Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да предпазим домашните любимци от жегите

Как да предпазим домашните любимци от жегите

Мнениеот meri » Сря Апр 16, 2008 11:31 am

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ ОТ ЖЕГИТЕ

Те страдат от прегряване, даже повече от стопаните!


Често грижовните стопани започват да се паникьосват от това, че песът цял ден лежи, отказва да се разходи, яде, и рядко отива до купичката с вода. Всъщност това е нормално поведение в такава горещина. Не карайте питомците да се движат, разхождат, ядат – нека да спят. Отказът от храна може да продължи няколко дни, без да навреди на здравето на кучето.

Ако кучето страда от горещината твърде много (диша тежко, изнемогва, не може да си намери место), трябва да се вземат мерки. Сутринта в 9 часа (до настъпването на жегата), трябва хубаво да полеете питомецът с вода така, че козината напълно да се намокри. Внимание: главата не трябва да се мокри! Второ, такова обливане трябва да се направи и по време на горещината. И последното – около 6 часа вечерта, когато температурата се понижи. Този път мокрим само гърдите, корема и слабините на кучето.

Храна му предлагайте само веднаж в денонощието, в 11 часа вечерта, когато се стъмни. И не забравяйте за прясна вода – тя трябва да е достъпна за песа по всяко време.
Сега забравете за дългите разходки, особено с възрастни кучета. А ако наблизо има водоем, и песът пожелае да се изкъпе – не му отказвайте.
В никакъв случай не оставяйте кучето само в колата. Даже ако автомобилът е под сянка или с включен климатик – сянката може да се премести, а механизмът да се повреди. Всъщност, от работещия в квартирата или в колата климатик опашатите лесно се простудяват, така че не нагласяйте регулатора на пълна мощност.

Три начина да охладим Шаро

1. Пръскайте го с вода от пулверизатор и го покрийте с хладна, мокра кърпа. Бързо охладете зверчето в областта на коремчето – това място може да се полее и с вода от душа или да се сложи грейка с лед или хладна вода, загърната в кърпа.
2. Напълнете ваната с хладка вода и оставете вратата полуотворена. Няма да успеете да се обърнете, когато зверчето инстинктивно ще влезе в банята и ще легне блажено на хладния керамичен под.
3. Ако в банята мястото е недостатъчно, може да направите домашен „климатик”. Намокрете чаршаф (по-добре покривка) с хладка вода и я постелете на пода. За подсилване ефекта на охлаждане, може да насочите към това място струя въздух от вентилатора. Песът, страдащ от горещината, веднага ще се отправи да се охлади на това островче на прохладата.

ВАЖНО
Първа помощ на кучето при топлинен удар

Признаци: песът диша тежко, тече му слюнка, очите и венците му са почервенели, температурата му е над 40 градуса, по-късно започва да повръща, лапите му се раздалечават, звярът може да загуби съзнание.
Какво да правим: как можем по-бързо да охладим животното – да го потопим в който и да е водоем, ваната, да го облеем с маркуча, да поставим на тялото му пакетчета с лед или каквито и да са замразени продукти.
Дайте на малкото кученце 15 капки корвалол или валокордин, а на голямото – 30 капки, разтворени във вода. Няма подобрение? Направете му мускулна инжекция със сулфокамфокаин и веднага тръгнете към ветеринарната лечебница.

Спасяваме котката oт неприятности по пътя

Ако в колата няма климатик, а по пътя ви се случи задръстване, обезателно се подгответе. Напълнете термос с лед – обтривайте ушите и лапите, притискайте към главата и коремчето бучки лед. Вземете със себе си валокордин или корвалол – в краен случай сипете в устата на зверчето (3-6 капки в лъжица вода).

От прегряване на вилата и вкъщи

Признаци на прегряването – вялост, отсъствие на апетит. Това не е страшно, само не се опитвайте да съблазнявате мъркащото с храна – тя съвсем е излишна в горещината. Затова прясната водичка винаги трябва да е достъпна за него. Предложете на котката да се изкъпе в плитко тасче с топла вода – напълно е възможно, тя инстинктивно да се заинтересува от водни процедури. Може просто да се намокри козинката с гъбка.
Ако в квартирата е горещо, намокрете в сенчесто место пода, и постелете голяма мокра кърпа – навярно животното ще се премести там, за да се охлади.

От слънчев удар на прозореца

Не е истина, че за мъркащите не е страшно прегряването. Всъщност – обратно – котките обичат да се попекат на слънчице и да подремят. И друг път са се увличали блаженствайки, и както всяко живо същество, могат да пострадат от прегряване.
Признаци, които трябва да ви накарат да бъдете нащрек: зверчето диша тежко с устата, лежи вяло, даже може да повърне. В този случай трябва веднага да се охлади – да се сложи на главата пакет с лед или замразени зеленчуци, да се обтрият с кубчета лед възглавничките на лапките и ушичките (да се внимава да не попадне в ушите вода.)

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=2316
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron