Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Антибиотиците за животни: полза или вреда?

Антибиотиците за животни: полза или вреда?

Мнениеот meri » Вто Фев 16, 2010 11:46 am

Антибиотиците за животни: полза или вреда?


В началото на 20 век великия британски учен Александър Флеминг открил първия антибиотик- пеницилина.
От тогава са минали почти 100 години.
За това време антибиотиците са успели да спасят живота на хиляди хора и животни,да завоюват световна известност и да назреят десетки различни митове за тях.

Навярно в цивилизования свят вече не е останал човек,който нито веднъж в живота си не се е срещал с антибиотиците или не е чувал за тях.
Имайки предвид широката "популярност " често можем да чуем противоречиви,а понякога и съвършенно необосновани мнения:

- антибиотиците подтискат имунитета
- "насаждат" черния дроб
- не,те "насаждат" бъбреците
- антибиотиците предизвикват рак
- антибиотиците са полезни,при всяко подозрение за заболяване,животното веднага трябва да приема антибиотици за профилактика.

Какво е антибиотик и как действа?

Антибиотиците са вещества ,които имат вредни или разрушителни въздействия върху бактериите.

Всяка група антибиотици има свои "методи на въздействие"над бактериите:някой нарушават бактериалния обмен на веществата.До колко устройството на бактериалните клетки и клетките на човешкия организъм или животинския са различни- антибиотиците проявяват пагубния си ефект само по отношение на бактериите.
Например,антибиотик,който нарушава протеиновия синтез в бактериалната клетка,не може да бъде в състояние да наруши неговата клетка в организма на животното.

Защо лекаря е назначил антибиотик на моето животно?

Ще изброим случаи в които лекаря може да назначи антибактериална терапия :

- Инфекциозни заболявания,предизвикани от бактерии,например: лептоспироза(предизвиква се от бактериите лептоспири).Болното от лептосипроза животно няма да се излекува,ако не приема антибиотик,убиващ лептоспирите.

- Всяко заболяване съпроводено с възпаление: цистит,ентерит,холангит,отит,трахеит- списъка може да продължи до безконечност.Бактериите могат да бъдат причина за възпалението,но също така и да усложнят процеса на други заболявания.
Например,при вирусния ентерит причината за възпалението на стомашно-чревния тракт е вирус.Със нарушаването на естествените защитни бариери на червата се създават багоприятни условия за развитие на бактерии.Това усложнява протичането на заболяването и изисква включване на антибиотици в терапията.

- Онкологичните заболявания също често изискват включване на антибактериални препарати,защото в промяната на туморната тъкан се създават благоприятни условия за развитие на бактерии.

- Антибиотикотерапията при травми и хирургични вмешателства.
Косменото покритие защитава организма от проникващи бактерии.При неговата увреда- порязване,ухапване- бактериите от кожата и околната среда попадат в раната.В такъв случай се налага прием на антибиотик.
При хирургични операции антибиотици не се приемат винаги.Ако в организма няма възпалително огнище,операцията е планова и се провежда в стерилна операционна,съблюдават се правилата на антисептичност,антибиотици не се използват изобщо или се използват еднократно преди хирургичната намеса.

Това е много кратък списък на ситуациите,в които лекаря може да назначи на животното антибиотици.

Във всеки случай,ако не разбирате защо лекаря е назначил антибиотик,или вия смятате че не е нужен антибиотик на животното ви- не го отменяйте самостоятелно,обсъдете го с лекаря.
Възможно е,отменяйки антибиотика,да усложните развитието на заболяването или да забавите значително оздравяването!

За "силните" и "слабите" антибиотици...

Такова понятие като "силни" и "слаби" антибиотици в медицината няма - има понятие "спектър на антимикробно действие".Това значи,че всеки антибиотик действа на определен вид,или вид бактерии.Например,едни антибиотици действат веднага на много видове бактерии- това са антибиотици с широк спектър на действие, други- на определен вид- това са антибиотици с тесен спектър на действие.Различните антибиотици имат различна способност да проникват в тъканите на организма- един антибиотик добре прониква в пикочните органи, друг в белите дорбове и т.н.
Бактериите са способни да изработват устойчивост към антибиотици,за това ще дадем за пример известния пеницилин който днес практически не се използва- повечето бактерии са се научили да се борят с него.Спектъра на неговото антимикробно действие е много малък.Има усъвършенствувани производни на пеницилина,които с успех се приемат и до сега.
Има нови групи антибиотици,които са много ефективни и към които повечето бактерии още не са изработили устойчивост.Тези препарати се приемат само при тежки инфекции,устойчиви към други антибиотици.Те не се приемат веднага по няколко причини: в повечето случаи няма нужда от тях- стандартните антибиотици са ефективни,безпочвеното им използване ще доведе до бързо развитие на устойчиви бактерии, такива препарати имат много висока цена.

Може да се каже,че "силните"антибиотици- това са антибиотици със широк спектър на действие,добре проникващи в болния орган.Така че,един и същи препарат ще бъде "силен" при едно заболяване и "слаб" при друго- всичко зависи от това,как ще проникне в конкретния орган и ще действа на живеещите в органа бактерии.

Как да изберем "правилния"антибиотик?

Когато лекаря назначи антибактериален препарат,той се ръководи от следното: способността на антибиотика прониква в поразената тъкан,действа на болестотоворната микрофлора(след като всички видове бактерии в различните органи могат да се различават),наличието на странични ефекти в дадения антибиотик и неговото възможно влияние на заболяването.

Понякога лекаря може да назначи едновременно два и даже повече антибиотика.В такъв случай двата препарата "си помагат" един на друг.Всеки от тях действа на определени,чувствителни към неговия вид бактерии,чрез които ефективността на антибиотичната терапия се увеличава.В някой случаи за избора на най-ефективен препарат се изисква да се направи посявка за определяне чувствителността на бактериите към антибиотика.

Избора на антибактериален препарат и решението за необходимостта от приема му- е важна и отговорна стъпка.
Не започвайте да давате антибиотици на животното си без консултация с лекар.Без оценка на всички фактори,такова лечение може да бъде неефективно,а понякога и опасно са здравето на животното.

Не е ли много голяма дозата?

Дозировката на антибиотиците при хората и животните може да се различава,това е свързано с особеностите на обмяната на веществата при животните.За това е напълно възможно,на куче със среден размер да бъде назначена "човешка" доза антибактериален препарат.При отделни заболявания дозата може да бъде намалена,или увеличена.
Ако ви се струва,че на вашето животно са назначили много голяма или много малка доза антибиотик- обсъдете го с лекаря.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ ИЛИ НАМАЛЯВАЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНО КОЛИЧЕСТВОТО НАЗНАЧЕН ПРЕПАРАТ! ТОВА МОЖЕ ДА НАМАЛИ ЕФЕКТА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО ИЛИ ДАЖЕ ДА УСЛОЖНИ ЗАБОЛЯВАНЕТО!


Може ли да се приемат антибиотици няколко месеца?

Може,ако се налага,в зависимост от заболяването,продължителността на курса на лечение с антибиотици може да бъде различен- от няколко дни до няколко месеца.Лекаря ще ви каже колко дълго се налага да се приемат антибиотици при заболяване на животното ви,от какви параметри ще се ръководи за приемане на решение дали да продължи или да прекрати антибикотерапията.
При хроничен цистит се налага продължителен прием на антибиотици.На всеки няколко седмици се прави анализ на урина,за да се определи кога може да се прекрати приема на препарата.
Този факт е важен,защото животното може да няма клинични симптоми на заболяване,и стопанина да помисли че е напълно здраво.Ако се отмени препарата по-рано,до като анализа не е в норма е възможен рецидив,а рецидива може да се поддава по-трудно на лечение.

НЕ ОТМЕНЯЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНО АНТИБИОТИК,НАЗНАЧЕН ОТ ЛЕКАР!

Уточнете с лекаря кога и на какви показатели да се ориентирате,за да се прекрати антибиотика.


Трябва ли при приема на антибиотици да се дават на животното антихистаминови (противоалергични) препарати и "нещо за микрофлората" ?

Животните много по-добре от хората понасят приема на антибактериалните препарати.Те много рядко имат алергични реакции към антибиотици и нямат проблеми свързани с нарушение на микрофлората.При назначаване на антибиотици,животните НЯМАТ НУЖДА от допълнителен прием на противогъбични,противоалергични препарати,пробиотици и др.лекарства,които се назначават на хората паралелно с антибиотиците.Животните не приемат с радост горчивите лекарства,за това трябва да ги лъжем ,за да получат необходимата доза.

Странични ефекти или "няма ли да насадим черния дроб"?

Антибиотиците,както и повечето други лекарствени средства се изхвърлят от организма чрез черния дроб или бъбреците,на тези органи не се нанася никаква вреда.Освен това,има антибактериални препарати,които са ПОКАЗАНИ при редица възпалителни заболявания на черния дроб и бъбреците.
Разбира се,сред антибиотиците има хепатотоксични и нефротоскични препарати (има препарати,способни да предизвикат увреди на черния дроб и бъбреците).Поради редица причини такива препарати не се използват.Те могат да се приемат само в случай на крайна необходимост и кратък курс,в такъв случай лекарят обезателно ще ви предупреди за възможната токсичност на този антибиотик и ще назначи препарати,които могат да намалят страничните ефекти.
По-често при прием на антибиотици може да се сблъскате със следните усложнения:

- Повръщане след прием,свързано е с индивидуална непоносимост на вашето животно към дадения препарат.Риска на това усложнение намалява,ако антибиотика се дава с храна,ако след приема на антибиотика животното получи стомашно-чревно разстройство- свържете се с лекар.
Той ще назначи друг препарат,повръщането също може да възникне при много бързо интравенозно въвеждане на антибиотика.

- Алергични реакции: много рядко при животните.Алергичните реакции възникват при интравенозно въвеждане на антибиотика,за това често на стопаните се препоръчва да водят животните на интравенозни инжекции в клиниката,за да бъде под лекарски контрол.

- Кожни поражения на мястото на инжекцията: може да бъдат свързани с индивидуална чувствителност към компонентите на препарата.Ако се появи алопеция,корички на мястото на инжектиране или животното постоянно се чеше на това място- свържете се с лекар.Тези проблеми преминават при спиране на приема на препарата.


Инжекции или таблетки?

Ефективността на препаратите за перорален(в устата) или парентерален (мускулно,подкожно или интравенозно) прием е еднаква.
Въвеждането на антибиотици във вид на инжекции се налага в следните случаи:

- животно в тежко състояние
- животно с повръщане,загуба на апетит
- ако антибиотика няма таблетна форма

Във всички останали случаи заедно с лекаря ще изберете най-приемливата форма на прием за вашето животно.
За малките животни е възможно назначаването на препарата във вид на суспензия.
Суспензията има сладък вкус и е по-лесно да се дозира от таблетките за животни с малък размер.
Понякога на животно в тежко състояние или с повръщане антибиотиците се въвеждат интравенозно или мускулно,а след подобряване на състоянието преминават на таблетки или суспензия,за да може да се завърши курса на лечение в къщи,с най-малък стрес за животното.

Локално приложение на антибиотици

При някой очни заболявания е възможно локален прием на антибиотици във вид на капки или мехлеми.Но доста често локалното приложение не е достатъчно,защото антибиотика лошо прониква в поразената тъкан.В такива случаи се налага прием на антибиотици системно (във вид на таблетки или инжекции).

При грамотно и обосновано приемане на антибиотици може значително да се ускори оздравяването и даже да се спаси живота на животното.

http://www.bkvet.ru/antibiotics
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии