Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Възможни причини за кръв в изпражненията при кучета и котки

Възможни причини за кръв в изпражненията при кучета и котки

Мнениеот meri » Пон Ное 21, 2011 12:39 pm

Причините за поява на кръв във фекалиите,могат да бъдат няколко фактора: чуждо тяло в червата; глиcтна инвазия; инфекциозно заболяване (парвовируcен ентерит при кучета, панлевкопения при котки); неправилно хранене; язва на cтомаха и дванадесетопръстника.

Появата на кръв винаги показва за сериозен проблем.Ако кръвта в изпражненията е яркочервена,вероятното място на кървене е до ректума или дебелото черво.
Кръвта в изпражненията може да бъде свързана с остри вирусни инфекции,когато е съпроводена с повръщане и общо подтиснато състояние.Капки кръв със слуз или без,често е свързано с улцерозен,хеморагичен колит.При кървене от горната част на червата и стомаха, кръвта придобива тъмен,почти черен цвят,така наречените изпражнения "с цвят на кафе".

Течни,обилни фекалии с примес на кръв също се срещат и при паровирусния ентерит при кучетата.Това е много опасно заболяване,лечението е продължително,сложно и не винаги успешно.

Диария с голямо количество кръв може да има при заболяването хеморагичен гастроентерит.Това заболяване може да бъде сходно с появата на вирусна инфекция и само лекар може да постави точна диагноза след проведени специални изследвания.

Кървава диария може да има при някой отравяния с химически вещества.

Във всеки случай каквато и да е причината за кървене- не се опитвайте да се справите самостоятелно,това може да доведе до необратими последици.

Помнете,че появата на кръв в изпражненията говори за стомашно-чревно кървене,в резултат на което в организма на животното протича развитие на анемия с различна степен.
Кървенето може да бъде незначително,а може да бъде съпроводено с масивна кръвозагуба,която предизвиква тежко нарушение на хемодинамиката на организма и като следствие протича падане на кръвното налягане,нарушение на сърдечния ритъм,възникват анемия и диспнея,преустановява се или напълно спира образуването на урина.

Ако забележите кръв в изпражненията или тъмно оцветени фекалии,непременно посетете ветеринар за поставяне на правилна диагноза и оказване на своевременна помощ.

Важно е до поставяне на диагнозата да се определи степента на кръвозагуба и да се стабилизира състоянието на животното,за да се поддържа адекватно ниво на кръвоснабдяване на органите.Може да се наложи оставане на стационар или преливане на кръв,дори хирургична намеса.

Кървенето от ректума може да бъде малко или обилно.Могат да бъдат и механични причините за кървенето,например:увреждане на ректалната лигавица от твърди фекалии,включително останки от кости или даже чуждо тяло.

При старите кучета кървене може да възникне вследствие на различни заболявания на ректума: фисури,тумори и др.,които могат да бъдат диагностицирани при прегледа или мануално.
Във връзка с "популярността" в последно време на обезболяващите препарати,често кървенето възниква след еднократен или повторен прием на обезболяващи средства.Приема на диклофенак или волтарен може да причини жизнено опасно чревно кървене при кучетата,и за това е противопоказно.

Първата помощ зависи от характера на кървенето и в повечето случаи острите състояния изискват спешна ветеринарна помощ.Също така покой,лед или студен компрес на корема и сакралната област.Кучето не трябва да се храни,не трябва да се прилага клизма и да се дават очистителни.

Профилактиката на кървенето от ректума се заключава в пълноценно и качествено хранене и редовни ветеринарни прегледи и наблюдение на състоянието и акта на дефекация и характера на изпражненията.

http://www.vetaid.ru/archives/200
http://www.bkvet.ru/haematofaeces_dog
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии