Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Изгаряния при кучетата и котките

Изгаряния при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Юни 21, 2010 4:29 pm

Изгаряния при кучетата и котките

Изгарянето е една от най-опасните увреди на кожата,лигавицата, също така на основните тъкани в резултат на въздействието на високите температури, химическите вещества,електрическия ток и йонизиращото излъчване.Тежестта на пораженията на тъканите се определя от дълбочината и разпространението на изгарянето.

1 степен- изгаряне на горния слой кератинизиран епидермис


Проявява се с dermahemia на кожата, с малък оток и болка, след 2-4 дни преминава от само себе си, настъпва спонтанно оздравяване. Мъртвата част от епидермиса се олющва. Не остават белези.

Първа помощ- местно охлаждане (струя студена вода), за да намали отока и болката.
Клинична проява- зачервяване и оток.

2 степен- увреждане на епидермиса до роговия слой, образуват се малки мехурчета, пълни със серозно съдържание.Изгарянията от 2 степен зарастват самостоятелно по пътя на естествената регенерация на кожата до възстановяване на роговия слой с образуване на пълноценно кожено покритие за 1-2 седмици.

Клинични прояви- образуване на мехури.

3 А степен- Това е частично увреждане на дермата.
За център на раната служи останалата неувредена част на дермата с нейните епителни елементи. При първичен преглед от високотемпературни източници мъртвия епидермис може да бъде фиксиран към частично мъртвата дерма и тогава повърхността на раната има кафаникав или "шоколадов" цвят,с липса на капилярен пулс и чувствителност на болка.Мъртвия епидермис се бели с малко усилие, което може да послужи за диагностичен тест. Може да има мехури,но те са с големи размери, ако мехурите са унищожени или премахнати, повърхността на раната има разнообразен вид с променлив сиво-бял участък с розови пръски. Болката е силно намалена или напълно липсва, капилярния пулс в дъното на раната е много бавен или напълно липсва.

Клинична проява- некроза на кожата.

3 Б степен- пълно унищожаване на кожата до подкожната мастна тъкан.

Клинични прояви- дълбока некроза на кожата.

4 степен- характеризира се със загуба на кожата и подлежащите тъкани.
Такива изгаряния се наричат дълбоки и подлежат на хирургично лечение- премахване на некрозата и възстановяване на кожното покритие посредством кожна пластика.

Клинични прояви- овъгляване на кожата и подлежащите тъкани (мазнини, фасция, мускули, кости).

Първа помощ при изгаряне( термична):

- Отстраняване на причините за изгарянето.

- Противошокови мерки,поставяне на стерилна превръзка.

- Транспортиране във ветеринарна клиника.

При изгаряне с киселини,бързия достъп до техните протеини води до коагулационна некроза с образуване на плътна суха кора.

Първа помощ:

- Обилно промиване с течаща вода

- След това лосион от 2 % соден р-р, образуваните пукнатини предизвикват некроза и разтваряне на повърхностните слоеве на кожата и се образува мека и ронлива коричка.

- След обилното промиване с вода се поставят марли напоени с р-р на слаба киселина.

При изгаряния на очите,те трябва да се промият с вода, клиничните симптоми се проявяват с оток на конюктивата, обилно сълзене.

При животните изгаряния се наблюдават вследствие жестоко или невнимателно отношение на хората. Това са термичните изгаряния- гореща вода, при настъпване на отоплителния сезон обърнете внимание на вашето животно, защото котките обичат топлината и обичат да спят в непосредствена близост до отоплителни уреди, в такива случаи често се срещат изгаряния на ушната раковина, носа, устните, възглавничките на лапите,при продължително непосредствено въздействие на местата без козина при умерено високи температури може да доведе до изгаряне от 1 и 2 степен.

По време на разходка особено голяма опасност за кучето са откритите канализационни капаци, горещия асфалт след поставянето му и мн.др.Изгаряне от въздействие на открити пламъци при пожари в дома, животните се страхуват и избягват открития огън. При потушаване на пожара е възможно въздействие на гореща пара на горните дихателни пътища и вода на повърхността на кожата.Съчетанието с термичното поражение на кожното покритие с продукта на горене и поражение на дихателните пътища,поражение на очите, механичната травма влошава прогнозата. При гасене на пожар,ако животното се намира в помещението, степента на изгаряне може да достигне 89-93%.

Бъдете много внимателни при използване на почистващи и миещи средства, в състава на които влизат киселини, калий, сода каустик. Те могат да предизвикат тежки химически изгаряния на стомашно-чревния тракт и горните дихателни пътища. Съвременните миещи средства с цел икономия се произвеждат във вид на концентрати, което може да доведе до тежки последици и да причини значителна вреда на животните.

Електрическите изгаряния се получават в резултат от преминаване на ел. ток през тъканите и превръщането на ел. енергия в топлинна. Освен изгаряне ел.ток оказва биологично, електрохимично и механично въздействие,което води до системно поражение- електротравми.

Електричните изгаряния винаги са дълбоки, тежестта на поражението зависи от напрежението, силата на тока и др. фактори. Колкото е по-високо напрежението на тока, толкова по-обширни са изгарянията, колкото е по-голяма силата- толкова по-опасни са за живота пораженията. Важно е да проследите пътя на преминаване на тока през организма, най-опасни за животните поражения на ел. ток са през областта на сърцето и ЦНС. Различават се нисковолтов битов ток, промишлен, и високоволтов. Последните два са много редки във ветеринарната практика и практически не се срещат.

Обърнете внимание на проводниците, до които има свободен достъп, чести са случаите когато по време на игра котките или кучетата изгризват изолационната обвивка и лигавицата има контакт с открит проводник. Ако този проводник е включен,животното може да получи електротравма.

http://vegavet.spb.ru/stati/hiryrg/255-ogog
превод:meri

Изображение Изображение
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии