[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Панкреатит при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Панкреатит при кучетата и котките

Панкреатит при кучетата и котките

Мнениеот meri » Вто Окт 05, 2010 12:34 pm

Панкреатит при кучетата и котките

Панкреатит- възпаление на панкреаса.

Панкреаса се намира в областта на корема близо до стомаха и дванадесетопръстника,и изпълнява две основни функции- за производство на храносмилателни ензими,постъпващи след това в дванадесетопръстника,и производството на няколко хормона(включително инсулин),постъпващи директно в кръвта.

Острия панкреатит може да има лека или тежка форма,често със смъртен изход- във вид на хеморагична панкреонекроза.В панкреаса съществуват редица защитни механизми,които пречат на активирането на храносмилателните ензими в жлезата и нейното самостоятелно храносмилане.В резултат на преждевременното активизиране на ензимите възниква оток и некороза,повреждане стените на съдовете.Клиничните симптоми са многообразни.
При кучетата се отбелязва засягане на стомашно-чревния тракт(повръщане,диария),болка в областта на епигастриума,слабост,отказ от храна.

Заболяването често се развива известно време след хранене.Тежката форма на заболяването се проявява със силни болки,които могат бързо да доведат до колапс и шок.

При котките симптомите не са специфични-това може да бъде летаргия,подтиснатост и отказ от храна.Диагнозата може косвено да се потвърди с повишената активност на панкреатична амилаза и липаза в кръвта,въпреки това нормалното им съдържание не изключва възпаление на панкреаса.И обратното,повишаването на тези показатели при липса на клинични симптоми не показва панкреатит.

Често се наблюдава повишена трансаминаза (АЛТ, АСТ), левкоцитоза,повишен билирубин,глюкоза.При УЗИ дори оточна жлеза не се визуализира.Косвени признаци са наличието на газове в стомашно-чревния тракт при рентгенография и УЗИ на коремни органи.

Изображение

Най-разпространеното заболяване на панкреаса в последно време при кучетата и котките е хроничния панкреатит.Това е свързано с неправилното хранене,но често се развива като усложнение при гастрит или холецистит,след операция по премахване на чуждо тяло от червата.Най-честите видове панкреатит са: хроничен,остър,инсулома и наследствена атрофия.

Много често в резултат от неправилното хранене (много мазни и небалансирани храни и неправилно избрани хранителни добавки) възниква нарушение на отделителната функция на панкреаса.Това се изразява с намаляване на способността на панкреаса да изработва особени ензими:амилаза и липаза.Тези ензими смилат храната в червата.

Фактори, предразполагащи към развитие на панкреатит:

- Наднормено тегло и мазна храна, рязка смяна на храната при животни от средна и старческа възраст;

- Състояния, придружени от хиперлипидемия(повишено ниво на мазнини в кръвта: синдром на Кушинг, базедова болест,диабет, и така наречената идиопатична хиперлипидемия;

- Повишено ниво на калций в кръвта (злокачествени тумори,хиперпаратиреоидизъм,отравяне с вит.Д).

Непосредствена причина за панкреатит може да бъде приемането на някой препарати (тиазидни,диуретици,естрогени,азатиоприн,сулфаниламиди,тетрациклин,метронидазол,циметидин,ранитидин,парацетамол),отравяне с органофосфорни съединения,травми на панкреаса,шокови състояния,заболяване на тънките черва, черния дроб,жлъчните пътища, при котки- токсоплазмоза и инфекциозен перитонит.

В много случаи,особено при котки,причината за панкреатита остава неизяснена.

Протичане на заболяването

При остър панкреатит симптомите са по-изразени,развиват се внезапно, и промените в панкреаса са напълно обратими.
При хроничен панкреатит,обратното:симптомите могат да се развият постепенно, но промените в панкреаса са свързани с подмяна на ръбцова тъкан и са необратими.

Панкреатита е съпроводен с активиране на собствените си храносмилателни ензими на панкреаса.Такава поява на възпаление на дадения орган обуславя тежко състояние на пациент,страдащ от тежка форма на панкреатит.Тежката форма се характеризира с развитие на местни (образуване на кисти, абцеси на панкреаса) и общи усложнения (шок, химичен еритонит,сепсис).

Причини

Причините за панкреатит могат да бъдат :интоксикации,заболяване на черния дроб,жлъчния мехур,язвена болест,гатсроентерит,ракови заболявания,инфекциозни заболявания,хелминти.

Някой породи кучета са предразположени към панкреатит:пудели,териери,йоркширски териери.Също така често боледуват младите кучета на възраст 4-5 години.

Бактериални фактори за панкреатит

Инфекциозните заболявания на панкреаса при животните не се срещат често.При кучетата и котките бактериите често колонизират здравия панкреас.Бактериите могат да попаднат в панкреаса по следния начин:

-При миграция през стените на дебелото черво

- Хематогенен начин

- От чревния лумен

- В случаите на травма на корема

- Лимфните съдове на други огнища на инфекция

Към неинфекциозните причини за панкреатит са:

- Неправилно хранене,при което животното получава много мазнини

- Неправилен прием на лекарства

- Травма

- Исхемична болест

- Хиперкалцемия

- Обструкция на жлъчните пътища

- Хиперлипопротеинемия

- Попадане на токсини в организми

Симптоми

Стопаните на животни с панкреатит често се оплакват от многократно повръщане, при скорошен прием на течна храна или смяна на диетата.Появява се болезненост при сондиране на корема,депресия, диария, обезводняване, в тежки случаи- шок.

Диагностика

Въпреки някой мнения, активността на амилазата и липазата в кръвта не са решаващи фактори за поставяне на диагноза " панкреатит".За разлика от хората, при остър панкреатит при кучетата и котките нивото на тези ферменти могат да бъдат нормални, а в същото време при други заболявания на стомашно-чревния тракт,например като чуждо тяло в червата или ентерит,нивото им може да бъде високо.

За поставяне на диагноза лекаря трябва да анализира симптомите, клиничния и биохимичен анализ на кръвта,резултати от УЗИ или рентген на коремна кухина.Защото неуспожнения панкреатит се лекува терапевтично, а симптомите му са сходни със симптомите на запушване на червата, основната диагностична задача,която решава лекаря- това е изключване на паталогия, изискваща спешна хирургична намеса.

Особена сложност е диагностиката на панкреатита,защото разположението на панкреаса в организма на кучетата и котките я прави недостъпна за клинични методи на изследване.

При кучета болни от панкреатит се наблюдават симптомите:

- Повръщане след храна

- Тахикардия

- Животното може да се изгърбва поради болка

- Появяват се течни пенести изпражнения с кисела миризма

- Подуване на червата/стомаха

- В началния стадий апетита и температурата са нормални

- При обостряне на заболяването се наблюдава рязко повишаване на температурата,отказ от храна,липса на фекалии,кожен сърбеж

- При остър панкреатит се въвеждат препарати

Симптомите на хроничен панкреатит при кучетата са:

- Животното постоянно линее,козината изглежда нездравословна

- Кучето се храни нормално,но слабее

Тези данни могат да се наблюдават и при много други заболявания,за това е необходима допълнителна диагностика:анализ на урина и кръв,рентгенови снимки,УЗИ.

При котките има следните симптоми:

- Сънливост

- Загуба на апетит и обезводняване

- Намаляване на температурата

- Повръщане

- Повишена жажда

- Запек

Лечение

Няма препарати,които да позволяват специфично да се борим с възпаление на панкреаса.Такива препарати като апротинин,сандостатин, допамин в ниски дози, и много други,въпреки теоритичата полза за лечение на панкреатит, на практика са ефективни само за лечение в експриментално индуциран панкреатит.В клиничните проучвания върху хора и животни, тези препарати се оказали неефективни.

Основната цел за лечение на панкреатит е предпазване от усложнение или борба с него:

- Инфузионна терапия за отстраняване на обезводняването и електролитните нарушения

Изображение

- Обезболяване

- Инхибиране на стомашните киселини при повръщане

- Препарати против повръщане

- Профилактика на DIC (хепарин) и борба с него (плазма)

- Контрол на нивото на глюкоза в кръвта

- Антибиотици- по показание,при наличие или висок риск от бактериална инфекция

Лечението при острия панкреатит е правилното лечение.Задължително- гладуване минимум ден,след това се дава по малко храна в малки количества.След това се преминава към диетични храни с ниско съдържание на мазнини.

При неправилно хранене и лечение животните могат да не боледуват,но ако формата не е хронична.
При хроничен панкреатит се спазва диета пожизнено.

За ефективното и бързо лечение във всяка форма на панкреатит изключително важни са:

- Своевременното откриване на заболяването

- Лечение с медикаменти

- Правилна и строга диета

Хранене

В днешно време е преосмислено лечението на панкретит,кратко формулиран като " гладуване, студ и спокойствие".Доказано е,че попадането на храна в стомашно-чревния тракт не провокира влошаване на панкреатита,и обратното: ранното започване на ентерално хранене подобрява преживяемостта, намалява времето за хоспитализация и риска от усложнения.

Аксиома е позицията, при която тежко болни пациенти, особено котки, не трябва да гладуват повече от 1-2 дни.
Ако има основание да се предполага,че повръщането продължава повече от 1-2 дни, и естественото хранене през устата е невъзможно,се разглежда въпроса за поставяне на сонда в тънките черва за ентерално хранене,или за начало на парентерално хранене.

Основен ориентир при решаване на въпроса за прехода от сонда или парентерално хранене към естествено е липсата на повръщане, усвояване на водата в началото, а след това течна храна.

Хирургично лечение

Понякога диагностичната операция(лапаротомия) е необходима за точно поставяне на диагноза.Неусложнения панкреатит се лекува терапевтично.Показания за операция е жлъчна обструкция,кисти и абцеси на панкреаса.
За диагностика на тези състояния най-често се използва УЗИ на коремна кухина.

Последствия от панкреатита и бъдещо лечение

Острия панкреатит често протича в лека форма, напълно обратим и в бъдеще не изисква лечение.
При развитие на хроничен панкреатит основния компонент в лечението е диетата(особено при повишено ниво на липиди в кръвта) и ферментни препарати,също така лечение на съпътсвуващи заболявания на стомашно-чревния тракт.

Значителни хронични промени в панкреаса вследствие от възпалението му могат да доведат към недостатъчност на екзокринните функции или захарен диабет,при които се прилага специфично лечение.

http://www.bkvet.ru/pancreatitis
http://www.zoovet.ru/diseases.php?vid=48
http://vetwell.ru/statji/pankreatit.shtml
http://pet-77.ru/diseases/bolezni_pisch ... ankreatit/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron