Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Салмонелоза при животните

Салмонелоза при животните

Мнениеот meri » Пон Мар 31, 2008 3:51 pm

Салмонелоза, Salmonellosis


Описание
Салмонелозата е една от най-често срещаните зоонози, при която инфекцията се предава директно или индиректно от животни на хора, или от заразени хранителни продукти (месо, яйца, млечни продукти) на хора. Салмонелозата се среща във всички страни по света и засяга всички животински видове.

Причинител

Причинителят на салмонелозата е грам-отрицателна, подвижна бактерия, наречена Salmonella, която е част от сем.Еnterobacteriaceae, срещащи се обичайно в чревния тракт. Тези бактерии предизвикват заболяване при много животински видове-амфибии, птици, бозайници (включително и човек), насекоми и рептилии. Микроорганизмът оцелява продължително време в околната среда, поради което неконтактни предмети, постеля и др. могат да се окажат преносители. Технологичните процеси на преработка на хранителните продукти обичайно убиват бактериите.

Съществуват различни щамове на Salmonella и не всички от тях причиняват заболяване. Опасните за животните и човека щамове са:

Salmonella arizonae
Salmonella choleraesuis
Salmonella enteritidis
Salmonella typhi и paratyphi (причинява тифа при хората - не засяга животните)
Salmonella typhimurium - най-често изолирана при животни и хора
По правило щамовете на Salmonella, които могат да се прикрепят и да инвазират интестиналната мукоза и да се размножават в гостоприемните клетки, са по-патогенни и опасни от останалите щамове. Способността на тези "патогенни" щамове да инвазират мукозата зависи от наличието на пили или камшичета. Някои форми на Salmonella произвеждат токсини, както и предизвикват директни увреждания на стената на тънките черва. Ако микроорганизмите проникнат в кръвообращението (септицемия), те могат да се придвижат до някои вътрешни органи като сърце, бъбреци, черен дроб, далак, лимфни възли или мозък и да причинят сериозни увреждания и смърт. По подобен начин и токсините могат да преминат в кръвта (токсемия) и да причинят увреждания на вътрешните органи.

Инфекцията възниква обикновено чрез директно или индиректно поглъщане на микроорганизма при контакт с животински фекалии или със замърсени храни, вода или предмети. Рядко инфекцията може да възникне по въздушно-капков път.

Трябва да бъдат погълнати много голям брой салмонели, тъй като те се унищожават от киселинността в стомаха. Инфектирани животни могат да отделят микроорганизми във фекалиите или през устата без да показват никакви признаци на заболяване.

Salmonella dublin се предава от говеда на човек чрез вагиналните секрети.

Породна възприемчивост
Няма породна предиспозиция на инфекция, но животни отглеждани при лоши хигиенни условия или тези, които ядат фекалии (копрофагия), споделят общи поилки и хранилки, са изложени на повишен риск от инфектиране.

Хищни животни ( напр.котки), убиващи и изяждащи инфектирани жертви (напр. птици), са изложени на по-голям риск.

Млади животни, животни със слаб имунен отговор (естествен или лекарствено-обусловен), животни подложени на стрес и грешно хранене и затлъстяване са по-податливи на заболяване при излагане на Salmonella. Животни, на които се дават антибиотици през устата (напр.ампицилин), биха могли да покажат по-ниска устойчивост на слмонелоза, тъй като антибиотикът променя броя и състава на нормалната "защитна" микрофлора в стомаха.

При кучета и котки е доказано, че около 36% от здравите кучета и 18% от здравите котки отделят салмонелни бактерии във фекалиите, а броя на животните, които са носители на заболяването е доста по-висок от тези цифри.

Животинските видове, които са обичайно засягани от Salmonella и това може да се окаже от значение и риск за хората, включват:

Домашни любимци
Амфибии
Птици
Котки
Кучета
Риби
Морски свинчета
Хамстери
Коне и понита
Мишки
Зайци
Плъхове
Рептилии
Крокодили
Гущери
Змии
Костенурки
Селскостопански животни
Бизони
Камили
Говеда
Слонове
Кози
Прасета
Овце
Диви животни
Амфибии
Птици
Таралежи
Примати
Зайци
Мравояди
Рептилии
Гризачи-мишки, плъхове
Работници, които са изложени на повишен риск от инфектиране, включват :

Гледачи на животни
Колячи
Колбасари
Кухненски работници
Ветеринари
Признаци
Много животни могат да бъдат инфектирани със Salmonella, но да не показват никакви признаци. Те представляват реален риск за хората и специално за деца, които биха могли да влязат в по-близък контакт с такива домашни любимци. В такъв аспект е от особена важност личната хигиена след контакт с животни, почистване на средата, в която те живеят, както и хранилките и поилките им. Ръцете трябва винаги старателно да се измиват със сапун след провеждане на такива мероприятия.

Когато заболяването възникне, то главните признаци са винаги свързани с гастроинтестинални увреждания :

Диария - често водниста и съдържаща слуз или кръв
Повръщане
Безапетитие
Повишено слюноотделяне (котки)
Повишена жажда
Коремни болки - всички видове, но особено конете (колики)
Други признаци включват

Повишена телесна температура
Депресия
Дехидратация
Загуба на тегло
Слабост
Шок
Смърт
Ако бактериите или техните токсини попаднат в кръвообращението, могат да се наблюдават и признаци, свързани с увреждане на други органи, като например :

Мозък
Слепота
Повишена възбудимост
Парези, конвулсии
Залитане
Парализа на задните крайници
Очи
Конюнктивит с уголемени лимфни възли (при котки)
Стави
Артрит на множество стави - специално при млади животни, които са оцелели през акутния стадий на заболяването
Черен дроб
Жълтеница
Бели дробове
Кашлица
Затруднено дишане (диспнея)
Кръвотечение от носа
Пневмония - всички видове, но най-вече прасета
Лимфна система
Увеличени лимфни възли (с конюнктивит при котки)
Кожа
Тъмно червено до виолетово оцветяване по корема и ушите (прасета), дължащо се на кръвоизливи
Локализирани инфекции могат да се появят в различни тъкани, причинявайки локални абсцеси или инфекция, напр. в костите, където Salmonella могат да причинят остеомиелит.

При млади животни или животни, при които инфекцията е достигнала до матката, могат да се наблюдават следните признаци :

Аборт
Маломерни приплоди
Смърт
Перзистиращо вагинално изтечение при кучки
Сериозно заболяване, дължащо се на септицемия и токсемия, е по-обичайно за много млади животни, докато гастроинтестиналните признаци са по-обичайни за зрелите животни. Животни прекарали и оцеляли през острия стадий или в резултат на септицемия или токсемия, биха могли да развият хронично заболяване с перзистираща диария, треска и загуба на тегло.

При хората признаците са подобни и включват :

Коремни болки
Повръщане
Диария
Дехидратация
Треска
Главоболие и болки в очите
Гадене
Salmonella dublin се предава от говеда на хора и причинява кожна форма на заболяването (дерматит) и формиране на възелчета и пустули.


--------------------------------------------------------------------------------

Усложнения
Животни възстановили се от Salmonellosis отделят микроорганизми във фекалиите за 4-6 седмици, като това може да се възобнови и по-късно, ако животните бъдат стресирани по някакъв начин - напр., ако конете бъдат транспортирани.

Много тревожно обстоятелство е развитието на щамове на Salmonella, които са резистентни на много антибиотици - напр. Salmonella typhimurium DT104, която се среща при хора, котки, кучета и други видове.

Диагноза
Диагностициране на Salmonellosis обикновено се извършва чрез идентификация на микроорганизми в :

Фекалии
Повърнато съдържание
Тампонни проби от устна кухина
Кръв
Синовиалана течност от стави
Много животни могат да реагират положително на изследване за Salmonella, но тя да не е причинител на клиничните признаци, които те проявяват. От друга страна, негативните култури не означават, че животните нямат салмонелоза - особено когато има наличие на голям брой други микроорганизми. Поради тази причина при съмнителните случаи трябва да се вземат и изследват проби на 2-3 седмици.

Лечение
При акутни, тежки случаи на заболяване от Salmonellosis, навременното лечение е предпоставка за спасяването на животното, като за целта се използва разнообразие от терапевтични агенти:

Интравенозни флуиди - понякога плазма
Анибиотици*
Lactulose
Простагландин-инхибитори - могат да се окажат ефикасни, когато токсините предизвикват значителни загуби на флуиди в тънките черва
Салмонелен антисерум
*Антибиотици би трябвало да се прилагат в случаите на тежко заболяване, но не се препоръчват при животни, проявяващи единствено гастроинтестинални признаци, поради опасността от развитие на бактериална резистентност.

Средата и обектите би трябвало да се дезинфекцират с някое от следните средства :

Белина
Формалин (20%) - 1 час
Глутералдехид (2%) - 1 час
Дезинфектанти на фенолна основа
или

Автоклавиране
Прогноза
Лоша за млади животни с остри, тежки инфекции и септицемия или токсемия. По-благоприятна за зрели животни.

Забележка за стопани:
Информацията в тази страница е превод от сайта на "Provet" и е единствено с образователна цел.

Единственият, който би трябвало да постави точна диагноза и назначи подходящо лечение, в случай на нужда, е Вашият ветеринарен лекар.


http://www.bgvet.org/science/clinic/inf ... lloses.php
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии