Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Алергичен дерматит от бълхи

Алергичен дерматит от бълхи

Мнениеот meri » Пон Май 12, 2008 6:33 pm

КОЖНИ АЛЕРГИИ ПРЕЗ ЛЯТОТО ИЛИ АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТ ОТ БЪЛХИ
Много собственици на кучета и котки са се изправяли пред неприятния проблем, че любимото им животно изпитва силен сърбеж през лятото. Любимците им се чешат, хапят и ближат често до нараняване на кожата. Този проблем е неприятен и за собственика, и за ветеринарния лекар. Ветеринарят понякога въпреки всички усилия не може трайно да отстрани причината за сърбежа. За собственика продължителното лечение означава загуба на време, пари и мъчителното чувство, че не може да помогне на любимеца си.В огромен брой от случаите (до 80 % от тях) силният кожен сърбеж може да има съвсем проста причина – бълхи. Някои животни могат да бъдат “покрити” с бълхи, без да имат особен проблем, просто се почесват от време на време. За други животни е достатъчно едно ухапване от бълха, за да полудеят от сърбеж. Те толкова упорито се хапят, ближат и чешат, че предизвикват обширни наранявания на повърхностния слой на кожата. Така наранената кожа сърби и боли още повече, а освен травматичното възпаление се развива и вторична инфекция. Пораженията по кожата са предимно в областта на задницата, опашката, хълбоците. Получават се влажни, понякога кървящи петна, често с неприятна миризма.
Диагнозата на “бълховия” дерматит се поставя от ветеринарния лекар, който преценява дали по кучето или котката има бълхи, или фекалии от бълхи, какви препарати срещу бълхи са използвани в последно време, вида на кожните изменения. Понякога се налага микроскопско или микробиологично изследване, за да се отхвърлят други заболявания.
За лечението на алергичния дерматит, причинен от ухапване от бълхи, се използват няколко групи препарати. След подстригване и почистване около разранените участъци, кожата се третира с йодасепт, калиев перманганат, хибитан или др. Използват се също антибиотични мехлеми и кремове, като някои от тях съдържат противовъзпалителни и противосърбежни съставки. При по-тежки случаи се налага използването на инжективни препарати или лекарства за прием през устата. Най-често това са антибиотици, противоалергични средства. И естествено, най-важно е премахването на причината за “бълховия” дерматит – бълхите. Унищожаването на бълхите върху кучето или котката и в околната среда е от първостепенна важност. Добре е да се избере средство с продължително действие. Отлично действие имат различните форми на препарата Frontline и нашийниците Kiltix и Bolfo. За околна среда трябва да се използват средства с минимално токсично действие. Такива са например Biokill и Ektomin.
Профилактиката срещу паразитния алергичен дерматит се състои в използването на противопаразитни средства през целия топъл сезон, т.е. от март до октомври. При алергични животни целта е да не се допусне нито едно ухапване от бълха. Отново най-подходящи са препаратите с продължително действие, макар че са по-скъпи. Ако решите да използвате пудри или препарати за къпане, трябва да знаете, че те са ефикасни за пълен контрол на бълхите само ако се използват често – поне веднъж седмично...

В крайна сметка излиза, че по-евтините препарати могат да излязат по-скъпо, ако се прилагат толкова често.
Неуспехите във “войната” срещу бълхите най-често се дължат на факта, че бълхите снасят огромен брой яйца в околната среда. Яйцата на бълхите са устойчиви на повечето препарати, защото имат твърда, непропусклива обвивка. Третирането на околната среда унищожава възрастните бълхи и ларвите им. Яйцата остават жизнеспособни и след 20-30 дни от тях се излюпват нови бълхи. Ако новоизлюпените бълхи улучат период, когато животното не е защитено с противопаразитен препарат, те, хапейки го, ще започнат да се хранят от него и да снасят яйца, с което цикълът им на развитие продължава. Затова е толкова важна непрекъснатата сигурна защита на кучетата и котките.
http://www.novetbg.com/

Алергичен дерматит от бълхи

Най-често срещаното алергично заболяване при кучетата. Причинява се от една или повече субстанции в слюнката на бълхите. Дерматитът може да бъде един от двата типа алергични реакции – непосредствен или забавен. Сърбежът започва веднага и има тенденция да се запазва дълго след унищожаването на бълхите. Симптомите са по-лоши в средата на лятото – през сезона на бълхите, но домашните кучета могат да страдат през цялата година.


Болестта се характеризира със силен сърбеж, възпаление на кожата и леко надигнати пъпки (папули) на местата със силна концентрация на бълхи – по тялото, основата на опашката, под краката, слабините и корема. Кучето се хапе и се чеше на тези места, космите опадат и кожата става суха и се лющи. В някои случаи кожата се напуква, загрубява, инфектира се и се покрива с кори, а след време се удебелява и получава тъмна пигментация.
Диагнозата се основава на наличието на бълхи по кучето и на характерния кожен обрив. Проверете за бълхи, като поставите кучето върху бяло платно или хартия и четкате козината. Бели и черни, дребни като пясък зрънца, които падат върху хартията – това са яйца и фекалии на бълхи. Алергичният отговор спрямо слюнката на бълхи може да се демонстрира с вътрекожен тест.
Лечение: Повечето случаи с алергичния дерматит от бълхи могат да бъдат излекувани чрез отстраняване на бълхите от кучето и заобикалящата го среда. Всички домашни любимци в семейството, даже и да не са засегнати, трябва да се обработят едновременно срещу бълхи. За да се контролира сърбежът, за два-три дни се назначават антихистамини или/и кортикостероиди. При усложнения с пиодермия (гной по кожата) се предписват антибиотици за локално и орално приложение. За този проблем потърсете ветеринарна консултация.
Профилактиката включва ежемесечна обработка с препарати против бълхи на всички места, където може да се появят бълхи. Много ефикасни са фронтлайн спот он или адвантидж, тъй като спомагат за унищожаването на бълхите още преди да са нападнали кучето. За предотвратяване размножаването на бълхите е подходяща комбинацията от програм с фронтлайн или адвантидж.

http://zoovet.ucoz.com/news/2009-03-21-110
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии