислете за профилактика, не му давайте кости, не е безопасно!

В храната трябва да се използват продукти и храна с достатъчно съдържание на растителни влакна. Понякога за профилактика на запека помага въвеждане в храната на млечни продукти.

Кучетата често имат затруднения с дефекцията дори и когато са напълно здрави. В повечето случаи това най-често се дължи на обилното им хранене с кости и сухи храни и невъзможността да пият необходимото им количество вода. Не са редки и случаите, когато причината за появата на запек е поглъщането на трудносмилаеми чужди тела, като парчета от дърво или пласмаса.
Констипацията е признак, който често се явява при някои други заболявания, като възпаление на простатната жлеза, на аналните жлези и др.
Много важна предразполагаща роля за възникването на запек имат възрастта на кучетата и неправилното им отглеждане. Най-често боледуват старите животни и тези, които имат заседнал живот.

Лечение. На болното куче се препоръчва да се дават очистителни средства, като течен парафин в доза 1-2 супени лъжици или рициново масло от 1 чаена до 1 супена лъжица в зависимост от големината на животното. При силен запек може да се направи клизма със сапунена вода.
Обръща се особено внимание на храната, която трябва да бъде с по-рядка консистенция. Ограничава се дори се изключва даването на кости и твърди, сухи храни. За препоръчване е в дневната дажба да се включат прясно и кисело мляко, черен дроб и пресни сочни плодове. На кучетата, които се отглеждат вкъщи и са предразположени към запек, трябва да се осигурят по-чести продължителни разходки, и то най-малко два пъти дневно.

Запек при котките

При здрави котки много рядко се получава запек. Причините за това са много прости, грешка в храненето и голямо количество погълната козина при близане. Често повтарящ се запек може да има сериозни последици и изсиква специална вет.помощ. За нормално се смята, ако изпразването на червата при възрастните котки е 1-2 на ден. Ако котката поне един ден не се е изходила, не се притеснявайте. В леките случаи на животното може да помогне специална диета. Добър ефект има присъствието в храната на така наречените баластни вещества. Препоръчва се също така да се дава храна с голямо съдържание на вода. Може да помогне и порция пресен говежд черен дроб. Колкото за специалните препарати, те се дават само по лекарско предписание.

За домашно лечение се препоръчва парафиново масло. При силен запек се използва детска глицеринова свещичка, която се поставя анално. Действието на свещичката е основано на това, че тя размеква фекалните маси и облекчава изпразването на червата.

Обикновено е достатъчно приемането на тези препарати в продължение на 2 дни( по 1-2 пъти на ден), за да се отстрани запека.Парафиновото масло предотвратява абсорбцията на водоразтворимите витамини в червата и за това продължителния прием може да доведе до авитаминоза. Маслото давайте заедно с храната, не се опитвайте да давате на котката лекарство принудително, защото попадането им в дихателните пътища може да доведе до възпаление на белите дробове.

Клизма на котка
http://www.youtube.com/watch?v=e23_gDlAwHw

http://www.bkvet.ru/pestillo_dog
http://dakel.start.bg/%D0%97%D0%B0%D0%B ... F%29-12736
http://veles-vet.ru/?id=3047
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии