Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ветеринарните лекари за евтаназията

Ветеринарните лекари за евтаназията

Мнениеот meri » Пет Юли 03, 2009 10:34 am

Ето две статии за това толкова мъчително и трудно решение ,което се налага на почти всеки от нас.Нека добре да преосмислим и да вземем правилно решение--а това е толкова трудно за всички ни,но нека не позволяваме на егоизма си да причинява страдание на животните ни.Трудно е,тежко е---но правилно,защото ако се замислим какво изпитват ,как се чувстват и колко им е трудно да живеят така-наистина е по- жестоко от наша страна,само за да бъдат до нас,да не ги загубим----не искаме да вземем това решение.Нека се замислим правилно ли постъпваме, дано тези статии ви помогнат за това.


Евтанзията -това трудно решение

Всеки,който има домашен любимец трябва да разбере,че живота на животното е много по-кратък от човешкия и рано или късно се налага да се окаже в ситуация,когато животното умира от старост или тежко заболяване,недъг.В такъв случай,животното изпитва болка,много често заболяването е нелечимо и неизменно изникава въпроса-да приспя ли животното или да го оставя да си доживее оставащите му дни?
В тази статия ние ще се опитаме да ви помогнем за вземане на правилно решение.

Нашето мнение като лекари е такова:
Ако в медицината не е приемливо умиращия човек по негово желание да си отиде,защото това се смята за убийство или опит за самооубийство от юридическа гледна точка,от религиозна също -със животните нещата са съвсем други.Мъчението на кучетата и котките няма никакъв смисъл,те не са като нас, няма за какво да мислят,няма какво да преосмислят в живота си-това за тях е само физическо страдание.Понякога страданията могат да бъдат продължителни,да няма лечение,няма никаква перспектива и страданията са необратими-евтаназията ще бъде уместна и няма нищо общо с това,че сме жестоки със животните.Стопанина не върши никакъв грях с това.

Друг аспект за евтанзия- това е убийство на животното при възникаване на някакъв незначителен проблем.Не е тайна,че има и такива стопани,които могат да приспят животното даже при някакъв малък проблем,например:няма къде да оставят животното по време на отпуска,алергия,поведенчески проблем,които много често не са свързани с животното,а с неадекватното поведение на стопанина.Разбира се приспиване на животното в такива случаи е крайно жестоко отношение и трябва да се наказва от закона.Животните не трябва да страдат и да умират заради безотговорното отношение на безсъвестния си стопанин,особено в случаи,когато е взето в момент на еуфория и ежеминутен порив.

Стопаните трябва да знаят някой симптоми на страдание,за да могат да определят дали за в бъдеще естественото протичане на заболяването няма да бъде мъчително:

1. Явен признак на остра болка е лай,скимтене, крясъци.Също така някой кучета не изразяват болката си,не издават звуци,но доказателство за болка са признаци като-възбудено състояние с пристъпи на учестено дишане.

2. Неспокойно поведение-животното не може да си намери място,не спи или съня му е неспокоен.Особено важен е нощния сън,ако той се нарушава,това силно изтощава животното.При нарушението му кучето започва да се мести от едно място на друго.

3. При котките наличие на болка рядко се проявява с притеснение,ако е силно изразена,тогава може да крещят при допир на тялото или при движение.В повечето случаи котката при болка спи повече,става необщителна,не се храни,не играе,не се интересува от събитията,не се мие,не излиза и др.

4. Също така при някой заболявания съпроводени с болка апетита може да не се промени,даже да се увеличи.

Във всеки случай,ако сте забелязали един или няколко симптома, решението за нелечимост и евтаназия взема лекаря,който го лекува,той трябва да прецени състоянието.Ако се съмнявате в преценката на лекаря,обърнете се към друг,защото след евтаназия животното няма да се върне.Не е тайна,че има лекари,които са се срещнали с проблемното състояние на животното,предлагат евтаназия,вместо да го лекуват,даже тогава когато състоянието на животното не е заплаха за смъртта му.Такъв подход категорично не е приемлив,лекаря трябва да лекува и да се опита да направи всичко възможно по силите си,само ако случая е безнадежден и животното се мъчи,няма лечение-тогава решението е правилно.

http://www.allvet.ru/guide/eutanasya.php
превод:meri


Хуманна евтаназия

Между стопаните и домашните им любимци се създават такива отношения като на родители-деца.Преживявайки заедно всички етапи от живота на любимеца си,минавайки през всички възрасти,стопанина се привързва към своя любимец.

Но ето идва време,когато ви се налага да се сблъскате с решението-да приспите ли любимеца си.Това е много трудно решение и за вас и за лекаря.Всички месеци и години на съвместно съжителсто са носели голяма радост и на стопаните и на техните любимци.
Когато стопанина се обръща за консултация към ветеринаря не винаги подозира за тежкото състояние на животното си,и когато чуе за приспиване се натъква на неразбиране и негативност към това хуманно действие.За голямо съжаление идва време за раздяла.Дълбока старост,нелечими заболявания,тежки травми -всичко това причинява мъчителни болки и страдания на вашия любимец.Живота му престава да бъде радостен и приятен,когато животното страда от болка и прогресиращо заболяване,няма надежда за излекуване --нека му окажем последно внимание -да си отиде леко и безболезнено.
Евтаназия трябва да прави само опитен лекар,след предварителен преглед и уточняване на диагноза,животното се поставя в дълбока наркоза,което отстранява болката.След общата анестезия се прави инжекция,която спира дейността на сърцето и дишането.Вашето животно няма да усети нищо и ще си отиде достойно -без болка и страдание.

Евтаназията -това е избавяне на животното от тежки физически страдания.

Цялата процедура отнема 1-2 мин.

Смъртта на животното можем и да я отложим-но е невъзможно да я избегнем.
Идва време,когато то си отива в отредения му ден и час,но понякога това се случва рядко,възрастното животно има много заболявания,възрастови изменения,лежи безсилно на пода,плаче от болка,понякога е силно травмирано от някой заболявания на гръбнака,не може да се движи-тогава неминуемо го очаква тежка смърт.Ще постъпите хуманно,оказвайки му последна услуга да си отиде бързо и безболезнено,да го избавите от агонията,страданието,конвулсиите.При приспиването в организма на животното се въвежда специален препарат,който спира сърдечната дейност без страх,болка и агония.

Разбираме колко е трудно това решение за любимото същество,но запомнете че физическите страдания на животните са много по-силни от нашите душевни и ако това е единственото,което можем да направим,за да го избавим от мъчение-ние сме длъжни да го сторим.

Всички ние обичаме домашните си любимци и не искаме да чувстват болка,за това за тяхно добро трябва да направим тази крачка.
Не превръщайте живота на вашия любимец в едно текущо мъчение,защото евтаназията не е жестокост, а милосърдие.

http://www.rusarticles.com/medicina-i-z ... 40279.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии