Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижи за домашни любимци с акутна диария

Грижи за домашни любимци с акутна диария

Мнениеот meri » Сря Дек 10, 2008 7:36 pm

Грижи за домашни любимци с акутна диария

Двете най-чести заболявания на стомашночревния тракт са повръщане и диария. Тази статия показва как храносмилателния тракт работи и как би трябвало да се грижи стопанина за своя домашен любимец с акутно гастроинтестинално заболяване.

Акутните заболявания /бързо начало, малка продължителност/, ако са лекувани както трябва, обикновено са възвратими и се намалява значително риска от това те да станат хронични или животното да умре.
Храносмилателен тракт

За да се поддържа нормално живота на домашните любимци, храната, която те поемат трябва да бъде смляна на много малки частици, които постъпват в кръвообращението. Този процес на смилане започва в стомаха и продължава в тънките черва, където хранителните вещества се усвояват от организма. В дебелите черва се всмуква основно вода.Това е важно не само за оформяне на изпражненията, но и за поддържане водния баланс на тялото.

Възпаление на храносмилателния тракт може да бъде причинено от различни неща включващи инфекции причинени от бактерии или вируси, ядене на развалена храна или боклуци, алергии към храна, невъзможност за смилане на определени храни /например лактоза – вещество съдържащо се в млякото/ и някои медикаменти.Внезапна смяна на храната или добавяне на нови неща към нея /например остатаци от човешка храна или мляко/ може също да причини диария при някои животни. Някои заболявания, например на бъбреци, черен дроб, панкреас и др., могат също да доведaт до гастроентерит.
Акутен гастроентерит

Възпалението на храносмилателния тракт пречи на нормалното храносмилане и усвояване на храната.Водата и хранителните вещества не се усвояват от организма както трябва и се стига да диария.Кучета и котки с тежка диария следователно са изложени на риск от обезводняване.Става наложително да се възстанови загубата на течности, което може да стане по два начина - през устата, под формата на електролитни разтвори или венозно, ако диарията е тежка, като това е важна част от лечението. Повръщането, ако го има, обикновено не води до голяма загуба на течности, но това променя рН и солевия състав на кръвта.
Лечение

Вашия ветеринарен лекар вероятно ще предпише различни медикаменти – антибиотици, лекарства подтискащи повръщането и др. за вашия домашен любимец, в зависимост от предполагаемата причина за гастроентерита и тежестта на заболяването. Ако вашия любимец е с дехидратация, ще се наложи венозно приложение на течности, за да се възстанови загубата им.

Каквато и да е причината за диарията важен компонент от лечението е диетата.
Диета при акутна диария

Като начало обикновено се предписва 24 или повече часа глад и приемане на електролитни разтвори.Тези разтвори не само подпомагат възстановяването на загубените с повръщането и диарията течности, но и помагат за възстановяване рН и солевия състав на кръвта.

Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва кога да започнете да храните с високосмилаема и лесноусвоима диетична храна.Високосмилаемите и лесноусвоими диетични храни позволяват на червата лесно да ги преработят и усвоят веществата, от които организма се нуждае.Често хранене с малки порции е желателно.Идеално е храната да има по-високо енергийно съдържание от нормалната храна, за да може вашият любимец да получи всичко, от което се нуждае от един по-малък обем дажба.

Храненето с правилната диета е от голямо значение за лечение на храносмилателните нарушения.Всеки, които е в контакт с вашия любимец трябва да осъзнае важността на храненето само с препоръчаната диета и да не се дава друга храна.Важно е също така вашият любимец да се предпази от намиране на храна у дома или навън.

Вашият ветеринарен лекаар може да ви предпише специално приготвени диетични храни за три - пет дни по време на периода на възстановяване. Тези храни са много вкусни, приготвени от висококачествени съставки и с много добра смилаемост, направени за да подпомогнат възстановяването на увредените тъкани и нормалната функция на червата.Те са идеалните диети за използване в период на възстановяване, понеже съдържат само протеин от месо, лесноусвоими въглехидрати и отличен баланс на витамини и микроелементи, от които вашия любимец се нуждае.Те са с много повече енергия от нормалните храни,което помага всичко необходимо да се получи от един намален обем дажба. По време на възстановителния период трябва бавно да се върне към нормална храна за 3 – 4 дни

Ако проблемът е постоянен, с тази храна може да се храни по-дълго време.

Тези храни са предназначени за специфични медицински нужди и са налични само при ветеринарните лекари!

В статията става въпрос за храните pedigree canine и whiskas feline selected protein diet, които не са налични на българския пазар в момента
Запомнете:

* Пълен глад 1-4 дни.Толкова по-дълго, колкото проблема е по-тежък.
* Ако се открие причината за диарията – вируси, бактерии, неправилно хранене и др., да се отстрани възможната причина и да се лекува с подходящи средства.
* През следващите 3 - 5 дни постепенно възвръщане към пълна дажба.
* Хранене с малки количества / 3 – 6 пъти на ден/ с храна съдържаща 1 % или по-малко влакнини.
* Протеин от житни субпродукти /соя/, често присъстващ в сухите кучешки храни, както и месни субпродукти /органи и кланични отпадъци/, присъстващи в консервираните храни, са противопоказани.
* Мазнините да не са над 20%
* Храната да съдържа лесноусвоими въглехидрати предимно от ориз или декстроза.
* Храни, съдържащи над 10% захар, трябва да се избягват.

http://www.bgvet.org/science/publications/diar.php
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron