Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поликистоза на бъбреците при кучетата и котките

Поликистоза на бъбреците при кучетата и котките

Мнениеот meri » Вто Юли 06, 2010 8:37 pm

Поликистоза на бъбреците при кучетата и котките

Киста- затворено пространство, образуващо се в органа в резултат от различни патологични процеси,със стена и запълнено с течно съдържимо.


Поликостоза на бъбреците
- аномалия ,при която се отбелязва наличие на множество тънкостенни кисти в бъбреците, които се увеличават с растежа на организма.Поликистозата може да бъде вродена или придобита.


Вродената поликистоза е генетично заболяване, проявата на заболяването настъпва при всички животни, получили афективен доминантен ген от единия родител.

Поликистозата се проявява на възраст от 3 до 10 год., до тогава заболяването може изобщо да не се прояви и открие при обикновен преглед (външен оглед и палпация),защото размера на бъбреците остава нормален. Нарушения в структурата на бъбреците и кисти имат някой котки още при раждането си, но тези промени са минимални и кистите са съвсем малки при младите животни.
С възрастта размера и броя им се увеличава до пълно заместване на нормалната структура на бъбреците с различни по големина кухини.

В някой случаи възникват единични кисти в резултат на запушване на тубулите, травми, асептични възпаления- тези случаи не са свързани с генетиката, уврежда се само единия бъбрек, функцията на бъбрека може да се запази дълго време.

За диагностициране на заболяването се провежда УЗИ. Вроденото заболяване може да се диагностицира вече в 6-8 седмична възраст.Кистите могат да варират на размер от 1 мм до 1 см и повече.

Резултат от развитието на кистите е нарушение на функционалната способност на бъбреците, склонност към хронични възпалителни заболявания на бъбреците,повишено кръвно налягане, хронична бъбречна недостатъчност.

В хуманитарната медицина се разграничават 3 клинични фази на поликистоза:

1 фаза- компенсирани, проявява се с тъпа болка в областта на бъбреците,общо неразположение и незначителни функционални нарушения на бъбреците.

2 фаза- за нея са характерни болки в областта на бъбреците,сухота на лигавиците,полидипсия, намалена физическа активност, периодично повръщане, свързано с бъбречната недостатъчност, повишено кръвно налягане.

3 фаза- декомпенсирана, характеризира се с повръщане, депресия, полидипсия.

За сега няма специфично лечение на заболяването.
Заболяването се развива прогресивно във всеки случай и води до смърт на животното от хронична бъбречна недостатъчност.

Лечението се състои в спазване на подходяща диета за да се улесни работата на бъбреците; лечение на вторичните инфекции, високо кръвно налягане,нарастващата бъбречна недостатъчност.

За предовратяване на разпространението на заболяването такива животни трябва да се изключат от развъждане.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=644
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron