Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечението на животните и съветите във форумите!

Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот meri » Пет Сеп 02, 2011 4:14 pm

Когато с животното ви се случи беда или изведнъж се разболее,много стопани не вярват на ветеринарите и започват да търсят съвети по форумите.В някои случаи това помага,но има ситуации,когато подобно поведение е вредно,предимно за животното.

Ще запазите здравето и живота на животното си,ако помните и знаете следното:

1.Всеки стопанин трябва да познава поведението,апетита,изпражненията,температурата на своето животно,когато е здраво.Тези знания ще ви помогнат да предпазите животното от много заболявания.

2.Всеки стопанин трябва внимателно да се отнася и към най-малките промени в поведението,изпражненията,апетита и т.н.Не винаги тези промени са причинени от заболяване,но много често невниманието на стопаните води до критично състояние,когато ще се наложи ветеринаря да спасява живота на животното,именно поради невниманието на стопанина.

3.Научете симптомите на запушване на червата с чужди предмети.
Това е най-разпространеното заболяване при много животни.Голям процент на смъртност е непознаването на симптомите и невниманието на стопаните,които не забелязват симптомите,или се бавят,губят време и се обръщат за помощ,когато вече има опасност за живота на животното.
Много заболявания имат сходни симптоми или се прикриват едни от други.Много лесно можете да объркате запушването на червата със отравянето.И ако опитате да помогнете сами- вредите в единия случай,а в другия помагате.

4.Запознайте се със списъка на препоръчаните ветеринари във вашия град.
Желателно е да направите това,преди животното ви да се разболее.Запознайте се със специализацията на препоръчаните лекари и с какви заболявания не са запознати.Запишете къде има специалист подходящ за вашето животно и в близкия град,където можете да направите анализи.Така ще спестите ценно време,когато ви се наложи да потърсите помощ.

5.Ако не можете да определите колко е критично състоянието на животното,не губете време да седите във форумите,за да дискутирате с различни стопани.
Така губите ценно време,което можете да използвате за посещение при лекар.Само опитен лекар може да определи заболяването и да назначи лечение,НИКОЙ ДРУГ.

6.Виртуално точна диагноза не може да се постави.
Никой не може да ви гарантира,че ще постави диагноза само по вашето описание във форума.За поставяне на точна диагноза е необходимо да се знае предисторията на заболяването,качеството на отглеждане и хранене,изключително важно е животното да бъде прегледано и да се направят анализи,понякога и измерване на температурата.Всички изказани мнения във форума ще бъдат САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ,НЕ ДИАГНОЗА.Ако се опитват да ви убедят,че не трябва да ходите никъде,и е достатъчно да послушате виртуалните съвети и поставяне на диагноза и че животното ще се излекува- не вярвайте на такъв човек.

НИТО ЕДИН УВАЖАВАЩ СЕБЕ СИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ НЯМА ДА ПОСТАВИ ДИАГНОЗА И ДА НАЗНАЧИ ЛЕЧЕНИЕ ПО ИНТЕРНЕТ!

7.Съветите във форумите помагат да се определи критичността и областта в която да търсите проблемите и заболяванията,възможно е да ви подскажат какви анализи са необходими за поставяне на точна диагноза,също понякога каква първа помощ да окажете.
Но в такъв случай има опасност полезния съвет за едно заболяване,да се окаже смъртоносен при друго.Ако нямате избор,освен да получите квалифициран отговор виртуално,обърнете се само към ветеринар.Някой от тях отговарят във форумите.Но помнете,че най-бързия начин да получите съвет или препоръки- това е телефона.

8.Ветеринарите се различават,както в медицината съществуват хирурзи,терапевти,кардиолози и т.н., така и във вет.медицина лекарите се различават по специализация.
Не изисквайте добра терапевтична диагноза от хирурга или качествена операция от терапевта.Не изисквайте точна диагноза от вет.лекар,ако вижда животното за първи път.

9.Ако не сте сигурни в професионализма на вет.лекар,към който сте се обърнали,потърсете и друг специалист.Помнете,че вашето животно трябва да се лекува от един специалист,а не от няколко.И избора винаги е ваш.

10.Ако сте решили да лекувате животното си при неспециалист,това е ваш избор и решение.Когато се обръщате към неспециалист или не препоръчан вет.лекар,трябва да помните,че смъртта на животното в резултат на непрофесионални и неграмотни действия или бездействие- са изключително по ваша вина.
Вие трябва да осъзнаете,че когато заведете животното при препоръчания специлист след такова "лечение",вие не трябва да очаквате чудо.
Препоръчания лекар безусловно ще направи всичко,което е по силите му в дадената ситуация,но чудеса се случват много рядко.

11.Помнете,че времето е главния враг при повечето заболявания,особено при животните с бърз метаболизъм.

http://www.ferretclub.ru/forum/showthread.php?t=7908
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот Bunninny » Сря Фев 22, 2012 2:34 pm

Хубава темичка.Браво Мери!
Kathrine

Мило мое Зайче Байче.Аз винаги ще те обичам.Ти винаги ще останешс мен.Никога няма да те забравя,бебчо...
Аватар
Bunninny
В глутницата
 
Мнения: 422
Регистриран на: Нед Яну 15, 2012 8:49 pm
Местоположение: София

Re: Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот meri » Съб Дек 21, 2013 4:33 pm

В последно време се случва да прочета много неправилни съвети във форумите. Най-страшното е, че хората даващи тези съвети не са наясно какво говорят, но въпреки всичко съветват. Особено това се отнася за медицинските проблеми при животните или свързани по някакъв начин със заболяванията.
Въпреки всичко, дори неправилно дадения съвет за хранене, обучение и т.н. може да причини голяма вреда или да обърка стопанина и животното.
Някои хора не вярват на вет. си лекари, а не трябва, защото немедицинските лица изобщо не могат да направят разлика между симптомите, да не говорим,че не могат да назначават лечение. Много често чета за препоръчани лекарства,които били помогнали на някое животно, но...имайте предвид, че не при всички животни това е така,дори е вредно.Макар и еднакви симптоми, заболяванията често са различни, особено когато не се знае причината довела до това състояние. Да не говорим колко често самите стопани сами са виновни за състоянието на животното си,поради незнание, нежелание да посетят лекаря, поради чужди неправилни съвети...и ето станало късно да се направи каквото и да е. Когато човек не е доволен,може да смени лекаря,да изиска изследвания, за да се установи причината. А понякога това е ужасно трудно дори за лекарите....

Здравейте,искам да попитам на каква възраст котката е достатъчно голяма за ваксина?Моята е на 5 месеца някъде и се интересувам защото го обезпаразитихме за глисти и жената от зоомагазина каза, че кастрация и обезпаразитяване за тения и прочие става след около 10-12 месеца на котката.Интересувам се също така и за цената.Благодаря!


Първата ваксина може да се сложи след 2 месечна възраст.


И много такива отговори има. Много внимавайте кой и за какво ви съветва, за да не съжалявате.

Как е възможно кастрация и обезпаразитяване да стават след 10-12 месечна възраст? [smile3537.gif] Освен това обезпаразитяването за глисти и тения се извършва само с една таблетка, а не поотделно. А отговорът, че първата ваксина се поставя след 2 месечна възраст е без коментар.
На 8-10 меcеца котката вече може да има първо потомcтво.

Първата ваксина на котенцата се провежда на възраст 9-12 седмици.

Ваксините не се определят от това, че котката трябва да е голяма, за да се ваксинира.
Моят съвет е да проверявате първо дали отговорът, който са ви дали е правилен, за да не навредите на животното.

Аз лично никога не давам съвет без да съм сигурна, че е правилен, а ако не знам отговора или чета преди това, или не отговарям, за да не навредя.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот meri » Вто Дек 24, 2013 9:27 am

И изрази като този:
Купете нещо и си лекувайте животното, особено котката, защото трудно се "разнася" по доктори...
е меко казано тъп. Всички знаем, че понякога котките много се стресират от пренасянето и изобщо от воденето някъде, но това не означава, че не трябва да се водят на лекар.
Или да се използва като панацея едно лекарство, препоръчано от някой си, който се смята за лечител. :bu:
Никога не трябва да забравяте факта, че човешките лекарства са опасни, че лекарство помогнало на друг, може да навреди на вашето животно, че не се прилага лечение без диагноза, само по предположения, че не трябва да прилагате едно и също лекарство при различни заболявания. Имайте предвид, особено когато някъде ви препоръчват така наречените "билкови" лекарства, че те съдържат някои съставки, които са токсични,особено за котките,и така вместо да излекувате, вие нанасяте вреда. Освен това дозировката е изключително важен фактор в лечението на животните, и как бихте могли да я определите вие???
Повярвайте, вредата от самолечението и нелечението е много по-голяма, стресът за животно, което страда е много по-голям, от този да го заведете на лекар. Никога не разсъждавайте така, винаги има начин едно животно да се заведе на лекар като се намали стреса от пренасянето до минимум.

И следното :
Ами то яде, пие вода, ходи до тоалетна...и т.н.
не е критерий за това, че не трябва да посетите лекар.
Понякога според заболяването не са необходими изследвания....нека оставим лекаря да прецени какво е необдходимо, а не да се водим по акъла на некомпетентни хора, които изобщо нямат представа кога и за какво заболяване се правят изследвания. Не отричам, че понякога лекарите могат да сгрешат....но това е толкова рядко, че не трябва да се оставя животното без лечение. Клиники сега има, оборудване също....
Проблема най-често е в самия стопанин, който се подвежда по некомпетентните мнения във форумите.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот zoomaniak » Вто Дек 24, 2013 11:40 am

Ако се припознаят авторите ще стане мазало тука :ag:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Лечението на животните и съветите във форумите!

Мнениеот meri » Вто Дек 24, 2013 1:07 pm

Нещо написано в публичното пространство е обществена тайна. :ag: Може да се прочете и цитира от всеки. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии