[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Остеосаркома (тумори на костите)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Остеосаркома (тумори на костите)

Остеосаркома (тумори на костите)

Мнениеот meri » Пон Юни 14, 2010 4:22 pm

Остеосаркома (тумори на костите)

Това е вид тумор, който възниква при злокачествена трансформация на остеобластите- стволови клетки на костната тъкан.Други тумори на костите при домашните животни също се срещат, но в 90 % от случаите се регистрира именно остеосаркома. По данни на известния английски учен в областта на сравнителната онкология Оуен,остеосаркомата е от 3 до 6 случая на заболяване при 100 000 кучета. При котките този тумор се развива понякога, но много рядко.

Това заболяване е много рядко, и това е главния проблем.Много лекари с обща практика не са се срещали с него, или много рядко,за това и поставянето на диагнозата е сложно.

При остеосаркомата главния симптом е болката, по-точно куцането, защото кучетата не могат да кажат какво ги боли. След известно време се появява плътно болезнено подуване, което предполага, че заболяването е с голяма давност.

Това заболяване може да се появи във всяка възраст, от няколко месеца, което е много рядко, до дълбока старост, което е много по-често. Боледуват кучета на средна възраст, предимно около 5-7 год. възраст, принципно това са големите породи като- дог, ротвайлер, мастиф, овчарки, добермани, вълкодав, санбернар, от средните породи,най-често се разболяват ирландските сетери.

Остеосаркомата напълно наподобява други заболявания: остеомиелит, периостит, остеохондроза. Това е много опасно, неправилното и продължително лечение води не само до загуба на ценно време. Остеосаркомата нараства много бързо и за 1-2 месеца ситуацията може да стане безизходна. В помощ за диагностиката служи рентгенографията и опита на лекаря, биопсия се прави в специализирана клиника.

Неправилно е навсякъде да се вижда и подозира остеосаркома, защото понякога стопаните от притеснение могат да избързат с изводите си и да приспят куче, което може напълно да се излекува.

Съвсем недопустимо е когато в практиката лекаря без да направи рентгенова снимка решава да постави диагноза само от един симптом: куцота и да го свърже с остеоартроза и да назначи препарати,използвани при остеоартроза. При големите кучета куцотата е свързана предимно със болезнени стави, но без рентгенова снимка не може да се забележи остеосаркома. Когато остеосаркомата стане забележима и без рентген, вече е много късно.

Остеосаркомата е един от най-агресивните злокачествени тумори при кучетата. За съжаление, даже и при съвременно проведено лечение повечето кучета умират от метастазите. Средната продължителност на живота при болните животни по различни данни е около 1-2 години. Лечението е продължително, а без лечение продължителността на живота средно е няколко месеца.

Мнозина смятат, че лечението при остеосаркома е ампутацията, това не е точно така. Ампутацията понякога е средство за локален контрол на тумора, а в по-тежки и изостанали случаи се използва комплексно лечение. Ако не е изпълнена рано, ампутацията не предовратява появата на метастази в бъдеще. Именно поради това ампутацията не е подходяща за самостоятелно лечение при остеосаркома. За стопани,които желаят да лекуват своите кучета от остеосаркома, има варианти на консервативно лечение, безопасна операция в съчетание с химиотерапия и облъчване, ампутация в съчетание с преливане на донорски костен мозък.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=636
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron