Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечение с кислород

Лечение с кислород

Мнениеот meri » Чет Юни 24, 2010 6:40 pm

Изображение

Лечение с кислород

Хипоския- патологично състояние на организма, характеризиращо се със кислороден глад на органите и тъканите, които предшестват състоянието на хипоксия( намаляване на кислорода в кръвта).

Към хипоксия може да доведе всяко заболяване и болезнено състояние, свързано с нарушение на функциите на дихателните органи. Това може да бъде пневмония от различен произход: застойна, аспирационна, колапс (срив на някоя от частите на дихателните пътища: бронхи, бронхиоли, трахея) и в резултат на това недостатъчно постъпване на въздух в белите дробове. Също така това състояние предизвиква сърдечно-съдова недостатъчност.

В допълнение към патологията,свързана с дихателната и сърдечно- съдовата система липсата на кислород се проявява на ниво тъкани, може да бъде свързано с възпаление и недостатъчна перфузия ( кръвоснабдяване) на органите и тъканите. То може да бъде предизвикано от компресия на някой орган, нарушен приток на артериална или нарушен отток на венозна кръв и лимфа.

Кислородния глад може да бъде остър,в случаи на травма на гръдните клетки или горните дихателни пътища,компресия или непроходимост на дихателните пътища,състояние на шок, при кръвоизливи и др. състояния, изискващи спешна намеса. И хронично протичащи,предизвикани от нарушение работата на органите и системите ( анемия, интоксикация), към която организма се адаптира в някаква степен и се старае да компенсира за сметка на вътрешни възможности, които с времето се изтощават и може да настъпи опасна за живота на животното декомпенсация.

При отглеждане на животни в задушни помещения без възможност за активна вентилация, в условия на повишена задименост, в помещения със силна миризма - също са способни да предизвикат хронична хипоския.

Употребата на кислород във ветеринарната медицина е многообразно.

Основен метод за кислородотерапия е маска или интратрахеално въвеждане на кислород, използването на кислородни палатки, също така е възможно парентерално и ентерално използване на кислород. Най-широко се използва в реанимацията, за интензивна терапия и рехабилитационна практика.

Изображение
Дори и леко повишение на концентрацията на кислород във въздуха влияе положително на метаболизма и липидната пероксидация в клетъчните мембрани.
Изследвания са показали, че кислородотерапията при съдържание на кислород във въздуха 26-30 % води до значително повишена активност на мастноразтворимите антиоксиданти и кръвната плазма, съответно на 58 и 15 %. Оксигенацията подобрява показателите на хемодинамиката, увеличава антиоксидантната защита на липидите на клетъчните мембрани, което води до подобрения в тялото.

По време на сеанса се увеличава парциалното налягане на кислорода в алвеоларния въздух,кръвта и тъканите, премахва се дефицита на кислород в организма, нормализират се тъканно окислителните- възстановителни процеси, повишава се активността на използване на кислород от тъканите, увеличава се ресинтеза на енергия на активните фосфорни съединения.

Под влияние на кислородната терапия се повишава наситеността на артериалната кръв с кислород.Намалява дихателната честота, количеството неокислени метаболитни продукти: лактат, урея и др. Освен това чрез системата на централния и периферния механизъм на неврохуморалната регулация се осъществява влияние на концентрацията на кислород на метаболитната активност на клетките в различните органи, премахва метаболитната ацидоза на кръвта, нормализира съдържанието на биологично активни вещества- хистамин и др.
Кислородната терапия помага да се намали отока на тъканите, активиране на трофичните и регенеративни процеси в мускулите на кожата ,костите,периферните нерви, намаляване на колагенизацията на тъканите.

Показания за лечение с кислород, лечебна или профилактична ( в зависимост от сериозността и тежеста на патологичния процес) е заболяване на дихателните органи, сърдечно-съдовата система, патология на вътрешните органи, бременност, особено усложнена от токсикоза.

http://vegavet.spb.ru/stati/therapy/250-o2
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии