[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бълхите при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бълхите при кучетата и котките

Бълхите при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пет Мар 16, 2012 5:53 pm

Изображение

Най- "популярните" паразити при домашните животни заедно с хелминтите,това са бълхите.Това са ектопаразити,които живеят на кожата в дебелината на косменото покритие на топлкокръвните.Бълхите се хранят с кръвта на своите стопани,и са реална опасност за тяхното здраве,защото са приносители на хелминти и други патогени.От бълхите не е застраховано нито едно животно,а поражението с тях не е прерогатив на скитащите кучета и котки.Дори в чистото морско свинче могат да се открият тези паразити,но при кучетата и котките се срещат по-често.

Бълхите попадат на здравото куче или котка при общуване със заразени животни,на местообитанията на дивите животни(куче,попаднало по време на лов в някоя дупка на диво животно) и т.н. Също така бълхите може да ги пренесе и самия стопанин на животното,защото през есента при настъпване на студовете паразитите активно мигрират в сутерените на градските жилища,оказват се по този начин и във входа,и на обувките на жителите.Попадайки на кожата на новия стопанин,бълхата си намира най-недостъпното място,или на участъците с тъмна козина,където трудно се открива.В процесите на жизнената дейност,паразитите хапят четириногите,ухапването причинява сърбеж,дерматит,а при децата може да се развие анемия.Животните стават неспокойни,опитват се да хванат бълхата със зъби,разчесват козината.

Дерматит от бълхи
Изображение

Не е трудно да се постави диагнозата- бълхи.При оглед на кожата можете да откриете самите паразити,следите от ухапванията,разчесването и зоните на дерматит.Огледа се провежда при добро осветление,а животното трябва да се постави на бяла постелка.Ако обикновения оглед не помогне,можете да разрешите животното с гребен.Всички манипулации е желателно да се извършват с ръкавици и подменящи се дрехи.

Бълхите могат да живеят не само по кожата на топлокръвните,но и местата на местообитание.За това едновременно с обработката на животното е необходимо да изварите неговите дрехи,постелки,къщички,хамак и т.н.Всичко,което можете да прежалите,по-добре изхвърлете или изгорете.Мебелните покривала изперете,мебелите,пода и стените,измийте.Всички тези действия трябва да се провеждат с ръкавици и подменящи се дрехи,които ако не ви е жал,можете да изхвърлите или изварите.

При отглеждане на кучета и котки във влажни помещения нараства опасността от масова инвазия на бълхи.Главен фактор,от който зависи числеността на популацията на бълхите,е не толкова температурата,отколкото влажността на въздуха.Бълхите много трудно се развиват,ако влажността на въздуха е по-малко от 50%.Храната на животните трябва да бъде пълноценна,защото това влияе на имунитета и съответно на съпротивляемостта на организма на животното към заболяванията,които могат да пренасят бълхите.

Заселилата се на тялото на вашия любимец бълха,след два дни започва своето "черно дело"- снася от 20 до 50 яйца на ден.Една седмица по-късно от яйцата се излюпват слепи ларви."Малките" се хранят с екскрементите на възрастните бълхи,но не пренебрегват и ларвите на цестодите,спомагат за разпространението на глистната инвазия.След втората от трите позиции в живота им ларвите тъкат пашкул,след третото- какавида,и след две седмици от какавидите се появяват възрастните бълхи.

Бълхите,приносители на глистна инвазия
Изображение

По-интензивно се засягат и по-тежко понасят инвазията младите животни.В млада възраст все още не се е формирал достатъчно имунитета им към заболявания,и самостоятелните опити да "изгризат"бълхите и да лижат козината са съвсем неустойчиви.При интензивно нападение на бълхи при малките се развива изтощение на организма.

Заразяването с бълхи не е признак за невнимание на стопанина или лоши грижи.Паразитите могат да се пренесат от улицата с обувките,без да подозирате за това.За това всяко животно трябва да се оглежда внимателно при първо подозрение за ектопаразити и своевременно да се вземат мерки за тяхното унищожаване.

Лечението на животните е допустимо да се провежда в домашни условия,но е необходимо да бъдете последователни,защото унищожението на бълхите е трудоемко дело.За обработка на животното можете да използвате многобройните средства във вид на капки и спрейове.Шампоаните имат по-ниска ефективност и не са добър избор.След обработката на животното за профилактични цели можете да използвате нашийник против бълхи.Не забравяйте да дадете таблетка за глисти,защото бълхите са приносители на хелминти.

При избор на препарати предпочитайте капките на холката,съдържащи imidokloprid и фипронил.Едното от тези действащи вещества задължително трябва да бъде в състава на капките.

Въпреки,че тези вещества се отнасят към групата на нетоксичните за животното,капките се поставят на места,недостъпни за лизане.

Възрастните бълхи заселени непосредствено на котката,са не повече от 1-5% от цялата популация,тогава когато останалите 95-99% са яйцата,ларвите и какавидите,които са разпространени по целия дом. Те се чувстват уютно на меките мебели и халища.

За това е необходимо внимателно почистване на дома:почистваме пода с прахосмукачка,а след това го обработваме с инсектицидни препарати,разтворени във вода(1 ампула на 2 литра вода).
Постелката се обработва от обратната страна със специални препарати.

Бълхите действително са много досадни насекоми,не само за кучетата и котките,но и за техните стопани.

Първите бълхи са се появили на Земята едновременно с птиците- преди около 140 млн.години.Древните бълхи са били примитивни и не са умеели да скачат.Съвременните бълхи са удивително подвижни: при дължина на тялото от 1,5 до 5 мм могат да скокнат на 1,5 м.Но това не е всичко.За да скочат върху тичащото куче или котка,бълхите трябва да придадат ускорение на тялото си,което превишава 140 пъти ускорението на земната гравитация.Причината за тази невероятна способност на бълхите се крие в reziline-особено протеиново вещество,което прилича на гума.

Оказва се,че бълхата може да издърпа тегло,което превишава нейното собствено 160 000 пъти.Освен това досадното насекомо може да скача 30 000 пъти без да спира.Бълхата спокойно скача на височина 30 см,което превишава нейния собствен ръст 150 пъти.

Бълхата е глуха(няма никакви органи на слуха) и сляпа.

Средно статистическото тегло на бълхата е 0,03 гр, а дължината е 2-3 мм.Когато тези насекоми скачат,те постоянно променят посоката,скока дава ускорение,който с 50 пъти превишава ускорението на космическия кораб.
За целия си живот бълхата снася примерно 1500 яйца.Нейните ларви мразят света и за това се крият на недостъпни места,в килимите,цепнатините и др.места.

Бълхите живеят от 14 дни до 12 месеца.95% от ларвите,яйцата и какавидите се намират в меките мебели,креватите,килимите,дрехите,а не по кучетата или котките.Бълхата произвежда 1000 себеподобни за три седмци.
Женската бълха превишава мъжкия по всички параметри.
Бълхите са много упорити насекоми,ако ги замразите и държите в това състояние години,когато се събудят те отново се заемат със своите си дела,все едно нищо не се е случило.

http://bion.sebastopol.ua/stati/blohi-u ... tnyih.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Бълхите при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Юни 28, 2014 8:58 pm

Бълхите по кучето могат да принадлежат на различни видове- човешки бълхи, котешки, плъхове и др. Всички тези видове паразити трудно се различават един от друг без микроскоп, за това стопаните ги наричат кучешки бълхи.

Изображение

Именно кучешките бълхи като отделен вид, са по-неразпространени, отколкото котешките. Те имат малък спектър на възможни гостоприемници, не се размножават толкова бързо, но успешно заразяват всички кучета.

Външен вид на кучешките бълхи: възрастни насекоми, ларви и яйца

Кучешките бълхи изглеждат по същия начин, както и повечето им родственици: малки насекоми 2-3 мм на дължина с тъмно-кафяв цвят с блестящо тяло.

Изображение

Когато бълхата се гледа под микроскоп, в очите се набиват издължените задни крака на насекомото. Именно те позволяват на паразита да скача на разстояние, превишаващо дължината на неговото тяло 100-150 пъти.

Изображение

Дори с невъоръжено око се вижда, че тези насекоми нямат крила. Това е важно еволюционно приспособление, осигуряващо преместването на паразитите в козината и минималния риск за бълхите да бъдат хванати и смачкани.

Бълхите при кучетата и котките си приличат при избора на източника за храна:кучешките лесно прескачат на котешките и обратното.

Ларвата на кучешките бълхи изглежда като гъсеница, и външно напомня на ларва на муха. На снимката добре се вижда нейният храносмилателен тракт.
Изображение

Изображение

Основна храна на ларвите на бълхите са различни органични остатъци, до гниеща трева, и само в гнездата на бозайниците и птиците те могат да се хранят с екскрементите на възрастните бълхи, препълнени с неусвовена кръв.

Ларвите трудно се откриват, те не се намират на козината на животното: бълхите обичайно снасят яйцата си извън пределите на тялото на гостоприемника. При силно заразяване яйцата на бълхите могат да се намират в козината: в този случай насекомите не успяват да скочат от животното.

Яйца на бълхи
ИзображениеИзображение

Изображение

На дължина всяко яйце е по-малко от милиметър и визуално се откриват само при голямо количество.

Възрастните насекоми добре се различават от другите паразити на кучето със своите размери: дори гладен млад акар и възрастна бълха. Нито един паразит не може да скача толкова далече и високо като бълхите.

Бълхите не живеят дълго на кучето, там само се хранят, провеждат по-голяма част от своя живот в тъмни места, от които лесно достигат източника на храна.

Изображение

По-често паразитите се намират в колибката и местата, където кучето почива. Обикновено там се развиват яйцата и растат ларвите. Именно тези места трябва да проверявате при наличие на бълхи.

Възрастните насекоми напускат тялото на кучето колкото може по-бързо след хранене. Те не могат да се преместват далече и се крият в първото попаднало им убежище- под камъните, тревата, килима.

Изображение

Бълхите могат да разпознават различните нива на кортизол и кортикостероиди в организма на кучето. Бълхите при бременното куче "знаят" кога трябва да роди, и в това време проявяват активен интерес към него, за да се преместят впоследствие на кученцата, като по-благоприятна и безопасна среда за хранене.

Изображение

С какво са опасни бълхите

Бълхите са приносители на много опасни заболявания. Кучешките паразити пренасят яйцата на тенията, израстваща на дължина до 50 см, и други глисти.

Изображение

Кучетата могат да се заразят с тях, изяждайки паразита и могат да заразят хората случайно, ако бълхата от кучето попадне в храносмилателния тракт на човека.

При ухапване бълхата може да зарази кучето със салмонелоза, бруцелоза, чума и др. опасни заболявания. При кученцата бълхите могат да причиняват опасни дерматити и анемия.

Помнете, че кучешките бълхи са опасни за човека.
Много заболявания, пренасяни от паразитите са смъртоносно опасни за човека. Сред тях са чума, сибирска язва и енцефалит.

Симптоми за присъствие на бълхи на кучето

- Сърбеж, постоянно чешане и безпокойство;
- Откриване на екскременти на бълхи в козината във вид на малки тъмни зърна;
- Алергия при кучето;
- Непосредственото откриване на насекомите по тялото на животното.

Обилната глистна инвазия също в определена мярка може да бъде признак за заразяване на животното с бълхи.

Котешка бълха
Изображение

Бълхи сред козината на животното
Изображение

Бълхите се хранят само с кръв от гостоприемника
Изображение

Изображение

http://klop911.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии