Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Опасност за животните по време на горещини

Опасност за животните по време на горещини

Мнениеот meri » Сря Юли 14, 2010 1:14 pm

Опасност за животните по време на горещини

Изображение

Лятото е любимо време за повечето от нас, за нашите любимци също. Те много често пътуват с нас на вилата,на море, но никога не трябва да забравяме че летните горещини влияят на живите организми понякога по-силно и по-опасно от студа.

По време на горещини животните както и ние, губят много течности. Въпреки че са покрити с козина, те също се изпотяват: чрез възглавничките на лапите, носа, отворената уста и устната лигавица ( провиснал език), в по-малка степен чрез кожата. В горещините е много важно да възстановяват загубата на течности, за това животните трябва да пият по-често,но не много големи количества,за да не допуснем топлинен удар.Задължително осигурете свободен достъп до питейна вода.Има смисъл да подлагате животното на водни процедури, да мокрите козината с душ или да се къпят във водоеми, да ги разтриваме с влажна кърпа, да ги пръскаме с пулвелизатор.Ако животното постоянно се намира в жилището, трябва да осигурите достъп на свеж въздух,да проветрявате помещението,ако нямате възможност да използвате климатик. Животните принципно сами намират места където е прохладно.

НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАТЕ ЖИВОТНОТО ПОД ПРЕКИ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ,ОСОБЕНО В НАЙ-ГОРЕЩИТЕ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯ.РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ В ПО-КЪСНИ ЧАСОВЕ И НА СЕНЧЕСТИ МЕСТА.

В такова време е добре да се въздържате от продължителни раходки,особено в кола. Ако е толкова наложително да превозите животното,направете го вечер,не в жегата. Ако животното повръща по време на път, има специални препарати за това.Задължително вземете вода и кърпа,която можете да намокрите и да покриете животното с нея.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОСТАВЯЙТЕ ЖИВОТНОТО В ЗАТВОРЕНА КОЛА,ДАЖЕ И ЗА МАЛКО.
ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СМЪРТ!

Не забравяйте,че животните имат по-висока температура на тялото отколкото хората,поради космената си покривка те прегряват много по-бързо,а площта за охлаждане е по-малка,за това те са по-подложени на топлинен и слънчев удар.

Животни,които имат заболявания, трябва да се обгръщат с повече внимание по време на горещини.Става въпрос предимно за сърдечно-съдовата система,дихателната система, нервната система ( епилепсия).

Всички знаем колко трудно понасят горещините хората със сърдечни заболявания.Така е и със животните,които имат заболяване на сърцето: повишава се кръвното налягане, учестява се пулса и дихателните движения,получава се задух,забавя се венозното изтичане,което предизвиква цианоза на лигивиците, появява се оток на крайниците, в гръдната област може да се развие оток на бъбреците или главния мозък,което е опасно за живота. Такива животни са подложени на стрес,могат да загубят съзнание. Преди всичко,към заболяванията предизвикващи тези симптоми се отнасят: хипертрофична кардиомиопатия при котките, дилатиционна кардиомиопатия при кучето, ендокардиоза и недостатъчност на сърдечните клапи.

Патолигиите на дихателната система ( както на горните,така и на долните дихателни пътища) се обострят по време на горещини. При колапс на трахеята ,разпространен при малките породи кучета,животните започват да кашлят, има хрипове,което води до дихателна недостатъчност и може да провокира загуба на съзнание. Животни болни от астма също могат да изпитват пристъп на паника при дихателна недостатъчност.

За това по време на горещини,при животни с такава патология трябва да спазвате всички предписания на ветеринаря,да приемат всички назначени препарати навреме, да се пазят от стрес и прегряване,да се въздържат от продължително пътуване и да се спазват всички мерки за безопасност.

Ако забележите, че при вашето животно се увеличава задуха или кашлицата, или се намира в безсъзнание в странично положение под преките слънчеви лъчи,ВЕДНАГА му окажете помощ ( осигурете прохлада, намокрете го с вода),след това СПЕШНО го заведете на лекар.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=652
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии