Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хирургично лечение на туморите на отделителната система

Хирургично лечение на туморите на отделителната система

Мнениеот meri » Съб Мар 20, 2010 3:48 pm

Хирургично лечение на туморите на отделителната система

В момента, оперативно лечение на тумори на отделителната система, рядко се използват в практиката за лечение на кучета и котки. Това е свързано отчасти и с това, че тумори на тези органи се срещат много рядко.Например, туморите на бъбреците отстъпват по честота на тумори с друга локализация. Друга причина е разбира се сложността на диагностициране и оттам голям брой изостанали случаи,и когато говорим за лечение вече е късно.
Трудностите в диагностиката постепенно отиват в миналото и хирурзите се срещат с тези тумори все по-често.

Бъбречните тумори представляват голям проблем за премахване, поради тяхната чревна локализация. Те се диагностицират тогава, когато тумора е достигнал значителни размери.Поради това, често по време на операцията вече е заразена бъбречната капсула и прилежащите й структури: лумбалната мускулатура, уретера, каудалната вена, аортата, черния дроб, панкреаса, надбъбречната жлеза. Отстраняването на тумора в левия бъбрек е малко по-лесно, отколкото в десния. Операцията включва следните правила:

1. Ревизия на втория бъбрек, защото често може да се забележи двустранно поражение.

2. Ревизия на коремната кухина за метастази.

3. Проверка, а по-добре премахване на параорталните лимфни възли, където е възможно регионално лимфно метастазиране.

4. Отстраняване на бъбрека заедно с прилежащата перинефронна мазнина.

5. Пикочопровода на засегнатия бъбрек се отстранява в своята цялост поради възможен рефлукс.

Ако има място на поражение на каудалната вена на левия бъбрек, има възможност да се премахне левия бъбрек заедно с резекция на каудалната вена, тъй като при това може да се развие колатерален оток по системата на двете вени. Над устието на дясната бъбречна вена каудалната вена не трябва да се резецира.


Тумори на пикочния мехур

Срещат се много по-често от тумори на бъбреците, освен това диагностиката на тумор на пикочен мехур при кучетата и котките е добре развита с приложението на УЗ, отчасти и цитология на урината.

При хирургично отстраняване на туморите трябва да се вземат под внимание особеностите на неговото разпространение. При обширно поражение на ретроперитонеалната параорална метастаза в лимфните възли, операция не е препоръчителна. Същото може да се каже и за общото му участие в туморния процес, както и формирането на пикочния мехур на дебелото черво, както се прави при хората,за животните не се използва активно, а трансплантация на уретера в дебелото черво вероятно ще доведе до инфекция на бъбреците.

При еднични тумори, инвазиращи в мускулния слой, се извършва ограничена резекция на стената на пикочния мехур в максимално възможни граници. Оставащата част пикочен мехур се възстановява с помощта на серо- мускулен шев, без проникване в лигавицата. Разбира се от гледна точка на онкологичния радикализъм това не е правилно, трябва да се премахне целия пикочен мехур, но компромис трябва да има. Съмнителните ретроперитонеални лимфни възли по възможност също се премахват, това може да бъде свързано с много трудности.

При разпространение на тумора до устието на уретера не е задължително да се отстранят и бъбреците. Провежда се частична резекция на дисталния край на уретера и реплантацията му в пикочния мехур. Това вече е реалност.

Често трябва да се справят с един или повече тумори, засягащи лигавицата на пикочния мехур- полипи. Това е често явление, при такава ситуация се провежда медиална цистотомия, изважда се лигавицата на пикочния мехур и се изпълнява електрорезекция на увредените участъци до подлигавичния слой включително. При образуването на големи дефекти в лигавицата е целесъобразно да се поставят отделни шевове от тънък разграждащ материал. Това ще подобри регенерацията.Раните на пикочния мехур за затварят както е описано вече.

Тумори на уретрата се срещат при кучета, рядко се регистрират от страна на половите органи, например рак на устието на уретрата при женските. Туморите разположени там, представляват трансмисивна саркома и се лекуват консервативно.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=597
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии