Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Анестезиология при кучетата и котките

Анестезиология при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Сеп 20, 2010 9:07 am

Анестезиология при кучетата и котките

Във ветеринарната практика се използва по-често анестезия,отколкото в хуманната,повечето животни не разбират процедурите и се съпротивляват.Даже почистването на зъбите се осъществява под наркоза.

Наркозата се характеризира с обратимо подтискане на ЦНС, подтискане на чувствителността и болката,рефлексните реакции. Във работата на анестезиолога влизат всички предпазни мерки при операцията и нейните последици,контрола и управлението на жизнено важните функции по време на операцията.

Анестезиолога подготвя животното за наркоза,което включва предварително изследване,разговор със стопанина, подготовка към анестезията(предмедикация) и контрол на състоянието на пациента в след операционния период.

След проведена наркоза животното трябва да остане в стационар до пълното събуждане и стабилизиране на дишането.

Избор на анестезия

Вида анестезия зависи от няколко неща:

- здравословното състояние в момента и преди операцията (заболявания на сърцето,диабет, белите дробове).Наличие на алергични реакции към медикаменти или храна.

- причината за операцията и вида й

- резултатите от изследванията (кръвен анализ, ЕКГ,рентген).

Изследване преди наркозата

Не трябва да се провежда наркоза без предварителен преглед на животното или изследвания като: кръв, урина,ЕКГ,рентген и други, в зависимост от характера на операцията.Лекаря определя какъв вид наркоза ще подаде и напълно отговаря за живота на животното.

Целта на предварителните изследвания на определени заболявания има значение за предстоящата анестезия.Те трябва да съответствуват на състоянието на животното, характера на операцията, и конкретната ситуация,ако се наложи се провеждат и допълнителни изследвания.

Допълнителните изследвания се провеждат от специалист,след това анестезиолога преглежда резултатите и животното, така може да се оцени риска свързан с наркозата и да се определи времето за провеждане на операцията.

В случаи на спешна намеса често не се правят предварителни изследвания,или се съкращават,за да се намали риска за животното.В такива случаи трябва визуално да се определи вида на лигавиците, пулса,това ще позволи да се определи ситуацията.

Разговора със стопанина се провежда след предварителните изследвания,трябва да бъде информиран и предупреден за рисковете.Всички форми на наркоза предполагат точно обяснение и съгласие на стопанина, ако откаже обща наркоза може да се отложи операцията или да се изпълни само определен вид.

Процеса на наркоза

За да се избегнат негативните последици, наркозата трябва да се провежда на празен стомах, вода може да се дава 3 часа преди операцията.

До като животното се намира под наркоза,лекаря-анестезиолог постоянно следи състоянието на сърцето с помощта на специална апаратура.
В случаите когато сърцето и дишането спрат,на животното веднага се въвеждат лекарства за възстановяване на дейността и се включва на изкуствено дишане.Апарата вентилира до като животното не започне да диша самостоятелно.

Анестезиологичен риск

Анестезията е съпроводена и с рискове,независимо каква е операцията.Усложнения може да възникнат при всяко животно,не само при възрастните.Ето някой животни,които са в зоната на риска след наркоза и причините за усложненията:

- кученца и котенца чувствителни към незначителна кръвозагуба,предразположени към бързо падане на температурата.

- породисти кучета и котки с генетични наследствени заболявания,много често наследствените пороци протичат скрито,особено в млада възраст.

- брахицефалните породи кучета и котки с изразена промяна на горните дихателни пътища,предразположени към развитие на остра дихателна недостатъчност и оток на белите дробове.

- кучета със стеноза на ноздрите, удължено меко небце,животни предразположени към развитие на остра дихателна недостатъчност и оток на белите дробове.

- малките породи,често страдащи от хипоплазия на трахеята,трахеален колапс,предразположени към развитие на остра дихателна недостатъчност и оток на белите дробове.

- големи и гигантски породи кучета със слаби връзки на стомаха и предразположени към обръщане на стомаха.При операция кучетата често се намират в неестествено положение за продължително време и в стомаха могат да се натрупат газове за сметка на погълнатия въздух и за сметка на газообразуването. Газовете от стомаха не могат пасивно да се евакуират поради неестествената поза и се създава предпоставка за превъртане на стомаха.

- стари животни с много заболявания,особено актуални: сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, диабет.

- болни животни,при които хирургичната намеса се провежда спешно.

- травматологични пациенти с голяма кръвозагуба,особено с вътрешен кръвоизлив,масивно разрушение на тъканите,болков шок.

- животни с ниска или висока температура.

Усложнения след наркоза

Всеки вид наркоза действа силно на животните,в след операционния период като последица от наркозата се получава намаляване нивото на кислород в кръвта, което на свой ред води до увеличаване на количеството въглероден двуокис.Възниква риск от развитие на сърдечно-съдови нарушения.

В такива случаи се назначава въвеждане на кислород в дихателните пътища,провежда се веднага след операцията,когато наркозата все още не е излязла и животното изпитва втрисане.В такъв случай кислорода е необходим,защото при втрисане значително нараства консумацията на кислород.

След дълга и сериозна операция се увеличава вероятността от възникване на хипоксия(намалено съдържание на кислород в кръвта,появява се син оттенък на кожата),за това трябва да се осигури постоянно подаване на кислород в кръвта.

Като последствие от наркозата могат да се свият бронхите,поради това част от въздуха остава в алвеолите, удължава се изтичането,получава се задух,дишането може да стане болезнено.За да се облекчи след операционната болка,която много често е силна, се приемат обезболяващи.

Наркоза при възрастни животни

Ако животното е старо,предполагаемата операция често се разглежда от стопаните като смъртна присъда.Статистиката показва,че това не е така.При проведени изследвания,преглед,правилно избрана анестезия,вероятността от усложнения и смърт не се различава по нищо от вероятността на анестезиологично усложнение при млади и силни животни.

Това не означава, че хроничните заболявания не влияят на наркозата при възрастните животни.В някой случаи провеждането на операцията се отменя поради риска от усложнения.Но подобно заключение не трябва да се прави голословно,а след преглед и изследвания.

Мита за невъзможно провеждане на операция при старите животни често води до необратими последици,често има ситуации когато от продължителното отлагане поради вредата от наркозата стопаните губят ценно време.Животно,което е можело успешно да бъде оперирано преди 2 месеца, в настоящето време трябва да се приспи поради необратими процеси.

Продължителното размишление " да правим или да не правим операция" при поставена диагноза пиометра води до това,че животно което е можело да бъде оперирано, се води в тежко коматозно състояние за приспиване или умира само.


Наркоза за малките животни

Една от особеностите за провеждане на анестезия при малките кучета е малкото тегло.Такива кучета преди провеждане на анестезия задължително се измерват,точното тегло на кучето определя дозировката на препарата.

Наркоза за животни болни от сърце

Много често чуваме от стопаните,че операцията е противопоказна,защото животното е болно от сърце.Диагноза поставена без специални изследвания (ЕКГ,ехокардиограма) не е точна диагноза и не се смята за такава.Преди операцията се прави кардиограма,при появата на някакви нарушения се провеждат допълнителни изследвания.Основната задача на такива процедури е да се намали риска от наркозата.


Природна предразположеност към усложнения след наркоза

Следващите заблуди,които можете да чуете се състоят в това,че кучета, предимно от породата пекинез,мопс, булдог и др. не понасят наркозата защото са предразположени към това.Не се знае от къде са тези убеждения, но породата не е противопоказна към наркоза.Противопоказания са нарушена работа на вътрешните органи(сърдечно-съдова, дихателна, отделителна).

Още един мит,че възрастните животни в никакъв случай няма да понесат наркозата. Разбира се възрастта увеличава риска, но не е противопоказание.

Ако на животното ви се налага операция,НЕ Я ОТЛАГАЙТЕ ПОРАДИ РАЗЛИЧНИ ОПАСЕНИЯ И РАЗСЪЖДЕНИЯ.Ако лекаря е опитен и е провел необходимите анализи и изследвания,можете да му поверите живота на своето животно.


Видове анестезия

Местна анестезия

Във ветеринарната практика има ситуации при които не се изисква обща наркоза,но е необходимо обезболяване.В такива случаи се прилага местна анестезия,която позволява да се проведат процедурите без болка.Местната анестезия е безопасна.

Местната анестезия е лишаване на пациента от болкова чувствителност на определено място.За лечението на редица заболявания от травматологичен характер, ухапвания,за купиране на болката се приема местна анестезия,която не изисква подготовка.

В зависмост от мястото и метода на въвеждане,местната анестезия се разделя на видовете: терминална,инфилтрационна, регионална, гръбначно-мозъчна, епидурална,интравенозна локална,вътрекостна,анестезия с напречно сечение се използва за спешно обезболяване,за да се предоврати шока при фрактури.

Противопоказания и усложнения

Противопоказание към местна анестезия са спешните операции свързани с остра кръвозагуба.Не трябва да се приема този вид обезболяване при значителни фиброзни промени на тъканите,флегмон, тежка форма на сепсис,изтощение на животното.

Най- важното портивопоказание е неправилното или неумело използване на местната анестезия(предозиране на препарата,попадането му в кръвообращението, недостатъчно обезболяване).

Инхалационна анестезия

Това е вид обща анестезия,която се въвежда в организма чрез летливи или газообразни вещества чрез дихателните пътища.

Инхалационната анестезия се провежда по два метода: с маска,и чрез интубация.

Метода с маската е показан при операции с малки травми,не изискващи отпускане на мускулите и изкуствена вентилация на белите дробове,при кратки процедури.Наркозата с маска с помощта на апарата позволява точно да се дозира анестетика и кислорода,да се намали трансфера на топлина.

Интубационния метод се осъществява с постъпване на наркотично вещество чрез тръба,въведена в трахеята или бронхите.

Изображение Изображение

Предимства на инхалационната анестезия: предсказуема фармакокинетика,фармакодинамика, хемодинамика;самодозиране;редки анафилактични реакции; добра управляемост; гарантира сън; изофлурана е по-нетоксичен от пропофола,не се метаболизира в организма и се изхвърля през белите дробове.

Недостатъци на инхалационната анестезия: злокачествена хипертермия;повишено вътречерепно налягане; белодробна патология; системна хипотензия.

Неинхалационна анестезия

Вид обща анестезия,която се осъществява само с неинхалационни средства.

Изхода от анестезията обикновено не е придружен от постоперативно гадене и повръщане, пациентът се събужда бързо и лесно идва на себе си.

Предимства на неинхалационната анестезия:

- бързо въвеждане в наркоза, някой средства позволяват да се започне анестезия с мускулно въвеждане

- липса на дразнене на лигавицата на дихателните пътища

- техническа простота на оборудване,което позволява да се проведе такава анестезия в неподходящи места

- краткосрочно действие на препаратите

- бързо излизане от наркоза

Недостатъци на неинхалационната анестезия:

- често ниския контрол и невъзможността да се спре упойката, веднага след като вече не е необходима

- липсата на интравенозни анестетици способни да блокират неприятните рефлекторни реакции при хирургична травма

- тенденция към натрупване за сметка на дългосрочно циркулиращите продукти на метаболизма- метаболити, което усложнява използването им в дългосрочни операции и ограничава повторна употреба след кратък интервал

- пристъпната активност на някой препарати

- бързото осигуряване на индукция може да предизвика нарушение на дишането и кръвообращението

Ако за анестезия се използват качествени препарати с кратковременно действие,можете спокойно да се доверите на лекаря.

http://www.spbvet.com/index.php?compone ... &cat_id=24
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии