[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Наднормено тегло при домашните любимци
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Наднормено тегло при домашните любимци

Наднормено тегло при домашните любимци

Мнениеот meri » Вто Дек 09, 2008 10:49 pm

Наднормено тегло при домашните любимци

Затлъстяването е често срещано нарушение свързано предимно с храненето при кучетата и котките. Изразява се в прекомерното натрупване на телесни мазнини и свързаните с това здравословни проблеми. Затлъстяването се наблюдава при около 20-30% от домашно отглежданите кучета и котки.

Фактори на затлъстяването

1. Животните - Обездвижването е основния рисков фактор както за кучетата така и за котките. Риска от затластяване се увеличава с възрастта, а също така след кастрация. Има породи, които са предразположени към затлъстяване (Лабрадор, Керн териер, Кокер спаниол, Шелти, Басет, Бигъл, Коли). При котките по-предразположени са нечистопородните животни. Женските кучета и котараците по-често затлъстяват

2.Диетата - За кучета най-рискова е хараната, която остава от нашата трапеза. Храните богати на много мазнини са основна причина за затластяването при котките.

3.Стопаните - Много често стопаните нямат никакви познания относно храненето и несъзнателно стават причина за затлъстяването на своите любимци. Чувствайки домашния любимец като част от семейството стопаните не го лишават никога когато си поиска от любимата храна. Честото поощряване с храни, които са доста вкусни и калорични също може да се окаже причина за затлъстяване.

Защо затлъстяването е опасно?

Домашните любимци с наднормено тегло боледуват по-често и са с по-кратка продължителност на живота от тези с умерено тегло. Затлъстяването лишава домашните любимци от удоволствието пълно да се наслаждават на живота, а техните стопани да се наслаждават на тяхната компания.

Затлъстяването може да влоши или да повиши риска от :
Рак
Артрити, дисплазии на тазобедрените стави, дископатии
Белодробни заболявания
Чернодробни заболявания
Сърдечни заболявани
Диабет
Запек, панкреатит
Риск при операции и анестезии
Непоносимост към по-високи температури
Кожни болести
Чувствителност към инфекциозни заболявания
Бърза умора

Кое причинява затлъстяването?

Затлъстяването е причинено от приемането на много повече калории с храната отколкото ие необходимо, а също така и на повече храна като обем съчетано с ограничено движение. Домашните любимци, които се хранят с отпадъци от нашата трапеза или с домашно приготвена храна са по-предразположени към затлъстяване от тези, които се хранят с комерсиални балансирани храни. Прекомерно хранените подрастващи животни често затлъстяват след приключване на растежа, защото в този период при неправилно хранене броя на мастните клетки се увеличава изключително много. След приключване на растежа, мастните клетки почити не се мултиплицират, но вместо това те могат многократно да увеличат размерите си. Първичния ефект от намаляване на телесното тегло е именно намаляване предимно размера на мастните клетки, а не на броя им. Затова тези кученца и котенца, които имат наднормено тегло по време на растежа ще бъдат по-предразположени към затлъстяване.

С наднормено тегло ли е маоят домашен любимец?

Ако вашият домашен любимец е с тегло над 15% повече от оптималното тегло за възраста и породата си това означава, че той е с наднормено тегло, а ако е с 40% над нормата вече се говори за затластяване. Ако не знаете оптимално тегло за породата и възраста на вашия любимец, количеството на подкожната тъкан по ребрената стена е показател за изследване на това състояние. Прекарайте длан върху гръдния кош и, ако усетите ребрата това означава, че вашия любимец е в норма по отношение на теглото. Ако за да напипате ребрата е необходимо някакво усилие от ваша страна то означава, че животното е с наднормено тегло, а в случаите когато не е възможно да се напипат ребрата е показател, че домашния ви любимец е застрашително затластяло.

Как да се контролира затластяването?

Преди да започнете диета намаляваща теглото, заведете вашия любимец на профилактичен преглед при ветеринарен лекар за да изключи случаите, при които се касае за заболявания наподобяващи затластяване. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно диетата, която ще се назначи и времето, което ще е необходимо за редуциране на теглото. Вашия любимец ще трябва да смъква около 3% от теглото си седмично. От 8 до 12 седмици са необходими за сериозно затлъстелите животни да постигнат идеалното тегло. Вашият ветеринарен лекар ще иска през опрпеделени интервали по време на диетата и след нея да преглежда и претегля вашия питомник.

Контрола на наднорменото тегло включва

1. Намаляване на висококалоричните храни и хранене с храни богати на сурови влакнини ( използвайте комерсиални храни за намаляване на теглото)

2. Не пускайте животното в стаята където се съхранява или приготвя храната

3. Не хранете затлъстелите животни заедно с други домашни любимци

4. Не хранете с други храни или количества освен с тези уточнени с вашия ветеринарен лекар

5. Натоварвайте физически животното редовно и равномерно

http://www.doverie-vet.com/?cat=30
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: ГРИЖИ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ СЪС СВРЪХТЕГЛО

Мнениеот meri » Пет Дек 19, 2008 6:00 pm

снимки на любимци със свръхтегло. smilie8

не допускайте това да се случи и на вашите,внимавайте как и с какво ги храните.

http://www.party-bg.net/news.php?extend.759
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии