Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Операции в областта на слуховия канал при животните

Операции в областта на слуховия канал при животните

Мнениеот meri » Сря Яну 20, 2010 4:50 pm

Операции в областта на слуховия канал при животните

Необходимостта от подобен род операции възниква при подозрение на новообразувание или хиперплазия на тъканта на външния слухов канал.Много често тези два проблема възникват след продължителен,хроничен отит.
Новообразуванията на слуховия канал при кучетата и котките са злокачествени и се появяват след 7 год.възраст,а хиперплазията първоначално е доброкачествена,може да се прояви и на 2 год. възраст.

Лечението на тези две заболявания в основата си е хирургично.При злокачествени тумори трябва да се премахнат всички външни слухови канали с подчелюстна ексцизия на лимфни възли(общо резекция на външния слухов канал с limfodenektomiey).Това е така наречената абластичност,когато се премахва тумора с изземване на здрава тъкан и близките лимфни възли.Премахва се тази част на ухото,която не се вижда и открива вътре,по-ниско от ушната раковина.След такава операция животното не чува с едното ухо,за това се подобрява качеството на живот и при малки етапи на туморния процес настъпва пълно оздравяване.Лекарите препоръчват да обръщате внимание на своите животни,да ги преглеждате,защото колкото по-рано се открие тумора,шансовете за излекуване са по-големи.

След операцията животното остава в клиниката по-малко от един ден,операцията е сложна и изисква лекарско наблюдение.В домашни условия животното се нуждае от антибиотикотерапия,промиване на следоперативната кухина за отводняване и грижа за шевовете.Препоръчва се яката,премахването на дренажа да стане след 5-7 дни и 12-14 дни за шевовете.

Как да забележите тумор в начален стадий? Не е сложно,както казахме туморите често растат при хроничен отит,значи ушите периодично се подлагат на преглед и лечение.Тумора често кърви,даже в малък стадий на процеса.Тумора изглежда като ярко-червен израстък вътре в слуховия канал.Но визуализацията не винаги е възможна без отоскоп,по-добре диагностиката да бъде направена от опитен лекар(дерматолог,онколог).Запомнете,че такива заболявания се лекуват и даже напълно се излекуват,но в ранен стадий на туморния процес.

При трети стадий на процеса,когато тумора вече е прорасъл в околната тъкан и поразен подчелюстния лимфен възел,вече не е възможно да се излекува животното,може да се опитате с помощта на лъчевата терапия да намалите обема на тумора.Това ще продължи живота на вашето животно,ще подобри качеството му на живот,но няма да го спаси от генерализацията на процеса.Метастазите при такива животни се появяват в продължение на няколко месеца и се локализират предимно в белите дробове,диагностицира се с помощта на рентгенография.

Когато при първичен прием с тумор на външния слухов канал на рентгена се открият метастази на гръдната кухина,говорим за четвърти стадий.За съжаление този стадий не подлежи на лечение.

При хиперплазия на външния слухов канал,т.е.доброкачествено разрастане на тъкан в зависимост от степента на процеса,се предприемат два вида операции.При почти напълно закрит слухов канал се прави тотално прекъсване,както при туморен процес.Иначе може да се развие силно възпаление с последващо разпространение на обвивката на мозъка.При умерено разрастване на съединителна тъкан в слуховия канал се прави пластика,прави се прозорец в долната вертикална част на слуховия канал,за да може ухото да "диша",за да може въздуха попаднал и вентилирал прохода,да не позволи да се развие възпаление.

Само лекар може да реши каква операция е нужна ,и само ранната диагностика на заболяването ще даде шанс за пълно излекуване.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=472
превд:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии