Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Диагностика и лечение на туморните заболявания

Диагностика и лечение на туморните заболявания

Мнениеот meri » Вто Май 05, 2009 12:15 pm

Диагностика и лечение на туморните заболявания при кучета и котки

Туморите на млечните жлези заемат второ място по честота на заболяванията,отстъпвайки място само на туморите на кожата.Тази патология е от значение по цял свят.Основния проблем се състои в ранното диагностициране и лечение.По статистически данни 90% от новообразуванията на млечните жлези при животни на възраст над 7 год.са злокачествени.Те изглеждат като плътни или единични възли,разположени в една или няколко млечни жлези.
Най-важното,което трябва да помни стопанина:колкото са по- малки туморите,толкова по- благоприятна е прогнозата.Не е необходимо да се изчаква туморите да растат и метастазират в белите дробове ,защото тогава никой не може да помогне вече на вашия любимец.Основната разлика между доброкачествени и злокачествени тумори е в това,че злокачествените могат да нараснат отново след отстраняването им ,както да метастазират в белия дроб,черния дроб и др.жизненоважни органи.За това по време на операция за отсраняване на тумор на млечна жлеза е необходимо да се спазват основните хирургични принципи-радикалност,т.е. да се премахне не една гърда, половин гърда, а цялата млечна жлеза(в зависимост от разположението на тумора),и обезателно и лимфните възли.При котките обичайно се прави унилателарна мастектомия(т.е. отстраняват се всички гърди).
Съществуват 4 стадия на развитие на рака на млечната жлеза. За основни параметри служат размерите на тумора,на регионалните лимфни възли,наличие на отдалечени метатстази (обикновено на белия дроб).Последните два признака може да определи само лекар.Метастазите в белия дроб се изключват с рентгенови снимки на гръдния кош,и увеличение на лимфните възли от палпация (опипване).Най-важното,което може да направи стопанина е да определи големината на тумора и да вземе решение за отстраняване на тумора по най-бързия начин.
Съществува мнение за това (за съжаление), че рака не трябва да се оперира.По този начин при животни от първа и втора степен на процеса,когато тумора е по-малък от 5см,не са засегнати лимфите и няма метастази в белия дроб,прогнозата често е благоприятна.Това значи, че след радикално проведената операция животното ще живее дълго и ще умре от старост.При котките се смята ,че прогнозата е благоприятна при размер на тумора 2 см.
При четвърти стадий на заболяването с обобщение на туморни метастази в белия дроб прогнозата е неблагоприятна и никой не е в състояние да помогне.
При животни с трети стадий т.е. при голям размер на тумора с метастази в лимфите или при рецидив на тумора (когато тумора е пораснал отново на мястото на операцията),е необходима нова операция и химиотерапия .
Лекарство за излекуване на рак на млечна жлеза няма ,но вие можете да удължите активния живот на животните си до дълбока старост.Това е и основната цел на лекаря-онколог.
По отношение на обема на операцията: при повечето кучета и котки с туморни образования на млечни жлези над 6 год.възраст не е необходимо заедно с премахването на гърдата да се отстраняват матката и яйчниците.Има проучвания ,в които е доказано ,че болшинството от туморите на млечни жлези не се явяват хормонозависими ,и като последица от това кастрация не е необходима.Изключение са животни,при които често се наблюдават лъжливи бременности,псевдолактации след еструс.Препоръката при тях е кастрация.
Има ли смисъл от кастрация на животното преди първия еструс т.е.това на 80%профилактира развитието на рака на млечна жлеза.
Ако забележите във вашия домашен любимец и малка подутинка, в областта на млечната жлеза , а тумора не расте,помнете, че не е нужно да чакате ,за да порасне.Колкото по- рано вземете решение ,толкова по- дълго ще живее любимеца ви.Може би,след редовния еструс тумора ,незабележим от вас ще започне бързо да нараства и когато отидете при лекаря да ви каже, че има нужда от операция и химиотерапия ,или че вече нищо не може да се направи.
Няма нужда да чакате тези думи.
Като се има предвид,че тези тумори обикновено се появяват при по- възрастни животни , необходимо е преди операцията да се направят изследвания ,анализ на кръвта ,но всичко това лекаря ще назначи.
Преди операцията не е задължителна пункция на млечната жлеза.Опитните лекари,които често се сблъскват с този проблем след преглед ще ви кажат какъв вид е този тумор.След операцията е желателно да се направят хистологични изследвания ,които точно ще определят вида на тумора.

http://www.veterinar.ru/articles/3/19/231/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Всичко за туморите при животните

Мнениеот meri » Вто Фев 09, 2010 6:37 pm

Морфологични изследвания

Смята се,че цитологичното изследване е необходимо за диагностика на туморите,но не е съвсем така.Разбира се,съвременните лекари не могат,просто нямат право да поставят диагнозата "рак" без морфологично потвърждение.Съвременните ветеринари използват различни хирургични методи за лечение,също химиотерапевтични,при които се използват високо токсични химотерапевтични препарати.
Без съмнение,избора на лечение зависи не само от определянето на туморното заболяване,но и от това какъв вид тумор е причинил заболяването.Няма да коментираме колко животни преди развитието на ветеринарната медицина са били оперирани без предварителна цитологична диагноза.Има данни за разширени и много травматични операции по повод на конвенционални липоми,които клинично са били приети за саркома.Имало е и случаи,когато обратното,привидно безвредни "папиломки",оставени без внимание са се превръщали във плоскоклетъчен рак и меланома,обричайки животното на смърт.Днес,съвременните лекари,прилагат метода на пункциооната биопсия за цитологична предооперативна диагностика на туморите,а хистологичното изследване - в следоперационния период.Хистологичното изследване дава възможност на хирурга,не само да разбере какъв тумор е премахнал,но също така и да се определи дали в резултат на предоперативното лечение,точно да се определи да се очаква ли рецидив на заболяването и ако да,на кое място да се очаква.

Цитологичния метод е ценен и за изследване на биологичните течности,на това прочуване е подложена урина,изливи в коремната или гръдна кухина,стомашен сок и др.Това позволява да се определи цитозата на биоматериала.Кръв в урината? Утайката се изследва не само за уролитиаза,възможно е да се открие наличие на папиломи в пикочния мехур.В стомашния сок-повишено съдържание на слуз,кръв,бокаловидните клетки позволяват да се диференцират такива сложни за дианостициране заболявания като гастрит,язви,папиломатози на слизестата мембрана и др.

Днес,за облекчаване на развъдчиците се предлагат цитологични изследвания вагинална намазка,което позволява да се определи стадия на половия цикъл при женските,значи да се определи точно оптималното време за чифтосване.

На морфологични изследвания се подлага костния мозък,това изследване се е провеждало в много малко клиники.Днес това изследване може да се проведе във всички лаборатории,в много случаи нарушението на еритропоезата и leykopoeza този вид изследване е единственото за поставяне на диагноза,без която не е възможно да се приложи необходимото лечение.Много хематологични заболявания,в това число левкимията и немобластозата и др. лимфопролиферативни заболявания,диагноза се поставя само въз основа на тези изследвания.

Разбира се,възможностите за морфологични проучвания не са ограничени,може дълго да се говори за тях.По-важно е,че можем да ги предложим на пациентите,за да се приложат своевременни мерки и да се тълкуват точно резултатите от нея.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=573
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии

cron