Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Топлинен удар

Топлинен удар

Мнениеот meri » Нед Юли 26, 2009 2:05 pm

Топлинния удар при животните

Анисимова Наталья Павловна
Практикующий ветеринарный врач. Кандидат ветеринарных наук.

Причини за топлинен удар

Топлинния удар е състояние със значително повишена температура на тялото,след въздействие на високи температури в околната среда.Топлинен удар може да се развие при животни,които са изложени дълго време на слънце,дори и на сянка,в горещо време,даже в прегрят автомобил,изложени на тежки физически натоварвания в горещо време,при животни с нарушена способност за топлинна енергия.

Нормалната температура на тялото подържа равновесието между механизмите на топлопродукция и топлоенергия,която се контролира от център за терморегулация в главния мозък(хипоталамуса).Топлопродукцията обусловена от околната среда и топлината,отделена в процес на жизнедеятелност в организма(обменни,биохимични процеси и др.).Загуба на топлина,т.е. намаляване на температурата на тялото,обезпечава поведенческите механизми на животното,промяна в кръвообращението,охлаждане по пътя на изпаряване на влагата.При повишена температура радиацията и конвекцията през кожата се повишава благодарение на разширяването на периферните съдове и увеличения кръвоток в кожата.Животните търсят сянка,приемат положение на тялото,при което се повишава радиационното и конвекционално топлоотделяне(през кожата).

За разлика от хората при кучетата и котките няма механизъм за отделяне на пот за намляване на телесната температура чрез изпаряване на влага от повърхността.Топлооделянето при тези животни се осъществява от бързото дишане.Увеличава се вентилацията на горните дихателни пътища при поддържане на белодробна вентилация,и в резултат на това нараства изпаряването на влага чрез органите на дишане.При обичайни условия кучето вдишва и издишва въздух двайсет до четиридесет пъти в минута.При високи температури прави триста-четиристотин вдишвания в минута.Променя се не само честотата на дишане,но и неговата "структура",практически всичкия вдишан въздух минава през устата,където влагата се изпарява от повърхността на стените на устата и езика,ако това е недостатъчно се повишава температурата на кожата.

Фактори,които увеличават риска от топлинен удар;

1. Повишена влажност на околната среда

2. Брахицефалните породи кучета

3. Дългокосместите породи кучета и котки

4. Възрасттна на животните(по-възрастните и младите)

5. Промяна на климата към по-горещо

6. Мръсна козина и кожа

7. Обезводняване на организма

8. Обструкция на горните дихателни пътища(нарушение на проходимостта),възпалителни или дистрофични процеси,чужди тела,паралич на гърлото,колпас на трахеята,тумори и др.

9. Заболявания на сърцето

10. Заболявания на бъбреците

11. Възпалителни и инфекциозни процеси

12. Заболяване на кожата

13. Затлъстяване и т.н.

Клинични признаци

Началните симптоми на топлинен удар са:учестено дишане,тахикардия(учестен пулс),артериална хипертензия(повишено артериално налягане),сухи лигавици.Животните са неспокойни и преминават от място на място,ректалната температура е 40,5-43 С.

При продължително въздействие на провокиращи фактори и липса на своевременна ветеринарна помощ се развива подтискане на централната нервна система и шок със загуба на съзнание.Животното има слаб,повърхностен пулс,бледност или цианоза на лигавиците,повръщане и диария.По-късно може да се развие повърхностно дишане с хрипове,гърчове,кома и смърт.

При повишена температура повече от 40 С в зависимост от диагнозата трябва веднага да се обърнете към лекар,който със клинични изследвания ще определи стадия на топлинния удар и ще назначи интензивна терапия,ще проведе реанимационни действия при нужда.

Спешна помощ

Най-напред тряба да се намали температурата на тялото,за това е необходимо да се пренесе животното на сянка или на прохладно място.Мокрете козината на животното с хладка вода,хладни компреси или лед на главата,в областта на подмишниците и ингвиналната област.Котката трябва да се натопи в хладка вода,ако няма такава възможност,напръскайте я със хладка вода.Може да обвиете животното с мокра кърпа,да изкъпете кучето във вода,но в най-ранен етап от развитието на хипертермия.Ако животното е в съзнание,дайте му да пие хладка(не студена) вода.Мерете температурата на всеки 10 минути.

За понижаване на температурата можете да направите клизма с хладка вода и р-р на аналгин,или ректално поставете свещички аналгин.След това ректалното измерване на температурата няма да бъде достоверно.

ПРИЛАГАНЕ НА ИНЖЕКЦИИ ПОД ФОРМАТА НА АНТИПИРЕПТИК Е ПРОТИВОПОКАЗНО!

Охлаждането на животното се прекратява,когато температурата достигне 39,5 С,при сваляне на по-ниски показатели може да се развие треперене с повторно повишаване на температурата.Във всеки случай даже при бързо нормализирана температура,животното трябва да се заведе на лекар,топлинния удар може да доведе до усложнение(нарушаване на функцията на бъбреците,развитие на ерозии и язви на стомашно-чревния тракт,чернодоробна недостатъчност,интраваскулярна коагулация на кръвта,поражение на нервна тъкан и мозък,възпаление на дихателния апарат),2-5 дни след явното възстановяване.

Профилактика на топлинния удар

Топлинния удар при животните се развива основно при високи температури на околната среда.
Стопаните трябва да знаят за риска от възникване на топлинен удар в случаи,когато техните любимци са в затворен автомобил,намират се на слънце и не могат да се скрият на сянка или във вода,подложени са на физически натоварвания.Разходки,също физически натоварвания в жегата трябва да са кратки и да се правят в сутрешните и вечерни часове.Добре е да се избягва транспортирането на животни в горещо време.Тренировка и превоз е добре да се правят сутрин,за да могат да се успокоят емоционално и да се възстановят физически.

Осигурете постоянен достъп до прясна вода,вземете вода със себе си на разходка,за поддържане равновесието на топлопродукцията и топлоотделянето се препоръчва да давате чай с лимон.Ако не можете да избегнете продължителното пребиваване на животното на улицата при високи температури,мокрете с вода козината на главата и лапите или го къпете в реки или водоеми.
Трябва да имате впредвид две неща:

1.Противопоказно е не само къпането,а рязката смяна на температурата (хладна вода и горещ въздух),което може да доведе до стеняване на коронарните съдове със всички протичащи последствия от това.

2. Следете за състоянието на кожата на животното-мократа козина и топлото време създават така наречения "парников ефект" на повърхността на кожата,причинява сърбеж,разчесване,близане със последващи поражения,бактериални инфекции и гнойни възпаления на кожата.

Животни,предразположени или страдащи от ралични заболявания ,затлъстяване,са рискова група за развитие на топлинен удар и последващи усложнения.

СТОПАНИНА Е ДЛЪЖЕН ДА ОСИГУРИ СВОЕВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ НА СВОИТЕ ЖИВОТНИ С ОСНОВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,ИЛИ ДА НАПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЖИВОТНОТО СИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН!

http://shkola-orlova.ru/doctor/teplovoii_udar/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии