Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гериатрия (заболявания на старите кучета и котки)

Гериатрия (заболявания на старите кучета и котки)

Мнениеот meri » Вто Май 11, 2010 2:25 pm

Гериатрия (заболявания на старите кучета и котки)

Има различни теории за процеса на стареене, включително и концепция за това, че всички живи създания генетически са програмирани да остаряват. Повечето живи организми имат относително ниска продължителност на живот. Живота им се състои от следните основни стадий: оплождане на яйцеклетките, растеж, репродукция, смърт. Някой видове, включително и хората и одомашнените животни преминават посрепродуктивен период на физиологическо стареене, известно като " старческа възраст". В дивата природа хищниците не дават на слабите и болни животни да живеят.

Процеса на стареене е сложен, тайната му предстои да се разгадае. Факторите, определящи продължителността на живота на котките и кучетата все още не е определена напълно. Най- висока документално потвърдена продължителност на живота на котките- 34 год., на кучета- 29 год., но повечето кучета живеят 8-15 год, въпреки че продължителността на живота на големите и гигантски породи е по-малка, отколкото на малките. Стопаните на животни, включително и развъдчиците понякога предпочитат да евтаназират животните преди настъпването на старостта, за да се предпазят от грижите свързани с тези проблеми и заболявания на старите кучета и котки.

Някой стопани отлагат посещението на ветеринар, защото се страхуват от диагнозата. Повечето заболявания на старите животни МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ. Даже при неуспешно лечение може да се подобри качеството им на живот. Ако животното има смъртоносно заболяване, отлагането на лечението не помага, в същото време животното ще изпитва страдание, което може да се избегне.

Едно от най-значителните постижения в лечението на хората в старческа възраст са профилактичните прегледи. Методите помагат да се определят факторите и рисковете и своевременно да се диагностицира заболяването.

Можем да отбележим някой промени свързани с процеса на стареене:

- постепенна промяна;

- необратими промени;

- промени, засягащи вътрешните органи;

- промени, водещи до увреда на физиологичните механизми.

В тъканите на организма могат да настъпят следните промени, свързани с процеса на стареене:

- атрофия;

- инфилтрация на мазнините;

- фиброза;

- забавена регенерация на тъканите;

- намаляване броя на активните клетки;

- намаляване на активността;

- намаляване на функциите на органите.

При старенето в тъканите на тялото се натрупва все по-голямо количество на пигмента lipofuscin, който се нарича " пигмент на стареенето". В тъканите на кучетата lipofuscin се натрупва пет пъти по-бързо, отколкото при хората. Възрастовите промени в различните системи на органите протичат с различна скорост. При старите животни намалява чувствителността на основните органи - зрението,слуха, вкуса, обонянието.

Гериартрично изследване позволява да се определи разстройството на функциите на всеки орган, преди провеждането на малки процедури и манипулации. Някой системи на вътрешните органи в по-голяма степен отколкото други са подложени на промени, свързани със стареенето. При стареенето на зъбите може да се открият следните промени:

- отлагане на зъбен камък;

- хипертрофичен гингивит;

- пародонтит;

- атрофия и износване на венците;

- износване на зъбния емайл;

- улцерозни увреди;

- падане на зъбите.

Смята се че във възрастта 7-8 год. кучетата са изложени на пародонтит.

Вероятността от затлъстяване се увеличава с възрастта, очевидно се дължи на следните фактори:

- намаляване на мастните тъкани на тялото;

- намаляване на физическото натоварване;

- прехранване.

Затлъстяването може сериозно да повлияе на другите системи и органи (сърдечно-съдова и костна), също така може да бъде причина и за някой заболявания (захарен диабет).

Възрастовите промени на органите и тъканите в организма могат да влияят на нормалната физиологична активност, да намалят способността на животното да реагира при стрес, инфекции или други фактори, въздействащи на организма, също да забави процеса на оздравяване. Старческата възраст не се смята за заболяване.

При намалена функция на черния дроб и бъбреците при старите животни може да намали способността от трансформация и въвеждане на лекарствени препарати, също да се повиши риска при провеждане на обща анестезия.

Много от заболяванията развиващи се в старческа възраст са хронични и протичат без явни симптоми. Често заболяването се развива няколко месеца или години и чак след това стопанина забелязва симптомите. Безсимптомното протичане на заболяването може да създаде сериозни трудности при лечението му.

Стареенето само по себе си е рисков фактор за развитието на определени заболявания ( тумори, остра бъбречна недостатъчност, ендокардиоза и др.).

Задачите на изследването и лечението на възрастните животни са:

- предовратяване или забавяне на заболяването;

- колкото може по-ранна диагностика и корекция на проблема;

- поддържане на теглото, функцията на вътрешните органи и общото състояние;

- поддържане качеството на живот.

http://www.vesta-med.ru/content/view/349/2/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии