Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хидронефроза при кучетата и котките

Хидронефроза при кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Юни 03, 2010 6:12 pm

Хидронефроза при кучетата и котките

Бъбречно заболяване, характеризиращо се със разширение на pyelocaliceal система, атрофия на бъбречния паренхим и прогресивно влошаване на всички основни функции на бъбреците в резултат на изтичане на урина от бъбреците, както и нарушение на кръвообращението.

В съвременната практика се определят два вида хидронефроза: първична и вторична.
Първичната или вродена хидронефроза се развива вследствие на вродена обструкция на тазо-уретралния сегмент (ектопия на уретрата, стеноза, атрезия на уретера).

Вторична или придобита хидронефроза е следствие от някакво заболяване (уролитиаза, тумори на бъбреците, бъбречна таза, уретера, пикочния мехур, травматично увреждане на пикочния мехур, неоплазми на коремната и тазовата кухини, хипертрофия на простатата и т.н.)

Хидронефрозата може да бъде както едностранна, при нея се засяга единия бъбрек, така и двустранна- засягат се и двата бъбрека. Наличието на препятствия за нивото на уретеро интестинално-кистозния сегмент води до развитие на едностранна хидронефроза и ако е запушване на шийката на пикочния мехур или уретрата настъпва двустранна хидронефроза.

Съществува класификация на препятствията, възникващи в различни участъци на пикочните пътища и водещи до развитие на хидронефроза:

- Препятствия, намиращи се в пикочния канал, уретрата, пикочния мехур ( камъни, тумори, съсиреци и кръносядания след травми и др).

- Препятствия в уретера или извън лумена ( тумори, камъни, дивертикул на уретрата, тумори на коремната кухина или ретроперитонеума, хематоми вследствие травми, сраствания след операция).

- Нарушения в позицията на уретера (въртящо или огънато, вродена атрезия на уретера, вродена стеноза или вследствие на продължителен възпалителен процес, ектопия).

- Препятствия в интензитета на бъбречното легенче- нефролити, тумори, кръвни съсиреци след наранявания и хематоми.

Хидронефрозата се дели на три етапа:

1. 1 етап- разщиряване на бъбречните легенчета с лека дисфункция на бъбреците.

2. 2 етап- разширяване на бъбречните легенчета и намаляване на дебелината на бъбречния паренхим и значително нарушение на функциите му.

3. 3 етап- рязка атрофия на бъбречния паренхим и превръщането му в тънкостенен отвор. При развитието на хидронефрозата може да се присъедини вторична миклофлора, която провокира развитието на вторични възпалителни заболявания на бъбреците ( вторичен пиелонефрит).

При промяна на вътрешната структура на бъбреците също се нарушава и нейната хемодинамика. Повишеното вътрепаренхиматозно налягане и подуване на тялото води до компресия на интрареналните съдове и повишена скорост на кръвотока и кръвното налягане в тях. Нарушението на циркулацията в капилярите на кората и медуларните слоеве на бъбреците води до бъбречна хипоксия и нарушаване на метаболизма на тъканите, което от своя страна допринася за атрофия на кората на бъбрека.

Как да разпознаем,че нашия любимец развива такова сериозно заболяване?

Хидронефрозата често се развива безсимптомно в ранните етапи,особено при животните.За съжаление клиничните симптоми са неспецифични и са съпроводени с апатия,летаргия, възможно е с повишена температура, отказ от храна, възможна е повишена жажда, специфичен мирис от устата и повръщане (при развитие на тежка уремия). Колкото по-дълго се развива хидронефрозата,толкова по-зле се чувства животното. Нараства интоксикацията от собствените обменни продукти, развива се остра постренална бъбречна недостатъчност.

Често стопаните предполагат, че става въпрос за натравяне или някаква патология на стомашно-чревния тракт (повръщане, загуба на апетит),и при неточна диагностика се провежда лечение на друга патология. В този случай погрешната диагноза може да се окаже фатална за животното.

Рискова група са следните животни:

- получена травма наскоро (падане от високо, автотравма, побой, ухапване от други животни).

- животни, претърпели операция наскоро, включително кастрация.

- животни, с анамнеза уролитиаза или съмнение за нея.

- млади животни, които са се почувствали зле внезапно.

Симптомите могат да са: при малки кученца и котенца, увеличение на стомаха от едната страна (вродена хидронефроза), наличие на кръв в урината или затруднено уриниране, намаляване обема на урина при уриниране, болезненост в лумбалната област и извиване на гърба назад, увеличение обема на стомаха (при остро задържане на урина при уролитиаза), чести позиви за уриниране.

Лекарите съветват: веднага щом забележите влошаване на състоянието на животното или промяна в поведението му, веднага се обърнете към лекар. Това трябва да се направи веднага и при травма ,особено при падане от високо.Само в условията на ветеринарната клиника при наличие на оборудване е възможно да се постави достоверна диагноза и да се окаже квалифицирана помощ на животното.

Първо се прави основен преглед на животното, извършва се палпация и се събира подробна анамнеза, след това обезателно се правят кръвни изследвания, ако има възможност се прави анализ на урина, допълнителна диагностика : УЗИ, рентгенография,ако е възможно контрастна урография. В ранен етап от развитието на хидронефрозата, урографията е по-чувствителна и дава представа за отделителната функция на бъбреците. УЗИ изследването е по-достоверно при средна и тежка форма на хидронефроза.

След пълно изследване на животното и получени резултати,лекаря прави прогноза и избира метод за лечение. Лечението може да бъде консервативно и оперативно, в случай ако бъбрека има силно променена структура и нарушена, или липсва функцията му.

Ако се е развила двустранна хидронефроза вследствие обструкция на уретрата или запушване, животното може бързо да умре от остра постренална бъбречна недостатъчност още преди развитието на значителна атрофия на бъбречния паренхим. При УЗИ може да не бъдат определени като важни структурните промени в бъбреците. В случай на едностранна обструкция на уретрата на компенсаторните процеси в незасегнатите бъбреци води до хипертрофия и хидронефроза на засенатия бъбрек. За това е важно стопаните на котки (особено с уролитиаза) да обръщат внимание на уринирането, всяко забавяне и неуриниране в рамките на 12 часа е подозрително, задържане на урина повече от един ден е остро състояние, при което животното веднага трябва да се заведе на лекар.
При установяване на остро задържане на урина вследствие обструкция на уретрата се провежда оперативна намеса- разширяваща уретростомия. При наличие на големи камъни в пикочния мехур те се премахват оперативно чрез разрез на пикочния мехур. При установяване на тумори на пикочния мехур или уретрата,лечението зависи от хистологичното или цитологичното изследване.Във всеки случай метода на лечение и решението за оперативна намеса се приема индивидуално в съответствие със състоянието на животното в момента на постъпване за лечение.

Здравето на нашите любимци е в наши ръце и колкото по-внимателно се отнасяме към тях, толкова по-качествен е начина им на живот. Любовта към нашите животни е и грижата за тяхното здраве.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=630
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии