Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за животните след операция

Грижа за животните след операция

Мнениеот meri » Нед Май 09, 2010 10:40 am

Грижа за животните след операция

В зависимост от операцията и след операционните грижи са различни.Ще разгледаме някой общи моменти след операцията.

След операционния период може условно да се раздели на " остър" и "хроничен".

Острия постоперативен период настъпва непосредствено след излизането на пациента от операционната.
Животното все още е под упойка, за това състоянието му трябва да се наблюдава от специалист. За по-бързото излизане от упойка се предприема активно загряване, инфузна терапия (интравенозно), кислородна терапия. Веднага след операцията се поставя защитна яка на животното. За правилното и безопасно провеждане на острия след операционен период (до излизане от упойка и стабилизиране на пациента) животното трябва да остане под лекарско наблюдение в стационар.
След като бъде изписан пациента за него се изискват специални грижи и изпълнение на лекарските препоръки.

Хроничния период ( домашна след операционна рехабилитация) продължава средно 10-14 дни, а при интервенции и до 30- 60 дни.

Във всеки конкретен случай има различни положения, касаещи постоперативните грижи при различни интервенции.

- Планова операция на репродуктивни органи

Грижите при такава интервенция са минимални, ако става въпрос за кастрация не се налага никаква обработка. Понякога след операционната рана притеснява животното, трябва да бъде защитена от близане, като се постави защитна яка.

При кастрация на мъжките кучета и котки остават шевове, които трябва да се обработват поне веднъж на ден с антисептик. Шевовете трябва да се пазят от лизане и външно замърсяване, постелката трябва да се сменя от време на време. До свалянето на конците (10-12 дни след операцията) защитната яка трябва да се носи постоянно.

Ако операцията е проведена в стерилни условия, не се налага антибиотикотерапия.

След операцията храната и разходките не се променят. След кастрация е желателно да се намали храната 1/4- 1/3 или да се премине на специализирана храна.

Операция при гнойно-възпалителни процеси в коремната област ( пиометра) са доста разпространени случаи.

Въпреки че технически операцията овариохистеректомия е сравнима с такава като кастрацията, общото състояние на пациента е по-тежко вследствие на интоксикацията. При такава интервенция животното може да остане на стационар няколко дни. В неусложнени случаи е възможно провеждането на инфузна терапия амбулаторно, но стопанина трябва да бъде готов да води животното редовно.

При клинически задоволително състояние се назначава продължителен (7-14 дневен) курс антибиотикотерапия (инжекции или таблетки), обработка и махане на шевове, яка.

Операция по повод на отстраняване на тумори ( напр. на млечни жлези). В такива случаи се изпълнява едностранна мастектомия, това е голяма операция, съпроводена със значетелно увреждане на тъканите.
Пациентите често са по-възрастни и имат различни патологии. Инфузионната терапия може да се налага в продължение на 1-3 дни, животното трябва да се обезболява първите 2-5 дни, курса на антибиотика е 5-7 дни.

Шевовете се обработват, свалят се на 14 ден.

Много често при такива интервенции по шева под кожата на 4-5 ден може да се образува течност, която в някой случаи тряба да се аспирира или даже да се постави дренаж. Ако забележите подобно нещо, веднага се обърнете към лекар.

Уретростомия

Най-чести показания за операция са уролитиаза и запушване на уретрата. Оперативната интервенция се заключава в разширяване на уртерата и формиране на нова по-къса уретра, при котките се отстраняват скротума и пениса. По време на операцията се установява и поставя катетър, който трябва да стои в продължение на 3-5 дни, докато не се сформира стома. През катетъра 2-3 пъти на ден се осъществява промиване на пикочния мехур. Пациенти след уретростомия се лекуват с продължителен курс антибиотици, спазмолитици, хемостатици и специална диета. При възникване на остра бъбречна недостатъчност е необходима интензивна инфузионна терапия в продължение на няколко дни и наблюдение в стационар.

Сформирането на стома е минимум до сваляне на конците ( свалят се на 12-14 ден), трябва внимателно да се пази от лизане (поставя се предпазна яка или памперс). След операцията се назначава специална диета.

Стоматологични операции ( изваждане на зъб, абцеси на устна кухина, остеосинтеза на челюсти и др.) в след операционния период се изисква хранене с мека кашообразна храна в продължение на 7-20 дни и внимателна обработка на устната кухина след всеки прием на храна ( промивка с лайка или табл. stomadeks), необходим е и антибиотик.

Операции на стомаха и червата

След хирургичната интервенция проведена на храмосмилателната система ( премахване на чужди тела и тумори на стомаха, тънките черва или хранопровода, превъртане или остро разширяване на стомаха ) пациента се подлага на строга гладна диета в продължение на 2-4 дни, не трябва да попада нито вода, нито храна в стомашно-чревния тракт.

Течности и хранителни вещества се въвеждат венозно. В такива случаи почти винаги се провежда инфузна терапия и въвеждане на препарати за парентерално хранене, такива животни трябва да се наблюдават в стационар до започване на захранването.

След изписване има курс антибиотикотерапия, специално диетично хранене и през първите седмици режим на хранене ( 5-6 пъти на ден в малки порции).

Остеосинтеза и други ортопедични операции

Остеосинтеза е оперативна интервенция при счупване с различна сложност. Може да се постави външно устройство за фиксация, въвеждане на пластини, винтове, игли и др.

В по-леки случаи стопанина трябва всеки ден да обработва шевовете и да ограничава животното от натоварвания. Външния апарат за фиксация изисква внимателни грижи (обработка на шевовете и местата на въвеждане на спиците), защита с марлена превръзка до свалянето му ( в зависимост от счупването до 30-45 дни, понякога и повече). Задължителен прием на антибиотици, в ранния период може да се поставят инжекции с аналгетици.

При повечето ортопедични интервенции на пациента се поставя специална мека фиксираща превръзка, която трябва да се сменя от време на време в клиниката.


Операции на гръбначния стълб

Пациенти със гръбни травми или хернии на диска през първите 2-3 дни се нуждаят от стационарно наблюдение. Периода на рехабилитация до пълното възстановяване може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Стопанина трябва да следи за редовно уриниране, в случай на необходимост се катетеризира пикочния мехур. Трябва да ограничите движенията на животното (клетка), шевовете се обработват, обикновено не се налага защитна превръзка. Необходим е курс антибиотици и стероиди за 3-5 дни.

За ускоряване на рехабилитацията е подходящ масаж,плуване, физиотерапия.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=620
превод: meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron